Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Iulie 2017 | 15:40
Ziua Universală a Iei, sărbătorită cu mândrie în Canada
Moldovenii din Canada au sărbătorit cu mândrie Ziua Universală a Iei. Nici la mii de kilometri distanţă de ţara de baştină, conaţionalii noştri nu uită de tradiţiile de acasă. De la mic la mare au îmbrăcat ia şi au arătat cât sunt de frumoase straiele noastre.
Organizatorii evenimentului, Asociaţia Moldovenilor din Ottawa-Gatineau (AMOG), şi-au dorit să le demonstreze copiilor născuţi departe de ţara de baştină a părinţilor cât de frumoase sunt tradiţiile noastre. La atelierul „Tradiţia e vie cu mici designeri de ie”, Valeria Dumbravă-Triboi, preşedinta asociaţiei, le-a povestit copiilor despre simbolistica ornamentelor de pe costumul naţional, oferindu-le posibilitatea de a le da culoare. Creioane colorate, pensule, acuarelă, imaginaţie şi multă răbdare – acestea au fost ingredientele necesare pentru activitatea copiilor. Copiii şi-au depus toată străduinţa pentru a fi cât mai originali şi de-aşi bucura părinţii cu lucrări inspirate.

Aşa cum Ziua Iei a coincis cu Sânzienele, femeile din asociaţie au fost invitate la un atelier de împletire a cununelor. Valeria Dumbravă-Triboi le-a arătat tehnica împletirii, folosind flori vii. Activitatea le-a fost pe plac moldovencelor, care şi-au amintit de copilărie, atunci când împleteau coroniţe din flori de păpădie.

La sărbătoare au fost amenajate mai multe standuri ce ilustrau frumoasele tradiţii populare româneşti. La loc de cinste au fost, desigur, iile şi cămăşile. Nu au lipsit nici plăcintele ca la mama acasă, nici vinul moldovenesc.

Evenimentul frumos organizat de conaţionalii noştri peste ocean a fost înalt apreciat de autorităţile canadiene. Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a expediat echipei AMOG un mesaj de felicitare, în care şi-a exprimat admiraţia pentru capacitatea de a păstra vie tradiţia populară a ţării de origine şi simbolistica culturii româneşti.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam