Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Mai 2014 | 11:35
Vizită de lucru în Slovacia a reprezentanţilor Departamentului Instituţiilor Penitenciare
O delegaţie din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) a întreprins o vizită de lucru în Slovacia. Aceasta a avut drept scop consolidarea relaţiilor de colaborare dintre sistemele penitenciare ale celor două ţări, schimbul de experienţă, familiarizarea cu modalitatea de administrare a penitenciarelor, cu practicile slovace în domeniul armonizării şi racordării la normele europene în acest domeniu.
Oficialii moldoveni au mers în celulele deţinuţilor, sălile de odihnă, de sport, casele de rugăciuni, clasele de studii şi şcolile profesionale,  au luat cunoștință de practicile aplicate în domeniul activităților educative, psihologice şi sociale desfăşurate cu deţinuţii.

Pe durata aflării în Slovacia, delegaţia DIP  a vizitat instituţiile penitenciare din oraşele Nitra-Chrenova, Ilava, Institutul de instruire al efectivului din oraşul Nitra, Spitalul Penitenciar din oraşul Trencin şi Centrul terapeutic de reabilitare pentru persoanele corpului de comandă din oraşul Omsenie.

În final, delegația  DIP a participat la o şedinţă comună cu oficialii din Slovacia. În cadrul acesteia, reprezentanţii ambelor state au discutat despre problemele din domeniul sistemului penitenciar din Republica Moldova şi cel din Slovacia, teme ce ţin de legislaţia şi managementul penitenciar, subiecte privind activităţile educative desfăşurate cu deţinuţii pentru creşterea şanselor de reintegrare socială, deţinerea separată a diferitelor categorii de condamnaţi, suprapopularea penitenciarelor, dar şi alte aspecte ce ţin de măsurile de securitate şi regim.

Potrivit Departamentului Instituțiilor Penitenciare, vizita delegaţiei moldovenești în Republica Slovacă a contribuit la dezvoltarea unei bune relaţii de colaborare dintre autorităţile penitenciare ale celor două state, oferind posibilitatea realizării unor noi proiecte şi acţiuni comune.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam