Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Noiembrie 2014 | 15:55
Vinurile moldoveneşti, apreciate la o expoziţie internaţională desfăşurată în China
Vinurile moldoveneşti cuceresc piaţa chineză. Douăzeci de companii vinicole şi-au prezentat producţia la celebra expoziţie internaţională „ProWine”, care a avut loc la Shanghai, în perioada 11-14 noiembrie, relatează Mesager.
Vinificatorii participanţi la expoziţia din Shanghai spun că chinezii au rămas impresionaţi de vinurile moldoveneşti, iar exporturile în această ţară cresc de la an la altul.

„Volumul vânzărilor creşte în fiecare an. Ultima istorie de succes a noastră în colaborare cu China este că anual vindem marfă de 500 de mii de euro”, a menționat Ludmila Gogu, producător vinicol.

Pe lângă pieţele tradiţionale, vinificatorii moldoveni încearcă să găsească noi pieţe de desfacere. China este tot mai atractivă, întrucât, potrivit estimărilor, va deveni în 2015 cel mai mare consumator de vinuri din lume.

Producătorul vinicol Sergiu Spânu a menționat că viticultorii moldoveni sunt în căutare de alte piețe de export, pentru a crește imaginea companiilor autohtone.

„Chinezii nu cunosc nimic despre Moldova, sunt impresionaţi de vinuri, de istoria şi cultura noastră. De aceea trebuie să fim insistenți cu prezenţa noastră la expoziţiile de acolo”, afirmă directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Dumitru Munteanu.

Anul trecut Republica Moldova a exportat în China circa un milion de sticle de vin.  Responsabili de la Oficiul Național al Viei și Vinului spun că odată cu implementarea noilor programe de promovare prezența pe această piaţă ar putea creşte cu 300-400 de procente.

Detalii la acest subiect aflați din ediția Mesager de la ora 19:00.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam