Loading
ro ru en
Monden
Loading
01 Aprilie 2014 | 12:07
1 aprilie – Ziua mondială a păsărilor
Astăzi, 1 aprilie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Păsărilor. Evenimentul este sărbătorit încă din anul 1906.
Fauna vertebratelor din Republica Moldova include 281 de specii de păsări, dintre care 89 sunt considerate rare, iar 39 sunt pe cale de dispariție, fiind înscrise în „Cartea Roșie a Moldovei”. Mai mult, unele specii de la noi, precum acvila țipătoare mare, rața roșie, vânturelul mic sau cristelul sunt incluse și în „Cartea Roșie Europeană”.

Specialiștii avertizează că dispariția fiecăreia dintre aceste specii poate avea repercursiuni grave pentru ecosistemul global.

În cea de-a treia ediție a „Cărții Roșii a Moldovei” urmează să fie incluse încă 25 de specii de păsări, printre care se regăsesc stârcul roşu, barza albă, ciocănitoarea de stejar, raţa cu ciuf, califarul roşu, califarul alb ș.a. 

Află mai multe detalii la acest subiect din materialul pregătit de echipa de la „Bună Dimineața”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam