Loading
ro ru en
Monden
Loading
25 Octombrie 2016 | 18:38
Sărbătoare în Familia Regală din România
Regele Mihai împlineşte 95 de ani. Majestatea Sa va sărbători la reşedinţa privată din Elveţia, alături de două dintre fiicele sale. Deşi nu se află în ţară, românii au pregătit în cinstea sa mai multe evenimentece au început încă de luni şi vor dura până pe 28 octombrie, relatează Mesager.
Evenimentele dedicate aniversării Regelui Mihai au început la Castelul Pelişor, unde a  fost organizată o expoziție inedită de fotografie „Regele Mihai, o copilărie fericită”.

„Ne bucurăm de imagini provenite din colecţia familiei regale, din colecţia Academiei Române şi colecţia privată a Elizei Berman”, a declarat curatorul expoziției, Beatrice Todireanu.

Mai apoi, la Castelul Peleş, Principesa Margareta a decorat mai multe personalităţi, cu ocazia aniversării Regelui. Printre cei onoraţi au fost ambasadorii Italiei şi Germaniei în România. Medalii de loialitate au primit profesori universitari, compozitori şi producători de filme.

,,Eu cred că este important ca noile generaţii să fie conştiente despre ceea ce a făcut Regele Mihai şi curajul său din război”, a declarat producătorul de filme, John Florescu.

După părăsirea forţată a României în ianuarie 1948, Regelui Mihai I i-a fost permis să revină în ţară  în  decembrie 1990, împreună cu familia, pentru participarea la o slujbă religioasă, la Curtea de Argeş, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În 1997  regele Mihai  a redobândit cetăţenia României. Cea de-a 90 aniversare, Majestatea Sa a sărbătorit-o în Romania. Atunci a fost invitat să ţină un discurs în cadrul unei sesiunii solemne a  Parlamentului României.

„Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat Majestatea Sa, Regele Mihai.

Regele Mihai I s-a născut la Sinaia la 25 octombrie 1921. Este  fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena, Principesă a Greciei. Regele Mihai a fost căsătorit cu  Regina Ana de Bourbon Parma, care a murit în acest an, la 1 august. Acesta a fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam