Loading
ro ru en
Monden
Loading
06 Februarie 2014 | 15:00
Regina Elisabeta a II-a, 62 de ani pe tronul Marii Britanii
Regina Elisabeta a II-a împlineşte 62 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii după moartea subită a tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952, deşi ea a fost încoronată oficial un an mai târziu, informează agenţia EFE.
Potrivit surselor Palatului Buckingham, suverana - care anul trecut a sărbătorit 60 de ani de la încoronare (2 iunie 1953), iar în 2012 - spectaculosul său Jubileu de Diamant - nu prevede să celebreze în mod special această aniversare. Elisabeta a II-a, acum în vârstă de 87 de ani, a moștenit tronul când avea 25 de ani, la moartea tatălui ei și la întoarcerea dintr-o călătorie în Kenya alături de soțul ei, Ducele Philip de Edinburgh.

George al VI-lea a fost încoronat în 1936, după abdicarea subită a fratelui său, Edward al VIII-lea, care se îndrăgostise de o americancă divorțată, fapt ce a făcut din Elisabeta prințesă moștenitoare când avea doar 10 ani.

Elisabeta a II-a, regină a 16 state cu o populație de 140 de milioane de locuitori, a sărbătorit în 2012 Jubileul de Diamant (60 de ani de domnie), cu patru zile de festivități și sărbători populare, care au confirmat-o drept unul din cei mai respectați șefi de stat din istoria țării.

În 2013, aniversarea încoronării a fost marcată mai solemn, cu o ceremonie la care au participat importanți oameni politici și lideri internaționali, desfășurată la Catedrala Westminster din Londra - lăcașul anglican unde au fost încoronați din 1066 regi și regine. Elisabeta a II-a este suverana cu cei mai mulți ani de domnie - după regina Victoria, care a stat pe tron 64 de ani.

În ultimul an, familia regală britanică a sărbătorit mai multe evenimente importante, între care nașterea, la 22 iulie, a fiului ducesei de Cambridge și a prințului William, prințul George, strănepotul reginei și al treilea în ordinea succesiunii la tron.

Deși starea ei de sănătate este bună, Elisabeta a II-a și-a delegat ultimele angajamente oficiale, mai ales deplasările în străinătate, fiului ei mai mare și moștenitor al tronului, prințul Charles, căsătorit cu Camilla Parker Bowles.

Totuși, anul acesta, regina are prevăzute două vizite în Europa: în aprilie la Roma, unde va fi primită de Papa Francisc, și în iunie în Franța, pentru aniversarea a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, în cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul domniei sale, Elisabeta a II-a a efectuat peste 260 de vizite în străinătate, informează Agerpres.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam