Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Iulie 2014 | 15:08
Workshop-uri şi expoziţii, organizate la Zilele Diasporei
Ateliere de predare a limbii române în diasporă, lecţii publice, workshop-uri, expoziţii, târguri, evenimente cultural-artistice, dar şi orăşele de distracţii pentru copii şi maturi se vor desfăşura în perioada 28-30 august la Chişinău. Peste de cinci mii de moldoveni stabiliţi peste hotare sunt aşteptaţi să participe la Zilele Diasporei.
Evenimentul va avea loc la inițiativa Prim-ministrului Iurie Leancă și va fi organizat de Guvern, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD).

Totodată, Guvernul își va deschide larg ușile pentru cetățenii Republicii Moldova pe 28 august, iar miniștrii vor fi gazde pentru vizitatori și, pe parcursul a două ore, vor răspunde la întrebările cetățenilor. Pe 29 august, la seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, tineri din diasporă, alături de funcționari publici vor elabora politici publice în domeniile finanțe, pensii și infrastructură. În aceeași zi, cetățenii moldoveni din străinătate sunt așteptați la târgul  proiectelor destinate diasporei din cadrul instituțiilor publice și internaționale.

În ultima zi a evenimentului, pe 30 august, la Complexul etno-cultural „Vatra” va avea loc Festivalul Diasporei, în cadrul căruia vor fi organizate întreceri sportive „Cupa diasporei”, cu participarea echipelor Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Tineretului și Sportului, un târg al obiectelor de artizanat, precum și teatrul gastronomic „Bucătar fără hotar”. La final, toți participanții vor fi invitați la o horă a diasporei.

„Faptul că Zilele Diasporei vor fi organizate la nivel național, și acesta va fi un eveniment de mare anvergură, arată că diaspora este importantă pentru Republica Moldova, că fiecare cetățean al acestei țări, indiferent de locul lui de trai, este prețuit acasă”, a menționat, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă - țară / țară - diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam