Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Iulie 2018 | 20:34
Vladimir Rabei, moldoveanul care de 18 ani trăieşte visul european peste hotarele ţării
Acum 18 ani şi-a lăsat casa şi familia şi a plecat în lumea mare pentru a-şi face un viitor, pentru că aşa erau vremurile. A plecat, crezând că se va întoarce în cel mult doi ani, însă nu a fost să fie. S-a stabilit într-un oraş de la poalele munţilor în Franţa, are un job stabil şi o viaţă decentă şi nu crede că va mai reveni cândva în ţară. Este povestea lui Vladimir Rabei, un moldovean pentru care oraşul Albertville, din sudul Franţei, i-a devenit a doua casă, relatează Mesager.
În Moldova, Vladimir Rabei era militar în trupele de carabinieri. Activa în calitate de ofiţer superior în serviciul operativ. Avea casă şi familie însă, o întâmplare i-a schimbat radical viaţa. În anul 2000 a mers la ziua de naştere a unui prieten în Portugalia şi de atunci a decis să rămână peste hotare pentru a-şi câştiga existenţa.
 
„Am încercat vreo săptămână să ne scoatem cheltuielile pe drum şi simţind gustul banului pe timpul acela, salariul era la vreo 200 de dolari, aici într-o lună am câştigat 1200 de euro şi am decis să rămân măcar pe un an de zile”, a povestit Vladimir Rabei.
 
Un an s-au transformat în 18. A cutreierat Europa în lung şi în lat, iar de opt ani e stabilit în Albertville. Este şef de echipă într-o companie de construcţie. Ridică case în zona montană Courchevel, care e în apropiere. Spune că s-a deprins cu modul de viaţă de aici, iar cel mai greu e dorul de casă. E bine că soţia vine foarte des în vacanță și, neparat, la sărbători.
 
„Luăm câte ceva bun de la francezi, cu toate că primesc şi ei mult de la noi. Moldovenii sunt renumiţi prin hărnicie, ospitalitate şi aşa mai departe, dar nouă nu ne ajunge un lucru pe lângă toate acestea, trebuie să fim mai calmi, mai prietenoşi. Fiindcă în stradă de exemplu aici sunt prietenoşi, chiar dacă omul să zicem e vinovat, se scuză de zece ori, îţi oferă calea”, a spus moldoveanul stabilit în Franța.  
 
În prezent în Albertvile mai trăiesc încă patru moldoveni. Oraşul modern  a fost format în 1836 de regele Charles Albert de Sardinia, care a îmbinat oraşul medieval Conflans, cu clădiri datând din secolul al XIV-lea, cu oraşul L'Hôpital.
 
Oamenii şi oraşul sunt, într-adevăr, deosebiți. În 1992 Albertville a găzduit Jocurile olimpice de iarnă la care au participat 64 de state. Ei poartă şi până acum cu mândrie denumirea de oraş olimpic, iar multe dintre obiectivele construite atunci sunt funcţionale şi astăzi, cum ar fi Hala de gheaţă. Cu o capacitate de aproximativ 6000 de locuri, este locul pentru diferite evenimente sportive şi culturale.
 
Aşa cum face parte din lanţul muntos al Alpilor, oraşul este inclus şi în itinerar pentru ciclişti „Tour de France”.
 
„Toţi locuitorii Albertville-ului sunt foarte fericiţi atunci când în oraş sunt evenimente și noi avem destul de multe. E o localitate cu tradiţii pe care le păstrăm şi le transmitem şi altora. I-am primit foarte călduros şi pe cei patru moldoveni, conaţionali de ai dumneavoastră, care muncesc cot la cot cu noi pentru a face oraşul mai prosper”, a declarat pentru Moldova 1 primarul orașului Abartvilles.
 
În oraşul Albertville locuiesc peste 18 mii de oameni, pe o suprafaţă de 18 km2. 
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam