Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Martie 2016 | 17:00
„Zilele Basarabiei”, organizate în România
La Bucureşti şi Timişoara se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului „Zilele Basarabiei”, pentru a marca cea de-a 98-a aniversare de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. În acest an, activităţile cultural-educative se vor desfăşura în perioada 24 - 28 martie şi vor fi organizate de către Asociaţiile Studenţilor Basarabeni din România. Despre acest lucru au declarat organizatorii Festivalului „Zilele Basarabiei 2016”, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Evenimentul  a fost anticipat  de concursul „Emoție pentru Basarabia” - o acțiune care și-a propus  să unească toți românii din afara granițelor printr-un gând bun, o fotografie cu un mesaj original sau printr-un filmuleț ingenios.

Festivalul „Zilele Basarabiei 2016” va debuta joi, 24 martie, la Universitatea din București cu o conferință, în cadrul căreia se vor întâlni personalități de pe ambele maluri ale Prutului. Secretarul Organizației Studenților Basarabeni din București,  Nadejda Cravcenco, spune că tema conferinței se va axa pe contextul istoric în care s-a realizat  evenimentul de la 27 martie 1918.

Seria de evenimente va continua vineri, 25 martie, când în cadrul a trei licee din București se va desfășura „Ora din trecut”. Duminică, 27 martie, la Mănăstirea Cernica, din județul Ilfov, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Tot duminică, în Piața Unirii din București, va fi organizat un flas-mob și o horă din Moldova ce se va încheia prin realizarea hărții României Mari cu ajutorul oamenilor care vor marca hotarul.

Festivalul „Zilele Basarabiei 2016” va finaliza luni, 28 martie, cu o proiecție a filmului „Să vezi Parisul”, dar și cu șezătoarea „Povești vechi cu oamenii noi”.

Zilele Basarabiei se vor desfășura și la Timișoara pe 25 - 27 martie.
Postat de: Svetlana Cojocaru
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam