Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2015 | 11:21
Ziua Republicii Moldova, marcată la Expoziţia Mondială de la Milano
Ziua Naţională a Republicii Moldova va fi marcată în pavilionul ţării noastre la Expoziţia Mondială de la Milano. Evenimentul va avea loc la 29 august când vor avea loc expoziţiile a cinci cei mai buni meşteri populari, care vor reprezenta spiritul creator al neamului nostru, relatează Measager.
Astfel, în cadrul evenimentului, tradiţia olăritului va fi reprezentată de Zaharia Triboi, prelucrarea lemnului de Dumitru Morozuc şi Dumitru Costandachi, Ecaterina Popescu va uimi cu portul popular şi covorul  tradiţional, iar Constantin Cojan cu prelucrarea pielei.

Înainte de plecare la cea mai importantă expoziţie mondială, meşterii populari erau entuziasmaţi să impresioneze lumea cu iscusinţa pe care o au, dragostea şi respectul pentru frumosul din străbuni.

„Vom merge la Milano cu tricolorul şi cu hainele tradiționale pe care le purtăm şi le confecționează Constantin Cojan. Adică bundiţa, cum se face la noi la sud, şi căciuliţa, tot moldovenească, care încă de la Dacia se trage”, a menționat unul dintre meșterii populari.

„În cadrul sărbătorii Zilei Naţionale a Moldovei, la 29 august, împreună cu conducerea de vârf vom reprezenta tradiţiile noastre, portul nostru”, a declarat Dumitru Costandachi, președinte al Uniunii Meșterilor Populari.

„Pentru noi, aceasta este o realizare frumoasă și zic că o merităm. Am lucrat foarte mult în domeniul promovării şi confecţionării covorului etnografic. Vrem să-l ştie toată lumea. Am ales covoare cu motive interesante: pomul vieţii, motive floristice, floarea busuiocului”, a spus meșterul popular Ecaterina Popescu.

„Cu inima, cu sufletul, vom fi aici, acasă. Mergem la Milano cu gândul că în ziua de azi orice ţară este cunoscută atunci când se poate impune cu ceva. Noi mergem să ne impunem acolo cu tradiţiile noastre”, a menționat Dumitru Morozuc, meșter popular.

Pentru prima dată lucrările meşterilor populari din Moldova au fost  prezentate în anul 2000, la expoziţia mondială de la Hanovra, Germania.
„Iată cuşma asta e făcută cu mâna, nu a fost folosit niciun mecanism, niciun utilaj folosit, le fac cum se făceau o dată şi la bundiţă, dacă vă uitaţi, toate cusăturile sunt cu mâna, ornamentul este făcut cu mânuța, chiar şi floricelele acestea”, explică Constantin Cojan.

Întemeiată la un an după Independenţă, în 1992, Uniunea Meşterilor Populari reuneşte 750 de  valorificatori ai tradiţiilor, care s-au mai păstrat în spaţiul nostru.

Mai multe detalii aflați din reportajul Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam