Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Septembrie 2016 | 15:00
Visul unei moldovence a devenit realitate în SUA
Visurile devin realitate doar dacă crezi în ele - acest îndemn i-a fost călăuza Dianei Şuiu, singura moldoveancă care îşi face studiile la cea mai prestigioasă şcoală de aviaţie din SUA, Embry-Riddle Aeronautical University. Prima femeie pilot a Moldovei are planuri măreţe de viitor, ce însă le va realiza departe de casă, relatează Moldova 1.
Diana a ajuns în SUA prin intermediului unui program de vară. Tânăra s-a îndrăgostit de poporul american şi a decis să-şi continuie studiile în ţara tuturor posibilităţilor. După ce a beneficiat de o bursă din patea Guvernului Statelor Unite, ea a hotărât să aplice la Universitatea de aviaţie din Florida. Chiar dacă pilotajul nu a fost un vis din copilărie, acum Diana nu-şi imaginează viaţa fără zbor.

Peste un an, Diana va deveni pilot cu acte în regulă. Şi astăzi îşi amintişte cu nostalgie de prima lecţie de zbor, la care a avut mari emoţii.

Deşi i-a fost greu să se desparte de casă, acum  Diana nu regretă această decizie. Tânăra se bucură de rezultate frumoase. Cel mai greu îi este însă să le explice colegilor ei unde este ţara sa de baştină. Majoritatea dintre ei nu au auzit niciodată despre Republica Moldova.

Tânăra revine acasă foarte rar, deorece pe lângă studii, are mai multe activităţi în SUA, dintre care şi un serviciu stabil. La casa părintească însă mereu o aşteaptă sora sa mai mică şi bunica sa, care a crescut-o de mică.

De fiecare dată când revine în satul său de baştină, Bilicenii Vechi din Sângerei, Diana trece şi pe la şcoală în care a învăţat şi de care o leagă amintiri frumoase.

La Universitatea de Aviaţie din Florida învaţă peste 5000 de studenţi. Diana Şuiu este prima moldoveancă care a fost admisă la această instituţie. 
Postat de: Svetlana Cojocaru
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam