Loading
ro ru en
Monden
Loading
26 Mai 2017 | 14:43
Andrei Locoman: Copilăria este vis, libertate şi năzbâtii
Deşi este un matur serios şi responsabil, a avut o copilărie plină de pozne, trăsnăi şi ştrengării. Directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman a povestit despre cea mai frumoasă perioadă din viaţă, la rubrica „Leagănul copilăriei”, din cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”.
Spune că a lui copilărie a trecut pe întuneric, deoarece aveau curent electric pe ore și abia de reușeau să-și facă temele pentru acasă. Valorile din copilăria lui au dispărut într-o clipă, iar generația lor au învățat totul din mers, pe ei fiind testate multe lucruri, după cum își amintește Andrei Locoman.

Mama lui era brutar, de aceea permanent aveau pâine pe masă, chiar dacă timpurile erau mai grele. Banii trebuiau economisiți, dar nu aveai ce cumpăra cu acești bani, deoarece magazinele erau goale. Astfel, un pulover era împărțit cu sora și se duceau pe rând cu el la discotecă.

Era foarte năzbâtios, odată chiar fiind cât pe să se înece într-o cisternă cu apă, iar altă dată mai că n-a dat foc la o scârtă de paie. La școală era foarte cuminte, avea respect față de profesori, care erau considerați primii oameni în sat, intelectualii care aduc carte.

Tatăl său era foarte exigent, iar când era strigat „căpitanul Andrei”, știa că era vai și amar.

 „Când auzeam „căpitanul Andrei” știam cu ce se finaliza toată discuția. Era una scurtă, dar eficientă”, își amintește amuzat, directorul Palatului Național.

Provine dintr-o dinastie numeroasă, are peste 60 de verișori drepți. Când se întâlneau la bunica, era o gălăgie și o forfotă groaznică. Totuși, bunica nu i-a certat niciodată și mereu îi aștepta cu bunătăți.

Duminica era ziua lui liberă și permanent mergea în pădure. „Visul meu de copil era să fiu pădurar. Voiam să am cal, pușcă și câine ciobănesc”, spune actorul.

Planurile din copilărie au rămas acolo, uitate. Andrei Locoman a mers să studieze la Institutul de Arte unde cât pe ce să fie exmatriculat. Îi plăcea muzica, actoria, dar nu știe dacă și-a dorit foarte tare lucrul acesta.

„Mă uitam la colegii mei cum se târau pe podea și nu înțelegeam ce caut eu, om sănătos cu certificat de la medic, în grămada asta de nebuni”, spune artistul. 

Totuși, faptul că ar putea fi exmatriculat l-a motivat foarte mult, astfel că următoarea sesiune a susținut-o cu 10 pe linie.

„Copilăria este vis, libertate și năzbâtii”, caracterizează Andrei Locoman perioada cea mai dulce din viața lui. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam