Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Martie 2014 | 16:35
Ziua internaţională a limbii materne, sărbătorită de moldovenii din Italia
Moldovenii din Italia au marcat, pe 21 februarie, Ziua Internaţională a Limbii Materne, sărbătoare care are drept scop promovarea diversităţii lingvistice şi culturale, precum şi a multilingvismului, informează Gazeta Basarabiei.

Potrivit sursei citate, cu acest prilej, Asociația socio-culturală „Dacia” din orașul Mestre, Italia, împreună cu reprezentanți ai comunităților din Ucraina, Iran, Bangladesh și Italia, a organizat un șir de evenimente pe parcursul zilelor de 21 și 22 februarie.

Programul a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor din Ucraina. Apoi, au fost depuse flori, un omagiu adus celor care au luptat și s-au sacrificat pentru limba maternă și au răsunat imnurile țărilor celor prezenți. Nu au lipsit nici cântecele Doinei și ale lui Ion Aldea-Teodorovici, poeziile lui Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi, recitate de copiii de la școala duminicală.

„Cu toate că, din punct de vedere geografic, am fost departe, cu inima și sufletul am fost lângă vecinii noștri din Ucraina, lângă românii de acolo. Acest eveniment a avut drept scop promovarea limbii materne, eveniment foarte important mai ales pentru noi, cei care suntem departe de casă”, a menționat Eugenia Belibov, președintele Asociației „Dacia”.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost anunțată de UNESCO, pentru prima oară, pe 17 noiembrie 1999. ONU consideră că toate acțiunile care promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog

 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam