Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 August 2017 | 12:20
Zilele Diasporei au început la Chişinău
La Chişinău a fost dat startul activităţilor din cadrul Zilelor Diasporei 2017. Debutul a fost dat la Guvern, unde au participat reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Centrale, ai diasporei din Republica Moldova şi cetăţeni stabiliţi în alte ţări, dar care s-au reîntors acasă într-o mică vacanţă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Cea de-a patra ediţie a Zilelor Diasporei în Republica Moldova a adunat peste o sută de persoane stabilite peste hotarele ţării. Reprezentanta diasporei în Marea Britanie, Victoria Danford, a menționat că de când este stabilită în altă ţară, prin proiecte mici încearcă să ajute concetăţenii noştri rămaşi acasă. „Din 2010 lucrez în Marea Britanie într-un spital. Pe parcursul a cinci ani am reuşit să aducem echipament şi să mobilăm mai multe spitale. Am adus şi scaune rulante pentru persoane cu dizabilităţi”, a spus Victoria Danford. 
 
Potrivit şefei Biroului Relaţii cu Diaspora (BRD), Olga Coptu, pe parcursul unui an de zile, diaspora a obținut rezultate remarcabile. „Au fost realizate 65 de proiecte de către diasporă. De asemenea, diaspora s-a mobilizat în alegerile prezidențiale, zeci de cărţi au fost editate, au avut loc sute de evenimente de promovare a Republicii Moldova”, a declarat Olga Coptu. 
 
La rândul său, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a îndemnat diaspora să colaboreze cu autoritățile de la Chişinău și să menționeze toate problemele cu care se confruntă: „Trebuie să avem un dialog permanent, să avem mai multe sisteme de comunicare şi să încercăm să preluăm cele mai bune experienţe pe care voi le-aţi luat din ţările în care vă aflaţi”. 
 
Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a accentuat necesitatea mobilizării în vederea elaborării și realizării proiectelor de ordin social, cultural și educațional, ce vor contribui la studierea limbii române şi la păstrarea tradițiilor naționale în cadrul diasporei.

Activităţile din cadrul Zilelor Diasporei vor continua şi mâine, la Festivalul Internațional „Gustar”.  BRD va organiza o expoziție-târg „Moldova de oriunde” a membrilor diasporei. Pe 20 august, BRD va organiza Cupa diasporei la mini-fotbal.

Astăzi, începând cu ora 19:55, la Moldova 1 va fi difuzată ediția specială „Vocea Diasporei” – o  discuție în direct în care vor fi abordate mai multe probleme cu care se confruntă reprezentanții diasporei, dar și contribuția lor în dezvoltarea țării.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam