Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Noiembrie 2017 | 15:21
Ziua vinului moldovenesc, sărbătorită cu fast în provincia Quebec din Canada
Mustoase sunt toamnele în Moldova şi mustoase sunt sărbătorile cu vin în pahare. Şi în acest an membrii comunităţilor de moldoveni din Canada au invitat prietenii la Ziua vinului şi familiei „Hai noroc”. Evenimentul s-a desfăşurat în provincia Quebec, pe podgoriile care aparţin unui cuplu de vinificatori moldoveni – Arcadie Popuşoi şi Olesea Nistor, care au demonstrat participanţilor adevărata misiune în promovarea culturii vinului peste hotarele Republicii Moldova, creând vinul canadian cu sufletul moldovenesc.
Într-o zi frumoasă de octombrie, moldovenii de peste Ocean și-au dat întâlnire în provincia Quebec pentru a sărbători rodul toamnei, păstrând și promovând astfel legendele vii ale țării de baștină. Inițiativa organizării sărbătorii aparține familiilor Ciobârcă și Iachim.

„Suntem impresionați de frumusețea acestei vinării și ne mândrim că un basarabean de al nostru contribuie cu cunoștințele și experiența sa la producerea vinului aici, în Quebec, unde producerea vinului este un lux”, a declarat un conațional de al nostru stabilit în Canada.

Inspirați din frumoasele noastre tradiții, spațiul destinat evenimentului a fost amenajat ca la carte. Nu au lipsit covoarele moldovenești, stogurile de paie, butoaiele din lemn de stejar și rodul toamnei. Bineînțeles, la locuri de cinste au fost strugurii și vinul care curgea gârlă.

Moldovenii au venit cu mic și mare. Unii au parcurs o distanță mare pentru a fi prezenți la sărbătoare, dar nu au regretat, deoarece organizatorii au avut grijă să ofere vizitatorilor un program variat.

Bineînțeles, nu a lipsit muzica și dansul. Conceptul artistic al programului sărbătorii aparține familiei Mărgineanu, care reprezintă în comunitate un adevărat izvor de creativitate ce cultivă dragostea pentru bogatele tradiții și obiceiuri naționale.

De la sărbătoare nu a putut lipsi ambasadoarea Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, care a primit din partea organizatorilor un cadou simbol pentru consolidarea prieteniei între Republica Moldova și Canada.

„Aici mă simt cu adevărat ca acasă. Mulțumesc organizatorilor, celor care au venit cu inițiativa de a ne aduna pe toți aici, împreună, la sărbătoarea vinului”, a declarat Ala Beleavschi.   
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam