Loading
ro ru en
Monden
Loading
01 Ianuarie 2015 | 11:39
Revelionul pe mapamond
Anul Nou a fost sărbătorit în mai multe părţi ale lumii. Primii oameni de pe mapamond care au ciocnit paharele cu şampanie au fost cei din Insula Crăciunului, o parte a Republicii Kiribati, situată în zona tropicală a Oceanului Pacific. Sărbătoarea Anului Nou este cea mai veche din lume, iar tradiţiile diferă de la o ţară la alta, relatează Mesager.
La plus 30 de grade Celsius, cei aproximativ 180.000 de locuitori ai statului insular Samoa au intrat în Noul An cu exact 12 ore înaintea Republicii Moldova. La aceeaşi oră, populaţia din Kiribati au sărbătorit cu fast intrarea în 2015.

De la ora 13:00 au intrat în noul an şi locuitorii din restul Noii Zeelande. Focurile de artificii impresionante au luminat cerul preţ de câteva minute.

Şi australienii au marcat primele secunde din noul an cu un spectaculos foc de artificii. Ultimii de pe Glob care vor celebra Revelionul vor fi locuitorii din Hawaii, astăzi, când în Republica Moldova  va fi ora 12:00.

De Revelion fiecare țară are propriile tradiții care dau un alt farmec sărbătorii. În Danemarca, oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor. Chilienii sărbătoresc Anul Nou la cimitir alături de rudele decedate. În Franța se marchează sărbătoarea cu alimente de lux, șampanie și cadouri. În Venezuela, cei care își caută sufletul pereche poarta lenjerie roșie. Iulius Caesar a fost cel care a stabilit ca data de 1 ianuarie să fie prima zi a anului, tot el a alcătuit calendarul solar de 365 zile, grupate în 12 luni.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam