Loading
ro ru en
Moldova Muzical
Loading
30 Octombrie 2017 | 09:00
Nouă ani cu Radio Moldova Muzical
Postul Radio Moldova Muzical (RMM) marchează astăzi, 30 octombrie, nouă ani de activitate. De-a lungul timpului, în arhiva sonoră a Radio Moldova Muzical au fost păstrate mii de înregistrări.
Ascultătorii pot descoperi 24 din 24 de ore valori autentice ale artei sunetelor: muzică vocală, vocal-instrumentală, academică şi contemporană, preponderent jazz vocal şi muzică clasică, instrumentală de toate genurile şi derivatele stilistice.

Întregul program este „pigmentat” cu rubrici cu un conţinut relevant şi edificatoriu pentru grupul ţintă: „Meloterapie”; „Curiozităţi din istoria muzicii universale”; „Dicţionar muzical”; „Promo RMM”; „Jazz Forum”; „Ambiant Salon”.

Dincolo de mediatizarea marilor evenimente artistice, un fapt inedit la Radio Moldova Muzical este că specialiștii în domeniu și melomanii au posibilitatea să audieze în transmisiune directă cele mai importante spectacole muzicale, ce au loc în sălile de concert din ţară şi din întreaga lume.

Grație colaborării cu colegii de la UERT, Radio Moldova Muzical oferă constant, zi de zi, noi produse din domeniul artei muzicale europene, participând constant la diferite proiecte internaționale.

Despre proiectele de viitor, dar și cum a reușit să se mențină pe piața mediatică timp de nouă ani Radio Moldova Moldova, aflați din interviul realizat cu Adrian Beldiman, șef Redacție Muzică Radio Moldova.

Ce valori sunt importante în activitatea unui post de radio de nișă,  cum este RMM, pentru a supraviețui în concurența de pe piața din Republica Moldova?

Pentru a supraviețui în concurența de pe piața autohtonă și nu doar, un post de radio trebuie să ofere ascultătorului un produs original, ingenios, de actualitate, de interes public. Deasemenea nu trebuie să lipsească nici varietatea în programele muzicale elaborate. La Radio Moldova Muzical există această varietate de programe și emisiuni, promovăm atât muzică academică, jazz, pop-rock, cât și muzică populară și ușoară autohtonă, muzică remixată chil-out, ambient, new-age etc. În grila unui post de radio nu trebuie să lipsească nici emisiunile-concurs.
Succesul unui post de radio depinde și de numărul de emisiuni realizate în direct, deoarece emoția prezentatorului se aude altfel decât ar fi în cazul unei emisiuni  înregistrate. Astfel, atmosfera din studiou capătă culori vii, iar un alt plus al emisiunilor LIVE este că ascultătorul oricând are posibilitatea de a interacționa în direct cu acest post de radio. O asemenea emisiune este „Express muzical” difuzată de luni până vineri. Radio Moldova Muzical este unicul post de radio ce realizează săptămânal transmisiuni LIVE din sălile de concert din capitală (Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu etc.).

Succesul unui post de radio depinde și de numărul de frecvențe FM pe care le deține. RMM este prezent doar on-line pe piață. Sperăm ca în următorii ani să obținem și noi frecvențe FM, mai ales că în 2018 acest post de radio va împlini 10 ani. Cu siguranță că Radio Moldova Muzical are un produs atractiv, cognitiv, de actualitate, relaxant și cel mai important este că suntem unicul post de radio care promovează intens creația personalităților din domeniul muzicii naționale (academice, corale, simfonice, camerale, jazz ș.a.). 

Cum reușiți să vă mențineți întâietatea și în ce măsură țineți cont de opțiunile radioascultătorilor la elaborarea politicii editoriale ?

Radio Moldova Muzical  are specificul său în ceea ce privește politicile editoriale și respectiv are ascultătorul său fidel, iubitor de muzică clasică (academică), jazz, dar nu uităm și de tinerii iubitori de muzică pop-rock. Deja este o tradiție de a invita în cadrul  emisiunii  „Express musical”   artiști atât din țară, cât și de peste hotare. Doar la RMM aveți posibilitatea să ascultați concerte oferite de Uniunea Europeană pentru Radio Difuziune (UERT), concerte susținute de cele mai mari ansambluri, orchestre din lume, precum și de către interpreți de valoare. Deasemenea RMM oferă anual UERT 20 de spectacole înregistrate în sălile de concert din capitală, aceste înregistrări ulterior sunt difuzate de luni până vineri la  RMM în cadrul programului Moldova Muzicală. Cu alte cuvinte acest post de radio pune accent pe muzica de calitate, muzica ce va dăinui sute de ani. Deasemenea acest post de radio educă gustul ascultătorului oferindu-i un produs realizat de specialiști în domeniu. Echipa RMM  ține strâns legătura cu ascultătorii săi  prin intermediul paginilor de socializare ce le-am creat acum 4 ani. Astfel neapărat ținem cont și de opțiunile melomanilor din țară dar și de peste hotare.

Ce proiecte pregătește RMM radioascultatorilor ?

Din 2018 în grila RMM vor apărea mai multe proiecte noi. Vom include un nou playlist format din cele mai de succes piese de la Eurovision. Un alt proiect radiofonic va fi consacrat instrumentului muzical  - orga (emisiunea „In Aeternum”). Nu uităm nici de arta componistică națională. Săptămânal vom difuza și vom promova în cadrul emisiunii Arpeggiando  lucrările academice semnate de compozitorii noștri autohtoni. Deasemenea vom continua să realizăm transmisiuni LIVE din sălile de concert din capitală și acest  lucru îl facem mai ales pentru oamenii ce nu au posibilitatea de a veni la aceste spectacole, pentru oamenii din sate dar și pentru cei de peste hotare.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Neajunsurile în mediul rural sunt numeroase. Tot aici este resimţit din plin şi fenomenul migraţiei. Datele arată că femeile din mediul rural suferă încă de sărăcie şi se confruntă cu multe dificultăţi. Care sunt necesităţile lor actuale şi ce-şi doresc pentru a rămâne acasă, aflaţi în ediţia de marţi, 16 octombrie, a emisiunii „Dialog Social” cu începere de la ora 21:20.
Moldova 1
Sportivul Veaceslav Gojan, cel mai mare pugilist moldovean din istorie, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008 şi singurul boxer moldovean campion european, este invitatul emisiunii „Săptămâna Sportivă” din această seară, de la ora 21:20.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam