Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Decembrie 2014 | 12:37
Zeci de tineri care au făcut studii peste hotare - motivaţi să revină acasă
59 de tineri moldoveni de peste hotare vor beneficia de suport financiar în valoare de trei mii de lei pe durata a şase luni, iar alţi 157 de tineri vor beneficia de asistenţă informaţională privind oportunităţile de angajare pe piaţa muncii din Moldova. Acţiunile au loc în cadrul unui program lansat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) pentru a motiva absolvenţi moldoveni care au făcut studii în străinătate să profeseze acasă.
În cadrul a două apeluri lansate de OIM peste 150 de tineri, absolvenți moldoveni, doreau să revină în Moldova. Aceștia au aplicat pentru a beneficia de suport informațional și financiar în vederea angajării în instituțiile private sau publice din Moldova.

Obiectivul proiectului este de a aborda fenomenul exodului de inteligență prin promovarea transferului de idei noi și de abilități în procesul migrației tinerilor și mobilității academice.

„Suntem convinși că programe de asemenea natură au un potențial mare de a atrage și canaliza talentele și entuziasmul tinerilor noștri care au făcut studii peste hotare. Țara are nevoie de viziuni noi și speranța noastră este că acești absolvenți vor contribui la construirea unei Moldove noi - moderne, competitive și juste. Există numeroase programe de burse pentru plecarea peste hotare – dar a venit momentul unor proiecte și politici care ar oferi argumente și soluții pentru revenirea acasă“, a spus Ghenadie Crețu, Coordonator programe, OIM.

„E plăcut să vedem că se întreprind eforturi pentru a ne încuraja să revenim acasă după studii. Programul OIM e mai mult decât o simplă bursă pentru mine. Acesta ne oferă un suport informațional pentru a facilita integrarea noastră în câmpul muncii. Iar în cadrul evenimentului am avut ocazia să interacționez cu alți tineri reveniți acasă și să stabilesc noi relații”, a mărturisit Ana Efros, beneficiară a programului.

Eligibili pentru aplicare la acest proiect sunt tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, cu studii superioare în străinătate, care doreau să revină temporar sau permanent în Moldova.

Acest proiect este finanțat de Guvernul Norvegiei și implementat de OIM, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam