Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Octombrie 2014 | 10:12
Zilele culturii moldoveneşti organizate în estul Rusiei
Moldovenii stabiliţi cu traiul în regiunea Kostroma şi în districtul autonom Hantî-Mansiisk din Federaţia Rusă au avut parte recent de câteva evenimente culturale organizate cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova. La festivităţi au participat peste o mie de persoane.
Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), în orașul Kostroma, la inițiativa a peste 350 de membri ai comunității de moldoveni a fost inaugurat, în premieră, Centrul cultural moldovenesc. În aceeași localitate, a avut loc și Festivalul culturii moldovenești.

„Îmi doresc ca Centrul cultural moldovenesc să mențină o prezență vie a Republicii Moldova în regiunea Kostroma, iar aceasta se poate întâmpla numai prin implicarea concetățenilor noștri de acolo, pentru că țara noastră nu se limitează la graniţele geografice. Republica Moldova este acolo, unde sunt cetăţenii săi. Centrul va avea și misiunea de a crea un spațiu cultural care să stimuleze inițiativele moldovenilor aflați în regiune, care să lanseze programe și proiecte de învățare a limbii, de păstrare a tradițiilor și obiceiurilor naționale” a menționat șeful (BRD), Victor Lutenco.Duminică, 12 octombrie, în orașul Nijnevartovsk, din districtul autonom Hantî-Mansiisk, s-au desfășurat Zilele culturii Republicii Moldova.

Victor Lutenco a felicitat moldovenii din Hantî-Mansiisk pentru consecvența și insistența cu care an de an reușesc să organizeze la peste patru mii de km de Republica Moldova acest eveniment. „Pe noi, cei de la Chișinău, acest lucru ne face să credem că moldovenii nu pot pleca pentru totdeauna de acasă, că ei fiind atât de departe, oricum păstrează legătura cu țara de origine prin muzică, dans, artă, limba română vorbită, mâncarea tradițională. Vă mulțumesc pentru faptul că sunteți uniți, că vă țineți aproape, și că nu uitați de cei de acasă”, a spus șeful BRD.

La Zilele culturii moldovenești din Hantî-Mansiisk au participat, potrivit organizatorilor, nu doar moldoveni, ci și armeni, belaruși, bulgari, ucraineni, ceceni, tadjici, azeri, ruși și kazahi. Surpriza evenimentului au fost interpreții din Republica Moldova Oxana Mardari și Vladimir Pogorea.„În orașul nostru locuiesc mulți compatrioți care s-au pomenit departe de țara natală. Datorită acestor tipuri de sărbători și întâlniri ei au posibilitatea să intre în contact cu cultura lor și să vorbească în limba lor maternă cu membrii comunității” a afirmat Yulia Goncearova, președinta Societății culturale „Codrii”.

BRD a expediat la Nijnevartovsk și Kostroma 70 de titluri de carte și manuale școlare în limba română, lucrări de artizanat și costume naționale.Evenimentele culturale din Federația Rusă au fost organizate la inițiativa organizației obștești regionale din Kostroma „Comunitatea moldovenească” și a Societății culturale „Codrii” din Nijnevartovsck, cu susținerea BRD, a Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, a administrațiilor orașelor Kostroma și Nijnevartovsk, a administrației regiunii Kostroma.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam