Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Noiembrie 2015 | 10:36
Ziua Culturii Republicii Moldova în Portugalia, la cea de-a cincea ediţie
Asociaţia „Mioriţa” din oraşul Barreiro a organizat cea de-a cincea ediţie a Zilei Culturii Republicii Moldova în Portugalia, eveniment desfăşurat cu genericul „Sfânta ţară şi frumoasă”.
Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, la eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadelor Republicii Moldova și României în Portugalia, consilieri ai primăriilor și orașelor Barreiro și Moita, președinți ai mai multor asociații de imigranți, precum și soprana de origine română Elena Dumitrescu Nentwig, stabilită la Lisabona.

În scenă au evoluat membrii Asociației „Miorița” și copiii de la clubul literar-dramatic „Moștenitorii”, membrii Centrului cultural moldav, ai Ligii Femeilor din Almada, ai Asociației „Doina" din orașul Faro, Asociației „Busuioc" din Setubal, interpreții Victoria Leucă, Ion Reniță, Ioana Ghies, participanții la programul „DOR”, acordeonistul Vadim Lavranciuc și actorul portughez Pedro Oliveira.

Au fost, de asemenea, organizate o serie de expoziții de artizanat, de vestimentație în stil etno a modelierului Anei Javgureanu, de produse cosmetice naturale prezentată de Angela Andriuță, de cărți ai autorilor basarabeni, precum și o expoziție de vinuri moldovenești și divinuri.

Potrivit președintei Asociației „Miorița”, Rodica Gherasim, această sărbătoare a avut și o conotație de caritate , întrucât s-a adus și un simbolic aport pentru a o ajuta pe Iuliana Pușcaș, o tânără mămică, diagnosticată cu tumoare cerebrală.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam