Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 August 2015 | 16:30
Zilele Diasporei vor fi sărbătorite în 14 raioane ale ţării
Cetăţenii moldoveni din străinătate sunt invitaţi să participe la Zilele Diasporei, în perioada 28-30 august. Evenimentul este organizat pentru al doilea an consecutiv de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului pentru relaţii cu diaspora (BRD).
În vederea consolidării dialogului între autorităţi și diasporă, în acest an BRD, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și proiectul „UN Women”, și-a propus organizarea unor ateliere de impact într-o formă mai ambițioasă și mai valorică.

Pe 28 august, în cadrul deschiderii oficiale a Zilelor Diasporei va participa cu un cuvânt de salut, Prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova,  Serghei Palihovici, precum și partenerii internaționali Organizaţia Internaţională a Migraţiei, „UN Women” și Agenţia Elveţiană pentru Cooperare (SDC).

În prima parte a zilei va fi prezentată Strategia „Diaspora – 2025”, iar în partea a doua discuţiile se vor axa pe implicarea și valorificarea potențialului uman al diasporei, cu participarea expertului internațional, Arnon Mantver, Președinte al consiliului de administrare a Centrului Internațional pentru Migrație și Integrare (CIMI).

În ziua de 29 august  reprezentanții din diasporă vor prezenta șapte concepte de proiecte, ce au drept scop consolidarea capacităților de mobilizare a diasporei în vederea elaborării și realizării proiectelor  de ordin social, economic, educațional în comunitățile lor de origine din Republica Moldova, care vor veni să susțină eforturile Guvernului Republicii Moldova de integrare a migrației în strategiile naționale de dezvoltare.

Totodată, ziua de 29 august va integra femeile migrante în câteva ateliere de lucru, unde vor fi puse în discuție rezultatele revizuirii legislației în domeniul migrației, muncii și traficului de ființe umane și recomandările efectuate prin prisma CEDAW (Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei).

Pentru că Zilele Diasporei sunt un eveniment  reprezentativ pentru cetățenii moldoveni stabiliți peste hotarele țării, Biroul pentru relații cu diaspora a încurajat membrii comunităţilor să celebreze ziua de  30 august în localităţile de baştină prin diverse modalități și activități, precum: ateliere instructive și informative, șezători, flashmob-uri, întruniri în aer liber, desfășurarea unor cercuri de lectură și alte evenimente.

Administrațiile publice locale din 14 raioane au planificat evenimente festive, activități artistice și sportive în cadrul Zilelor Diasporei.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, economic la nivel de diasporă - țară / țară - diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam