Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 August 2018 | 19:31
Zilele Diasporei au început
Circa patru mii de moldoveni reveniţi acasă vor marca începând de azi Zilele Diasporei. Evenimentul va fi desfăşurat în 34 de localităţi partenere ale proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, promovat de PNUD Moldova. În acest scop vor fi organizate şedinţe ale Asociaţiilor de Băştinaşi, dar şi evenimente festive pentru cei reveniţi acasă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Zilele diasporei organizate de PNUD Moldova au început astăzi în satul Chișcăreni raionul Sângerei. O localitate unde băștinașii plecați peste hotare au contribuit esențial la dezvoltarea comunității. Cu ajutorul lor a fost reamenajat parcul din localitate. Parcul este dotat cu camere video și este iluminat, iar proiectele nu se opresc aici spune primarul satului, Silvia Țurcanu.
 
„Un succes naște alt succes. Unii băștinași au venit cu propunerea ca să instalăm bustul lui Ștefan cel Mare în parc, tot cu ajutorul lor l-am instalat. În acest an implementăm un proiect economic, la patru gospodării private se amenajează 20 de locuri de cazare. În afară de acestea amenajăm mai multe locuri turistice, care ar atrage turiștii. Avem o movilă a unui fost boier și o amenajăm, deja i-am construit și scările”, a declarat primărița satului Chișcăreni, Silvia Țurcanu.
 
Alina și Andrei Gusaric s-au întors acasă zilele acestea. Ei au venit cu inițiativa de a organiza un turneu de fotbal. În urma discuțiilor cu autoritățile locale, împreună cu alți consăteni, cuplul s-a mobilizat cu scopul de a colecta bani pentru una dintre tinerele din localitate bolnavă de cancer osos. Alina spune că fiecare persoană plecată de acasă trebuie să-și aducă aminte de locul de unde a crescut și să contribuie la bunăstarea localității natale.
 
„Este nevoie să nu fim indiferenți și trebuie să-i susținem să se dezvolte. Noi nu am rămas indiferenți nici la proiectul cu parcul și în general dacă ar fi posibilitate ne-am include și am contribui cu mult mai mult. Eu, de exemplu, cu familia mea niciodată nu am fost departe de sat, indiferent în ce colț al lumii ne-am aflat, aici am fost cu gândul și aici ne-au fost planurile de viitor”, a menționat Alina Gusaric.
 
Zilele Diasporei au loc pentru al treilea an consecutiv și reprezintă o serie de evenimente organizate la nivel local. Organizatorii au ca parteneri pe primari, asociațiile de băștinași, comunitățile locale și de migranți.
 
„Vor avea loc ședințele asociațiilor de băștinași pentru ca oamenii să se adune și să vadă ce s-a făcut, dar și să identifice următoarele domenii de activitate. Vor fi organizate un șir de activități dedicate în special băștinașilor, vor fi ușile deschise în Primărie, pentru ca cei care revin acasă să vadă ce servicii la nivel local sunt disponibile”, a declarat managerul proiectului  Migrație și Dezvoltare locală, Oxana Măciucă.
În contextul acestui eveniment vor mai fi organizate un șir de evenimente.
Zilele Diasporei, organizate de PNUD Moldova, se vor încheia pe 31 august la Colibaș, unde va fi inaugurată o sală de sport, renovată cu ajutorul băștinașilor.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
În această seară, la „Cine vine la noi?” discutăm despre dezvoltarea personală cu Ilie Dercaci, business trainer. De ce este important să ne programăm timpul, cum gestionăm eficient activităţile şi cum putem deveni mai productivi în ceea ce facem, aflăm astăzi, de la ora 18:05, la Moldova 1.
Moldova 1
Ce impact are plecarea părinţilor la muncă peste hotare asupra copiilor? Se poate restabili relaţia copil-părinte după o perioadă mai lungă de despărţire? Cum poţi fi alături de copilul tău de la distanţă? La acestea, dar şi alte întrebări aflaţi răspunsul astăzi, din emisiunea „Cine vine la noi?”, de la psihologul Ştefania Madan.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam