Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Martie 2016 | 09:10
Zece moldoveni au furat 17 tablouri în valoare de milioane de euro dintr-un muzeu din Italia
Zece cetăţeni moldoveni şi trei italieni au fost arestaţi în Verona fiind suspectaţi că ar fi furat mai multe tablouri dintr-un muzeu. Valoarea operelor de artă furate se ridică la 20 milioane de euro. Reprezentanţii poliţiei de la noi, nu au confirmat dar nici nu au infirmat informaţia apărută în presa din Italia, relatează Moldova 1.
Poliţia din Verona a anunţat că au fost arestaţi toţi participanţii la furtul din Muzeul Castelvecchio, inclusiv agentul de pază al muzeului. Tablourile furate, 17 opere ale unor pictori precum Tintoretto, Rubens, Mantegna, Pisanello, Caroto, nu au fost încă recuperate, autorităţile suspectând că sunt ascunse în Republica Moldova.

„Este o acţiune incoerentă. Au avut parte de noroc. Cel mai probabil că va fi făcută dreptatea.  Sperăm să recuperăm toate picturile în stare bună”, a declarat Flavio Tosi, primarul din Verona.

„Există riscul că picturile ar putea fi deteriorate. Unele sunt foarte fragile, dar sperăm că nu se va întâmpla acest lucru. Restauratori noştri pot să facă minuni. Ceea ce contează cu adevărat este ca picturile să revină în muzeu”, a menționat Margherita Bolla, angajată a Muzeului Castelvecchio.

Furtul din Muzeul Castelvecchio a durat doar zece minute. Indivizi  înarmaţi şi cu măşti pe faţă au dat buzna în muzeu aproape de ora închiderii şi înainte ca sistemul de alarmă să se activeze. După ce au neutralizat agentul de pază, hoţii au fugit cu 17 picturi, iar maşina agentului de pază a fost găsită după câteva zile în oraşul Brescia. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam