Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Decembrie 2015 | 16:23
Vladimir Samsonov – baritonul moldovean care evoluează pe cele mai prestigioase scene din lume
Vladimir Samsonov este un nume mai puţin cunoscut în Republica Moldova, dar este apreciat în întreaga lume. Puţini, însă, cunosc că rădăcinile i se trag din inima Moldovei. Ce confesiuni a făcut artistul revenit acasă după 43 de ani, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
Protagonistul s-a născut la Chișinău, într-o familie în care călăuză era muzica. Este artist emerit al Federației Ruse, câștigător al Festivalului internațional al interpreților de operă „Mario del Monaco” din Italia, solist al Teatrului „Balșoi” și al Teatrului Academic de Operă și Balet „Mariinsky”.

Talentul i se trage de pe linia tatălui care a evoluat în orchestra „Doina”  și a activat la Teatrul de Operă de la Chișinău. Fratele bunicii a evoluat în cele mai mari teatre din lume la începutul secolului XX. Bunicul său a cântat la Londra până la Revoluție, iar mătușa tatălui – la Teatrul de Operă din București.
„Interpretul, mai ales cel  de operă, este mai întâi de toate un luptător. Un luptător care mereu trebuie să depășească frica, să cucerească publicul cu vocea pătrunzătoarea. Nu e ușor…”, remarcă artistul.

În adolescență mult timp nu a putut alege între muzică și pictură. Dorința tatălui era ca el să studieze la Școala de Arte Plastice, însă Vladimir Samsonov a ales ceea ce-i place. „Vocea omului e precum un copil care, odată conceput, urmează să vină pe lume. Vocea necesită a fi exteriorizată. Omul devine dependent de voce, acesta îi marchează destinul. Vocea te ghidează în viață, iar tu ești slujitorul ei”, a menționat protagonistul.

Vladimir Samsonov spune că a simțit mereu norocul în preajmă, a evoluat pe cele mai mari scene din lume, a fost aplaudat de milioane de spectatori. Succesul însă, nu i-a șters din modestie, niciodată nu și-a permis să iasă pe scenă cu lecția neînvățată respectă publicul și cântă cu multă pasiune chiar și atunci când sufletul îi plânge. 

Mai multe detalii despre protagonist aflați din materialul realizat de echipa „Moldovenii de Pretutindeni”.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam