Loading
ro ru en
Oamenii Televiziunii
Gloria Gorceag: La TV nu îţi faci concurenţi sau inamici, ci echipă
22 Martie 2017 | 08:00
De trei ani este gazda şi imaginea emisiunii „Cine vine la noi?” de la postul public de televiziune. Ne-am obişnuit să o vedem mereu zâmbitoare şi să simţim căldura pe care o emană, chiar şi dincolo de micile ecrane. Vorbim de Gloria Gorceag, cea care ne risipeşte monotonia şi rutina zilelor de muncă.
- Cum e la televiziune?
- Intens. Cuvântul dat ar defini munca la TV. Televiziunea te ține mereu în priză, nu te prea lasă să te relaxezi, aici vorbesc și de regim, dar și de oamenii cu care intru în contact direct.

 

- De ce Moldova 1?
- Multă lume mă întreabă. Am fost invitată mai demult la „Cine vine la noi?” și pe atunci prezentatori erau Djulieta Gînu și Vlad Ardovan. În interviu Vlad m-a întrebat dacă nu aș vrea să am o emisiune la Moldova 1, odată ce am studii în jurnalism. Am zâmbit și am spus că eu nu zic la nimic „niciodată”. Peste ceva timp s-a întâmplat să prezint aceeași emisiune.
 
- Atunci ce te-a făcut să rămâi la Moldova 1?
- Câteodată și eu îmi dau această întrebare, dar răspunsul e mereu același: unii oameni și unele lecții pe care le învăț aici! Eu mă plictisesc repede, de obicei, am nevoie mereu de activități noi, pe care le iau ca o provocare. La Moldova 1 am avut parte de asemenea provocări, de scopuri puse ca să-mi dovedesc că pot. E o stabilitate care îmi place și, în același timp, este o nebunie care mă răscolește pe interior. În concluzie, nu mă lasă să mă plictisesc.

 

- Care e cel mai memorabil moment trăit la emisiune?
- Nu am unul, zău. Show-urile de proporții sunt memorabile, proiectele proprii care te solicită maxim și care ies bine la final, oamenii care vin cu un cuvânt de bine în adresa felului meu de a lucra și de a a fi...
 
-  Primești și critici? Cum reușești să le faci față?
- Am primit critici pe bună dreptate, dar și critici fără vreun argument, spuse din frustrare. Pe acelea le ignor din prima. Mi s-a spus ce să îmbrac, cum să mă coafez, ca să mă reprezinte mai bine, ce machiaj e mai potrivit pentru lumina din studio, dar astea sunt lucruri evidente, pe care le înveți în prima jumătate de an. După trei ani e mai simplu! Mi s-au făcut observații referitor la anumite cuvinte pe care le folosesc, dar DEX-ul a arătat, ulterior, că eu le foloseam corect.
 
- Te simți comod în postura de acum sau te vezi făcând altceva?
- Eu fac divertisment pentru că asta pot. Cred că fiecare trebuie să facă anume ce îi reușește mai bine, de aceea nu mă văd la pupitrul știrilor, de exemplu. De altfel, eu nu fac doar televiziune și deocamdată îmi convine.

 

- Care prezentator/prezentatoare de la noi sau de peste hotare te inspiră și de ce?
- Ellen DeGeneres, deoarece de fiecare dată femeia asta știe să zică exact ce trebuie. Are creier, umor, talent actoricesc. Este așa cum trebuie să fie un prezentator al unui show televizat.
 
- Prin ce diferă jurnalismul învățat la facultate și cel pus în practică?
- Facultatea te invață să formulezi corect fraze pe hârtie (deși eu cred că asta fie o ai, fie nu; nimeni nu te poate învăța), îți face cunoștință cu foarte multă teorie. Însă, pe terenul de muncă înveți să lucrezi în echipă și să comunici cu oamenii. Eu am învățat și încă învăț meserie de la toți cei care mă înconjoară.
 
- Care sunt planurile de viitor ale Gloriei Gorceag?
- Am o regulă: eu nu vorbesc niciodată despre planurile mele de viitor.

 

- Ce sfat poți să le oferi celor care vor să facă televiziune?
- Nu iubesc să dau sfaturi, dar, din experiența mea, aș sugera celor care vor să facă televiziune să fie firești, să nu incerce sa imite pe altcineva. Când ești fals, camera simte. La locul de muncă nu îți faci concurenți, inamici și nici cumetri, acolo îți faci echipă. Oamenii din televiziune nu sunt familia ta, familia ta e acasă și trebuie prețuită. La televiziune sunt colegii tăi, cu care trebuie să fii pe aceeași lungime de undă, dacă vrei ca lucrurile să funcționeze.
E greșit să zici „televiziunea înseamnă viața mea” sau „eu stau zi și noapte la lucru, aplaudați-mă”. Rezultatul muncii tale se vede la ecran și este apreciat în primul rând de către telespectatori.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:
15 Ianuarie 2018 | 19:24
Natalia Moraru –Vasilcău, deţinătoarea Premiului în domeniul Culturii
Jurnalista de televiziune Natalia Moraru – Vasilcău a fost distinsă cu premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media. Premiul a fost înmânat de ministra Educaţiei, Culturii şi cercetării, Monica Babuc în cadrul Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.
22 Decembrie 2017 | 17:00
Interviu cu Rodica Grigoriu, reporter „Bună dimineaţa”
Tânără, veselă, ambiţioasă şi muncitoare - aşa este Rodica Grigoriu, una dintre albinuţele echipei „Bună dimineaţa”. Ea afirmă că iubeşte munca pe care o face şi are planuri mari pentru viitor. O puteţi cunoaşte mai jos, într-un interviu acordat pentru TRM.MD.
22 Decembrie 2017 | 16:00
Interviu cu Inga Stegărescu, reporter „Bună dimineaţa”
Inga Stegărescu spune că este îndrăgostită de televiziune, chiar de atunci când i-a păşit pragul, acum cinci ani. Acum este autoarea rubricii „Sănătate”, dar a încercat mai multe roluri în cadrul matinalului, de la reporter până la producător. Vă invităm s-o cunoaşteţi pe Inga, cea care munceşte zi de zi pentru a aduce telespectatorilor emoţii pozitive şi informaţii preţioase, într-un interviu acordat pentru TRM.MD.
22 Decembrie 2017 | 11:00
Interviu cu Dumitru Alexei, prezentatorul emisiunii „Bună Dimineaţa”
Crede că televiziunea este un miracol. Zice despre experienţa sa de a cocheta de zece ani cu televiziunea publică că este, mai degrabă, un legământ, o posibilitate oferită de soartă ca să-şi trăiască viaţa ca pe un roman autobiografic. Este de părere că televiziunea înseamnă întâi de toate muncă de echipă. Vorbim despre Dumitru Alexei, prezentatorul celei mai matinale emisiuni de la Moldova 1, „Bună Dimineaţa”.
22 Decembrie 2017 | 10:00
Interviu cu Gutiera Prodan, producătorul general al emisiunii „Bună Dimineaţa”
A crescut zeci de generaţii de jurnalişti „matinali”. Pentru ea televiziunea a fost şi rămâne a fi un miracol. Crede că principalul deziderat în realizarea unei emisiuni de succes este să urmăreşti interesul publicului. Este un om care emană căldură şi dragoste prin fiecare gest al său. De 15 ani are grijă ca jurnaliştii Moldova 1 să fie primii care vă spun „Bună Dimineaţa”. Se consideră o norocoasă că are misiunea de a ghida o echipă care vrea să cuprindă necuprinsul. Vorbim de Gutiera Prodan, producătorul general al emisiunii „Bună Dimineaţa”.
30 Noiembrie 2017 | 18:30
Marcel Spătaru – gazda celui mai longeviv concurs televizat de inteligenţă „Erudit Cafe”
Este licenţiat în politologie la USM, masterand în Administrarea Afacerilor la Institutul Francez de Administrare şi Gestiune din Sofia, Nantes, la fel masterand în Studii Europene Aprofundate la Colegiul Europei, din Varşovia. În anul 2000 adună prietenii cu aceleaşi interese şi împreună, într-o şedinţă elitară, dau viaţă Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Mai bine de 7 este stabilit cu familia la Bucureşti, unde conduce filiala unei companii multinaţionale franceze de consultanţă economică. Face televiziune din pasiune, iar această pasiune îl aduce cel puţin odată la două luni din nou la Chişinău. Astăzi vă invit în culisele Moldova 1, să îl cunoaşteţi pe colegul meu Marcel Spătaru – gazda celui mai longeviv concurs televizat de inteligenţă „Erudit Cafe”!
21 Noiembrie 2017 | 08:29
Evilina Shvidchenko a fost premiată cu cea mai înaltă distincţie „Peniţa de Aur” în Bulgaria
Evilina Shvidchenko, redactorul-prezentator al emisiunii „Unda Bugeacului” a fost nominalizată cu cea mai înaltă distincţie în breasla jurnalistică din Bulgaria „Peniţa de Aur”. Distincţia este un premiu anual oferit de către Uniunea Jurnaliştilor din Bulgaria în preajma sărbătorii naţionale Ziua Iluminiştilor Bulgari. Colega noastră a fost nominalizată la categoria „Mass-media bulgară în străinătate”. Decernarea a avut loc în cadrul unei ceremonii solemne pe 27 octombrie la Sofia, Bulgaria.
10 Noiembrie 2017 | 16:33
Leanca Laşco povesteşte despre vocaţia şi riscurile meseriei de jurnalism
A visat să facă jurnalism de când se ţine minte. Niciodată nu şi-a imaginat că va face ştiri. Ne-am obişnuit să o vedem alături de oamenii în uniforme şi adesea în mijlocul multor situaţii excepţionale, fiind vocea celor care se află în situaţii de risc. Mai nou cochetează cu rolul de prezentator şi explorează noi dimensiuni în televiziune. Leanca Laşco a împărtăşit mici secrete din culisele meseriei, despre vocaţie şi riscuri, şi de ce alege să rămână în bucătăria de ştiri, în platoul emisiunii „Cine vine la noi”?
08 Noiembrie 2017 | 17:20
Svetlana Maftei: „Moldova în Direct” – o nouă provocare pe care o descopăr
După o activitate prodigioasă în jurnalismul online, Svetlana Maftei îşi cunoaşte acum job-ul şi din perspectiva unei moderatoare a emisiunii de dezbateri „Moldova în Direct”. Tânăra jurnalistă mărturiseşte că noua sa prestaţie o percepe ca pe o provocare, care o ţine într-un entuziasm greu de descris. Dezbaterile în direct pe teme sociale, politice sau economice solicită o chibzuinţă profundă, acţiuni şi gesturi bine gândite, dar cel mai important, potrivit Svetlanei Maftei, este ca emisiunea să fie privită de public iar principalul post de televiziune din ţară să îşi atingă scopul.
12 Octombrie 2017 | 12:00
Vadim Cheptănaru – o nouă faţă a Mesagerului
Jurnalistul Vadim Cheptănaru a trecut de la rolul de reporter la cel de prezentator al celui mai important buletin de ştiri al zilei – Mesager. Vadim aduce în casele oamenilor cele mai noi evenimente, alături de Oxana Mititelu. Cum se simte jurnalistul în noua postură aflaţi mai jos.
16 Septembrie 2017 | 15:39
Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali au dat marea petrecere
Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali formează oficial un cuplu. După zece ani cu multe intersecţii, cele două inimi şi-au jurat în faţa martorilor văzuţi şi nevăzuţi dragoste, credinţă şi sprijin la bucurii şi necazuri. Povestea lor de dragoste a început să împletească acelaşi fir un an în urmă, la Bursele Europene pentru Jurnalişti 2016.
01 Septembrie 2017 | 17:34
Cronicarul Efim Josanu a lansat volumul reeditat „Cartea Jocurilor Olimpice”
Cronici, portrete şi reflecţii sunt suma noului titlu „Cartea Jocurilor Olimpice”, semnat de jurnalistul şi cronicarul, Efim Josanu. Sub celebru motto: „Citius, Altius, Fortius” a reuşit să facă multe, foarte multe, iar pentru noi este un deschizători de drumuri, în mod special în istoria jurnalismului sportiv! A trăit acest motto în tot ce a făcut, iar acest ideal este vizibil în urmele pe care le-a lăsat. Una din aceste urme este noul volum „Cartea Jocurilor Olimpice”, lansată astăzi la Chişinău, în cadrul Salonului Internaţional de Carte „BookFest”.
28 August 2017 | 18:32
ION BOTNARU despre drumul de la editor de imagine, la prezentator VIDEO
A ajuns la Moldova 1 din întâmplare. Iniţial în calitate de editor de imagine, iar apoi a testat mai multe funcţii pe rând. Pasiunea pentru tehnologii şi gadget-uri, l-a ajutat să dezvolte calităţi şi abilităţi utile, care l-au adus în lumea noastră – a jurnaliştilor. Iar această meserie l-a cucerit definitiv cu fiecare rol nou în familia televiziunii. Este o fire blândă, liniştită şi foarte modestă, dar cu toate acestea, talentele şi calităţile cultivate l-au făcut observat de superiori, iar acum este una din imaginile buletinului principal „Mesager”. Cum a ajuns Ion Botnaru, un absolvent la ASEM în categoria „Oamenii Televiziunii”? Vă invit să aflaţi în rândurile ce urmează.
28 Iulie 2017 | 12:00
Prezentatoarea Moldova 1, Mihaela Cîrnov, se căsătoreşte!
Prezentatoarea emisiunii „Fii tânăr” de la televiziunea publică şi iubitul ei, cu care trăieşte o poveste de dragoste de peste şase ani, se căsătoresc. Mihaela Cîrnov şi Mihai Savca au spus „Da” în faţa altarului, iar astăzi cei mai apropiaţi prieteni vor dansa la nunta celor doi.
21 Iulie 2017 | 08:32
Gloria Gorceag şi Smally joacă nunta! Vezi ce invitaţii originale au primit nuntaşii
Formează un cuplu cu o istorie lungă, dar acum au decis că e timpul pentru mai mult. Gloria Gorceag, prezentatoarea emisiunii „Cine vine la noi”? la Moldova 1 şi interpretul, compozitorul şi producătorul muzical Vitalie Catană, alias Smally fac nuntă. Discreţia şi simplitatea sunt calităţile pe care pune un accent deosebit colega noastră, de aceea nu putem împărtăşi prea multe detalii din scenariul marelui eveniment. Miercuri, 19 iulie, Gloria Gorceag a pus semnătura pe actul de căsătorie, iar de azi, 21 iulie 2017, scrie cel mai memorabil moment din povestea dragostei lor – nunta.
17 Iulie 2017 | 14:11
Ilie Văluţă – omagiat la „Bună dimineaţa de weekend”
Compozitorul, interpretul şi regizorul de sunet de la Moldova 1 Ilie Văluţă a împlinit 62 de ani pe 16 iulie. El a ales să-şi petreacă primele ore din ziua aniversară tot la muncă, în studioul emisiunii „Bună dimineaţa de weekend”, unde a venit însoţit de nepoţii săi.
14 Iulie 2017 | 10:30
Rodica Vîlcu deschide o nouă filă în calendarul vieţii cu o dublă sărbătoare
Este o prezenţă carismatică atât în viaţa reală, cât şi pe ecran. Este omul care facilitează puntea de comunicare între autorităţile responsabile din sectorul muncii şi oameni simpli. Anual la 14 iulie, sărbătoreşte ziua de naştere, iar de acum încolo această dată va marca o dublă sărbătoare pentru ea. Colega noastră, prezentatoarea emisiunii „Dialog Social”, Rodica Vîlcu a spus recent cel mai important „DA”, iar astăzi a semnat oficial actul care va schimba starea ei civilă – căsătorită!
12 Iulie 2017 | 15:00
Dorina Dereveachin la un nou hotar în viaţă cu ochii plini de speranţă
Un control medical de rutină, a bulversat întreaga ei fiinţă optimistă. Ochii ei albaştri de un senin ceresc nu au putut ţine lacrimile ascunse. Dar ce a urmat, a transformat lumea ei înconjurătoare. La nici două luni distanţă, make-up artista de la Moldova 1, Dorina Dereveachin sărbătoreşte frumoasă vârstă de 33 de ani şi după cele două intervenţii chirurgicale, priveşte viitorul cu ochii plini de speranţă.
26 Iunie 2017 | 13:04
Dorina Dereveachin este mai aproape de visul ei
Dorina Dereveachin, make-up artista televiziunii Moldova 1 este pe cale să-şi vadă visul cu ochii, la propriu şi la figurat. Ea suferea de o boală care risca să-i ia vederea, dacă nu făcea o intervenţie chirurgicală la timp. Pentru că tânăra nu avea posibilitatea financiară să facă această operaţie, i-au sărit în ajutor colegii de muncă, prietenii şi oamenii de bună credinţă. Astăzi Dorina s-a lăsat pe mâinile medicilor şi speră, în scurt timp, să vadă lumea în toată gama ei de culori.
15 Iunie 2017 | 19:53
Iurie Gologan: „Dăruire şi bunătate este reţeta pentru succes”
Ajunge în familia „Mesager” în 2012. Posedă calităţi deosebite în misiunea pe care o are şi este o prezenţă impunătoare pe ecran. Consideră că pentru a fi cel mai bun trebuie să te dăruieşti în totalitate şi să o faci cu multă bunătate. Modestia face parte din CV-ul caracterului lui şi emană o blândeţe cuceritoare în comunicare. Vorbim despre colegul nostru, unul din prezentatorii principalului buletin de ştiri „Mesager”, Iurie Gologan.
07 Iunie 2017 | 16:55
Gutiera Prodan: Menirea jurnaliştilor este să schimbe lumea spre mai bine
Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor a fost fondată la 8 iunie 1946, în timpul Congresului de la Copenhaga, de către reprezentanţi ai 21 de state. La împlinirea a 71 de ani de la fondarea organizaţiei, jurnalista Gutiera Prodan a vorbit despre rolul ziariştilor în societate şi starea jurnalismului autohton în prezent, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la Moldova 1.
29 Mai 2017 | 20:43
Misiune imposibilă transformată în realitate prin bunătate pentru Dorina Dereveachin
O simplă discuţie între două prietene în cabina de machiaj s-a transformat într-o campanie socială. Iar o misiune imposibilă pentru un om cu salariu mediu pe economie, a devenit o realitate datorită bunătăţii oamenilor. Nu a trecut nici o lună de atunci, iar sarcina dificilă aproape a fost rezolvată şi colega noastră se pregăteşte pentru prima operaţie. Vorbim de make-up artista de la Moldova 1, Dorina Dereveachin, care la un control de rutină a constatat o problemă care în scurt timp o puteau lăsa fără vedere.
29 Mai 2017 | 16:15
Mihaela Cîrnov, super eroina din domeniul Jurnalism
Frumoasă şi inteligentă, Mihaela Cîrnov, prezentatoarea emisiunii „Fii tânăr” de la postul public de televiziune Moldova 1 este, mai nou şi super eroina din domeniul „Jurnalism”, premiu acordat jurnalistei în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Tinerilor Super Eroi din Moldova.
25 Mai 2017 | 00:03
Din culisele povestei de dragoste a jurnaliştilor Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali
Mai bine de trei ani îl vedem pe Vadim Cheptănaru în calitate de reporter la „Mesager” sau prezentator la Moldova 1. Pe lângă munca de reporter, colegul nostru trăieşte o frumoasă poveste de dragoste alături de Ecaterina Covali, care de sâmbătă a luat o altă întorsătură. Sâmbătă la nunta unei prietene apropiate, Vadim a cerut mâna şi inima Ecaterinei şi a primit cel mai important răspuns din viaţă - "Da"!
21 Mai 2017 | 23:34
Vadim Cheptănaru a primit cel mai important răspuns în viaţă - "Da"!
Reporterul Moldova 1, Vadim Cheptănaru formează de ceva timp un cuplu frumos cu jurnalista Ecaterina Covali, iar în această seară colegul nostru a cerut mâna şi inima preaiubitei lui la o nuntă. Colegul nostru a primit cel mai important răspuns din viaţă - "Da"!
18 Mai 2017 | 17:44
Tatiana Cojocaru, doi ani plini de experienţe inedite în proiectul „Fii Tânăr”!
Debordează de energie, emană mult pozitivism şi la ecran o vedem mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru ea este un efort să tacă, iar în echipa din care face parte este „sufletul companiei”. Tot timpul ştie să distingă atmosfera cu un banc potrivit, chiar şi în cele mai dificile momente din procesul de lucru. Vorbim de colega noastră, Tatiana Cojocaru, care ne-a deschis culisele şi ne-a povestit în detalii cum e viaţa în televiziune cu ocazia marcării a doi ani în rolul de prezentatoare a emisiunii „Fii Tânăr”.
16 Mai 2017 | 15:21
APEL la ajutor
Make-up artista televiziunii Moldova 1 are nevoie de ajutorul nostru. Dorina Dereveachin suferă de o boală care îi poate lua vederea, dacă nu face o intervenţie chirurgicală în scurt timp. Rodica Vîlcu, prezentatoarea emisiunii „Dialog social” şi cea care a hotărât să o ajute pe Dorina Dereveachin, organizând o colectare de fonduri, a venit în platoul emisiunii „Bună dimineaţa”, alături de make-up artistă, ca să ne spună mai multe la acest subiect.
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam