Loading
ro ru en
Oamenii Televiziunii
Nicolae Dergaci – 44 de ani în slujba postului public de televiziune!
30 Aprilie 2017 | 18:30
A păşit prima dată pragul televiziunii în calitate de invitat la o emisiune şi în acelaşi timp a primit o ofertă de a se angaja. Nu a vrut să renunţe la ziaristică pentru un post la TV, dar viaţa l-a convins că trebuie să o facă. În 44 de ani petrecuţi la postul public a reuşit să testeze şi să exceleze aproape toate funcţiile, dar şi fiecare departament din televiziune. Astăzi este redactor-stilizator în Redacţia Comunitate, mai exact peniţa magică care ne prezintă în graiul românesc culoarea şi bogăţia culturală a etniilor din Republica Moldova. La 59 de ani ai primei televiziuni, vă invităm să cunoaşteţi experienţa de viaţă a lui Nicolae Dergaci la Moldova 1 – cel mai vârstnic angajat al postului public!
Povestea de viaţă a lui Nicolae Dergaci începe în 1938 la Hlina, Briceni. Localitatea unde s-a născut şi a copilărit are un loc special în inima lui, iar în 2012 i-a dedicat un volum, în care i-a scris istoria, ce poartă numele „Hlina – În căutarea timpului trecut”. Este absolventul Facultăţii de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, dar cochetează cu peniţa încă din vremea şcolii generale de la Lipcani. Din fragedă tinereţe scria la ziarul raional, în facultate colabora cu  mai multe ziare pentru un ban în plus de buzunar.

Profesor la Lipcani

Istoria carnetului de muncă a lui  Nicolae Dergaci începe în 1961 în rolul de profesor la colonia de minori din Lipcani. A durat doar un an, îi învăţa istorie şi limbă română, iar timp de un an a strâns în inima lui poveştile multor copii care au început viaţa cu stângul. În clasa lui avea câţiva adolescenţi care au ajuns acolo pentru „creativitate”.
„Îmi amintesc povestea unui băiat. Era foarte isteţ. În localitatea lui, lângă un câmp mare de floarea soarelui se afla o fermă de găini. Se ascundea în floarea soarelui şi agăţa seminţe la undiţă, le arunca în curtea fermei şi când găinile înghiţeau seminţele trăgea undiţa şi băga găina în sac. Pentru asta a ajuns să ispăşească o pedeapsă la Lipcani. Unii aveau poveşti mai dramatice şi foarte dureroase. A fost un băiat care a ajuns acolo pentru un omor nepremeditat încercând să îşi apere mama într-o ceartă cu tatăl vitreg. Şi-a ispăşit pedeapsa, iar mai târziu l-am întâlnit peste ani la Chişinău era deja student la medicină” îşi aminteşte Nicolae Dergaci.

Ziarist la „Tinerimea Moldovei”

Un an mai târziu, mai exact în 1963, Nicolae Dergaci se reprofilează definitiv şi se dedică pentru toată viaţa jurnalismului. Începe în redacţia ziarului „Tinerimea Moldovei” acolo unde putea să exploreze istoria multor monumente, complexe culturale, dar în mod special îi plăcea să pună un accent deosebit pe educaţia patriotică a publicului lui. În paginile ziarului a aşternut poveştile multor figuri istorice, prezentându-le valoarea şi importanţa culturală în cele mai colorate nuanţe. Pregătirea din facultate şi-a pus amprenta şi pe activitatea lui jurnalistică. Cunoştinţele istorice l-au ajutat să facă echilibru în circumstanţele vremii şi să aibă libertatea să scrie despre adevăruri istorice incontestabile şi personalităţi care nu puteau fi negate nici de cea mai dură cenzură. Recunoaşte că a fost greu să ai o coloană vertebrală, uneori compromisul era inevitabil, dar spune că onestitatea şi profesionalismul sunt calităţi care îţi croiesc cărări şi îţi deschid uşi în faţa celor mari.

Prima televiziune

După 10 ani la ziar, în anul 1973 este invitat la o emisiune la televiziunea naţională. Tot atunci primeşte o şi ofertă de colaborare în redacţia copii şi tineret. A fost greu să se decidă până a intervenit o situaţie neplanificată. Aşa s-a întâmplat că la ziar a primit o mustrare. A fost chemat la comitetul central de care aparţinea ziarul, iar pedeapsa l-a determinat să accepte oferta de la televiziune. Aşa începe o aventură lungă de 44 de ani cu postul public, care continuă şi până astăzi.

Prima emisiune „Unda Tineretului”

Primul subiect realizat la TV a fost despre Muzeul Gloriei Militare a Institutului Pedagogic din Chişinău. Invitatul său era un evreu bătrân, cu un accent evreiesc greu de înţeles în limba română, dar era un entuziast. Iubea tinerii şi avea o pasiune deosebită pentru educaţia patriotică internaţionalistă. Era un om interesant de la care oricine putea învăţa.

„Pe atunci nu erau cicluri de emisiuni sau emisiunii permanente în grilă cum avem acum. Era „Unda Tineretului” o rubrică permanentă, dar de obicei trebuia să inventăm un generic în funcţie de subiect. Experienţa acumulată la ziar m-a ajutat foarte mult în televiziune. Un jurnalist nu poate fi numit jurnalist dacă nu scrie, dacă nu publică ceva, indiferent de domeniul în care activează. Chiar şi dacă ai o carieră în TV, Radio sau oriunde, dacă nu publici în ziar sau în surse ştiinţifice nu poţi fi un jurnalist în tot sensul cuvântului. Când numele tău apare în publicaţii tipărite, este un semn care spune multe despre profesionalismul unui jurnalist”, este de părere Nicolae Dergaci.

Viaţa în televiziune l-a ghidat prin proiecte, funcţii şi experienţe de tot felul, dar în toţi aceşti ani a continuat să scrie. Să publice în ziare, să lucreze la articole ştiinţifice cu tematică istorică. Spune că a visat odată să fie savant şi să obţină titlul de doctor în istorie, dar televiziunea i-a furat acest vis.
„După facultate mi-am dorit să continui studiile. Era o şcoală pentru oameni de ştiinţă pe lângă partid, dar avea un grup select care scriau doar prostii şi primeau bani foarte buni pentru asta. Erau foarte monopolişti şi greu ajungea cineva printre ei. NU mi-au acceptat actele aşa că am renunţat la acest vis” spune cu melancolie Nicolae Dergaci.

Totuşi savantul şi istoricul din el s-a realizat prin ziaristică.

„Concomitent cu activitatea de telejurnalist a publicat în presa scrisă un serial de eseuri despre conaţionalii noştri: Petru Movilă, Nicolae Milescu Spătaru, Octavian Goga, Dimitrie Cantemir, Antioh Cantemir şi alte personalităţi istorice care au lăsat amprente vizibile în cultura altor ţări, dar au pornit din Basarabia. În paralel a realizat un grupaj de eseuri despre oameni de cultură ruşi, care după revoluţia bolşevică din 1917 au emigrat în Basarabia, găsind pe pământul nostru un mediu propice pentru viaţă şi activitate creatoare, el fiind publicat în paginile ziarului municipal „Capitala”. Este cunoscut şi ca autor de studii publicate în „Buletinul Ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei”. În genere, în creaţia publicistică a jurnalistului Nicolae Dergaci prevalează tematica istorică. Efectuând cercetări la Arhiva Naţională, a studiat multe documente vechi ce consemnează trecerea prin timp al ţinutului nostru basarabean, pe care apoi le-a pus la dispoziţia cititorilor, astfel contribuind la ştergerea unor „pete albe” din istoria ţării. Se pare că pentru el istoria a devenit un sanctuar în care se intră doar cu capul descoperit”, îl descrie pe omul de televiziune, doctorul în ştiinţe istorice, Constantin Gh. Ciobanu.

Redacţia Comunitate

În cei 44 de ani a activat aproape în toate departamentele de creaţie ale televiziunii: pornind din redacţia emisiunilor pentru copii şi tineret, a trecut la cultură, publicistică, programul matinal şi în final mai bine de 13 ani este redactor-stilizator în redacţia comunitate, acolo unde unitatea prin diversitate este la ea acasă.

Din fiecare funcţie, departament a adunat experienţe lecţii şi amintiri frumoase. În redacţia copii şi tineret, alături de echipa de atunci au montat cele mai frumoase spectacole pentru copii. Lucrau câte o lună la pregătirea unui spectacol de teatru de păpuşi, iar când era dat pe post era o mare sărbătoare. Teatrul de păpuşi al postului public de televiziune era un produs unic în toată Uniunea Sovietică. Nici televiziunea centrală de la Moscova care era prima sursă pentru un întreg imperiu nu avea o echipă şi un produs atât de unic. Produsele televizate pentru copii şi tineret aveau o mare încărcătură educativă şi erau consumate pe larg.

Ultimul deceniu traduce şi redactează stilistic subtitrările pentru emisiunile din redacţia comunitate. Este peniţa care scrie în română muzicalitatea, cultura şi istoria etniilor din Republica Moldova. În tot acest timp, a reuşit să discearnă şi să înţeleagă nu doar fraze, dar discursuri întregi în limba ucrainească, bulgară, pe alocuri găgăuza şi romani.
Pentru el „traducerile sunt ca femeile, dacă este frumoasă nu este fidelă, dacă este fidelă, atunci nu poate fi frumoasă.” În toţi aceşti ani petrecuţi în redacţia comunicate a înţeles că „dorul” este un cuvânt pur românesc şi nu poate fi tradus nicidecum în altă limbă.

Din toată echipa comunitate, Nicolae Dergaci spune că cele mai productive de lucru sunt cele petrecute cu Evelina Shvidchenko autoarea emisiunii “Unda Bugeacului”. Spune că o apreciază pentru profesionalism, face lucrurile la timp, repede, nu lasă lucrurile pe ultima sută de metri, dar şi atunci când sunt situaţii şi excepţionale, ştie să gestioneze asemenea situaţii cu o atitudine de respect, debordând de energie pozitivă.
“Este foarte harnică, iubeşte cu adevărat munca pe care o face, este foarte operativă şi se descurcă repede cu sarcinile pe care le are, nu tărăgănează sarcini şi lucruri pe mai târziu. Pentru aceste calităţi o apreciez şi este o plăcere să lucrezi cu ea”, spune Nicolae Dergaci.

De cealaltă parte, Evelina Shvidchenko spune că din 2004 când a păşit pragul televiziunii şi a preluat ştafeta emisiunii „Unda Bugeacului” a lucrat cu un mare jurnalist – Nicolae Dergaci.

„În toţi aceşti ani relaţiile noastre colegiale au cunoscut diferite situaţii. Acum pot să spun că Nicolae Dergaci este un jurnalist experimentat, foarte bine pregătit profesional şi cu o experienţă foarte bogată în toate aspectele profesiei noastre, iar pe lângă toate aceste atuuri este un om foarte erudit. Este o persoană cu care poţi să stai la poveşti la diverse teme, pentru că este o persoană curioasă care se interesează despre tot. El poate să răspundă sau să aibă ceva de spus în orice situaţie, la orice întrebare şi de regulă, m-am convins că experienţa vastă de viaţă îl face să aibă dreptate în majoritatea circumstanţelor. Este responsabil, niciodată nu trădează munca în echipă, dar succesul muncii noastre depinde doar de lucrul în echipă. Îi doresc colegului Nicolae Dergaci în ziua noastră profesională, de Ziua Televiziunii, să rămână la fel de blând, sănătos, optimist. ŞI să dea Domnul ca peste ani să mă pot bucura de aceeaşi experienţă de muncă la postul public de televiziune la fel ca şi el”, ne-a împărtăşit Evelina Shvidchenko.

Lecţii învăţate în televiziune

Viaţa noastră este o şcoală continuă, iar viaţa în televiziune este o şcoală intensivă care îţi dă lecţie la fiecare interacţiune cu alţi oameni şi asta se întâmplă continuu. Privind în urmă, după 44 de ani de televiziune Nicolae Dergaci a tras linia şi ne-a spus trei lecţii importante de care trebuie să ţină cont fiecare jurnalist autentic.
„Un jurnalist adevărat trebuie să fie sincer! Sincer în primul rând cu eroii poveştile cărora le împărtăşeşte cu publicul larg, pentru ca atunci când mai dai ochii cu el să nu îţi fie ruşine că ai umflat gogoşii şi i-ai atribuit merite sau defecte pe care nu le are. În al doilea este important să fie sincer cu sine, ca atunci când peste ani se va uita în urmă să nu îi fie ruşine de ce peniţa lui a lăsat pe foile istoriei. Un jurnalist bun, în pofida vitezei care ne caracterizează domeniul trebuie să fie meticulos, să recitească, să revizuiască cu atenţie materialul înainte de al face public”, ne-a împărtăşit lecţiile vieţii, Nicolae Dergaci.
Pentru a scrie cele mai importante memorii, proiecte unice în istoria televiziunii şi amintirile oamenilor care şi-au dedicat viaţa acestei instituţii este nevoie de sute sau mii de pagini. Fiecare angajat al televiziunii este o filă importantă din istoria nu doar a postului public Moldova 1, ci şi a istoriei televiziunii în Moldova, istoria multor generaţii de jurnalişti.

La mulţi ani Moldova 1!
Postat de: Doina Bejenari
Comentarii:
31 Martie 2018 | 12:00
Irina Ropot: Am început să fac „Tezaur” cu drag de oameni şi de sat
Orice creaţie veritabilă ascunde o istorie sau o legendă, o personalitate sau o echipă unită în spiritul unor valori comune. Reporterul de la TRM.MD a reuşit să pătrundă în spaţiul „Tezaur” pentru a afla ce se întâmplă dincolo de micile ecrane şi a discutat cu producătoarea emisiunii, jurnalista Irina Ropot.
15 Ianuarie 2018 | 19:24
Natalia Moraru –Vasilcău, deţinătoarea Premiului în domeniul Culturii
Jurnalista de televiziune Natalia Moraru – Vasilcău a fost distinsă cu premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media. Premiul a fost înmânat de ministra Educaţiei, Culturii şi cercetării, Monica Babuc în cadrul Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.
22 Decembrie 2017 | 17:00
Interviu cu Rodica Grigoriu, reporter „Bună dimineaţa”
Tânără, veselă, ambiţioasă şi muncitoare - aşa este Rodica Grigoriu, una dintre albinuţele echipei „Bună dimineaţa”. Ea afirmă că iubeşte munca pe care o face şi are planuri mari pentru viitor. O puteţi cunoaşte mai jos, într-un interviu acordat pentru TRM.MD.
22 Decembrie 2017 | 16:00
Interviu cu Inga Stegărescu, reporter „Bună dimineaţa”
Inga Stegărescu spune că este îndrăgostită de televiziune, chiar de atunci când i-a păşit pragul, acum cinci ani. Acum este autoarea rubricii „Sănătate”, dar a încercat mai multe roluri în cadrul matinalului, de la reporter până la producător. Vă invităm s-o cunoaşteţi pe Inga, cea care munceşte zi de zi pentru a aduce telespectatorilor emoţii pozitive şi informaţii preţioase, într-un interviu acordat pentru TRM.MD.
22 Decembrie 2017 | 11:00
Interviu cu Dumitru Alexei, prezentatorul emisiunii „Bună Dimineaţa”
Crede că televiziunea este un miracol. Zice despre experienţa sa de a cocheta de zece ani cu televiziunea publică că este, mai degrabă, un legământ, o posibilitate oferită de soartă ca să-şi trăiască viaţa ca pe un roman autobiografic. Este de părere că televiziunea înseamnă întâi de toate muncă de echipă. Vorbim despre Dumitru Alexei, prezentatorul celei mai matinale emisiuni de la Moldova 1, „Bună Dimineaţa”.
22 Decembrie 2017 | 10:00
Interviu cu Gutiera Prodan, producătorul general al emisiunii „Bună Dimineaţa”
A crescut zeci de generaţii de jurnalişti „matinali”. Pentru ea televiziunea a fost şi rămâne a fi un miracol. Crede că principalul deziderat în realizarea unei emisiuni de succes este să urmăreşti interesul publicului. Este un om care emană căldură şi dragoste prin fiecare gest al său. De 15 ani are grijă ca jurnaliştii Moldova 1 să fie primii care vă spun „Bună Dimineaţa”. Se consideră o norocoasă că are misiunea de a ghida o echipă care vrea să cuprindă necuprinsul. Vorbim de Gutiera Prodan, producătorul general al emisiunii „Bună Dimineaţa”.
30 Noiembrie 2017 | 18:30
Marcel Spătaru – gazda celui mai longeviv concurs televizat de inteligenţă „Erudit Cafe”
Este licenţiat în politologie la USM, masterand în Administrarea Afacerilor la Institutul Francez de Administrare şi Gestiune din Sofia, Nantes, la fel masterand în Studii Europene Aprofundate la Colegiul Europei, din Varşovia. În anul 2000 adună prietenii cu aceleaşi interese şi împreună, într-o şedinţă elitară, dau viaţă Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Mai bine de 7 este stabilit cu familia la Bucureşti, unde conduce filiala unei companii multinaţionale franceze de consultanţă economică. Face televiziune din pasiune, iar această pasiune îl aduce cel puţin odată la două luni din nou la Chişinău. Astăzi vă invit în culisele Moldova 1, să îl cunoaşteţi pe colegul meu Marcel Spătaru – gazda celui mai longeviv concurs televizat de inteligenţă „Erudit Cafe”!
21 Noiembrie 2017 | 08:29
Evilina Shvidchenko a fost premiată cu cea mai înaltă distincţie „Peniţa de Aur” în Bulgaria
Evilina Shvidchenko, redactorul-prezentator al emisiunii „Unda Bugeacului” a fost nominalizată cu cea mai înaltă distincţie în breasla jurnalistică din Bulgaria „Peniţa de Aur”. Distincţia este un premiu anual oferit de către Uniunea Jurnaliştilor din Bulgaria în preajma sărbătorii naţionale Ziua Iluminiştilor Bulgari. Colega noastră a fost nominalizată la categoria „Mass-media bulgară în străinătate”. Decernarea a avut loc în cadrul unei ceremonii solemne pe 27 octombrie la Sofia, Bulgaria.
10 Noiembrie 2017 | 16:33
Leanca Laşco povesteşte despre vocaţia şi riscurile meseriei de jurnalism
A visat să facă jurnalism de când se ţine minte. Niciodată nu şi-a imaginat că va face ştiri. Ne-am obişnuit să o vedem alături de oamenii în uniforme şi adesea în mijlocul multor situaţii excepţionale, fiind vocea celor care se află în situaţii de risc. Mai nou cochetează cu rolul de prezentator şi explorează noi dimensiuni în televiziune. Leanca Laşco a împărtăşit mici secrete din culisele meseriei, despre vocaţie şi riscuri, şi de ce alege să rămână în bucătăria de ştiri, în platoul emisiunii „Cine vine la noi”?
08 Noiembrie 2017 | 17:20
Svetlana Maftei: „Moldova în Direct” – o nouă provocare pe care o descopăr
După o activitate prodigioasă în jurnalismul online, Svetlana Maftei îşi cunoaşte acum job-ul şi din perspectiva unei moderatoare a emisiunii de dezbateri „Moldova în Direct”. Tânăra jurnalistă mărturiseşte că noua sa prestaţie o percepe ca pe o provocare, care o ţine într-un entuziasm greu de descris. Dezbaterile în direct pe teme sociale, politice sau economice solicită o chibzuinţă profundă, acţiuni şi gesturi bine gândite, dar cel mai important, potrivit Svetlanei Maftei, este ca emisiunea să fie privită de public iar principalul post de televiziune din ţară să îşi atingă scopul.
12 Octombrie 2017 | 12:00
Vadim Cheptănaru – o nouă faţă a Mesagerului
Jurnalistul Vadim Cheptănaru a trecut de la rolul de reporter la cel de prezentator al celui mai important buletin de ştiri al zilei – Mesager. Vadim aduce în casele oamenilor cele mai noi evenimente, alături de Oxana Mititelu. Cum se simte jurnalistul în noua postură aflaţi mai jos.
16 Septembrie 2017 | 15:39
Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali au dat marea petrecere
Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali formează oficial un cuplu. După zece ani cu multe intersecţii, cele două inimi şi-au jurat în faţa martorilor văzuţi şi nevăzuţi dragoste, credinţă şi sprijin la bucurii şi necazuri. Povestea lor de dragoste a început să împletească acelaşi fir un an în urmă, la Bursele Europene pentru Jurnalişti 2016.
01 Septembrie 2017 | 17:34
Cronicarul Efim Josanu a lansat volumul reeditat „Cartea Jocurilor Olimpice”
Cronici, portrete şi reflecţii sunt suma noului titlu „Cartea Jocurilor Olimpice”, semnat de jurnalistul şi cronicarul, Efim Josanu. Sub celebru motto: „Citius, Altius, Fortius” a reuşit să facă multe, foarte multe, iar pentru noi este un deschizători de drumuri, în mod special în istoria jurnalismului sportiv! A trăit acest motto în tot ce a făcut, iar acest ideal este vizibil în urmele pe care le-a lăsat. Una din aceste urme este noul volum „Cartea Jocurilor Olimpice”, lansată astăzi la Chişinău, în cadrul Salonului Internaţional de Carte „BookFest”.
28 August 2017 | 18:32
ION BOTNARU despre drumul de la editor de imagine, la prezentator VIDEO
A ajuns la Moldova 1 din întâmplare. Iniţial în calitate de editor de imagine, iar apoi a testat mai multe funcţii pe rând. Pasiunea pentru tehnologii şi gadget-uri, l-a ajutat să dezvolte calităţi şi abilităţi utile, care l-au adus în lumea noastră – a jurnaliştilor. Iar această meserie l-a cucerit definitiv cu fiecare rol nou în familia televiziunii. Este o fire blândă, liniştită şi foarte modestă, dar cu toate acestea, talentele şi calităţile cultivate l-au făcut observat de superiori, iar acum este una din imaginile buletinului principal „Mesager”. Cum a ajuns Ion Botnaru, un absolvent la ASEM în categoria „Oamenii Televiziunii”? Vă invit să aflaţi în rândurile ce urmează.
28 Iulie 2017 | 12:00
Prezentatoarea Moldova 1, Mihaela Cîrnov, se căsătoreşte!
Prezentatoarea emisiunii „Fii tânăr” de la televiziunea publică şi iubitul ei, cu care trăieşte o poveste de dragoste de peste şase ani, se căsătoresc. Mihaela Cîrnov şi Mihai Savca au spus „Da” în faţa altarului, iar astăzi cei mai apropiaţi prieteni vor dansa la nunta celor doi.
21 Iulie 2017 | 08:32
Gloria Gorceag şi Smally joacă nunta! Vezi ce invitaţii originale au primit nuntaşii
Formează un cuplu cu o istorie lungă, dar acum au decis că e timpul pentru mai mult. Gloria Gorceag, prezentatoarea emisiunii „Cine vine la noi”? la Moldova 1 şi interpretul, compozitorul şi producătorul muzical Vitalie Catană, alias Smally fac nuntă. Discreţia şi simplitatea sunt calităţile pe care pune un accent deosebit colega noastră, de aceea nu putem împărtăşi prea multe detalii din scenariul marelui eveniment. Miercuri, 19 iulie, Gloria Gorceag a pus semnătura pe actul de căsătorie, iar de azi, 21 iulie 2017, scrie cel mai memorabil moment din povestea dragostei lor – nunta.
17 Iulie 2017 | 14:11
Ilie Văluţă – omagiat la „Bună dimineaţa de weekend”
Compozitorul, interpretul şi regizorul de sunet de la Moldova 1 Ilie Văluţă a împlinit 62 de ani pe 16 iulie. El a ales să-şi petreacă primele ore din ziua aniversară tot la muncă, în studioul emisiunii „Bună dimineaţa de weekend”, unde a venit însoţit de nepoţii săi.
14 Iulie 2017 | 10:30
Rodica Vîlcu deschide o nouă filă în calendarul vieţii cu o dublă sărbătoare
Este o prezenţă carismatică atât în viaţa reală, cât şi pe ecran. Este omul care facilitează puntea de comunicare între autorităţile responsabile din sectorul muncii şi oameni simpli. Anual la 14 iulie, sărbătoreşte ziua de naştere, iar de acum încolo această dată va marca o dublă sărbătoare pentru ea. Colega noastră, prezentatoarea emisiunii „Dialog Social”, Rodica Vîlcu a spus recent cel mai important „DA”, iar astăzi a semnat oficial actul care va schimba starea ei civilă – căsătorită!
12 Iulie 2017 | 15:00
Dorina Dereveachin la un nou hotar în viaţă cu ochii plini de speranţă
Un control medical de rutină, a bulversat întreaga ei fiinţă optimistă. Ochii ei albaştri de un senin ceresc nu au putut ţine lacrimile ascunse. Dar ce a urmat, a transformat lumea ei înconjurătoare. La nici două luni distanţă, make-up artista de la Moldova 1, Dorina Dereveachin sărbătoreşte frumoasă vârstă de 33 de ani şi după cele două intervenţii chirurgicale, priveşte viitorul cu ochii plini de speranţă.
26 Iunie 2017 | 13:04
Dorina Dereveachin este mai aproape de visul ei
Dorina Dereveachin, make-up artista televiziunii Moldova 1 este pe cale să-şi vadă visul cu ochii, la propriu şi la figurat. Ea suferea de o boală care risca să-i ia vederea, dacă nu făcea o intervenţie chirurgicală la timp. Pentru că tânăra nu avea posibilitatea financiară să facă această operaţie, i-au sărit în ajutor colegii de muncă, prietenii şi oamenii de bună credinţă. Astăzi Dorina s-a lăsat pe mâinile medicilor şi speră, în scurt timp, să vadă lumea în toată gama ei de culori.
15 Iunie 2017 | 19:53
Iurie Gologan: „Dăruire şi bunătate este reţeta pentru succes”
Ajunge în familia „Mesager” în 2012. Posedă calităţi deosebite în misiunea pe care o are şi este o prezenţă impunătoare pe ecran. Consideră că pentru a fi cel mai bun trebuie să te dăruieşti în totalitate şi să o faci cu multă bunătate. Modestia face parte din CV-ul caracterului lui şi emană o blândeţe cuceritoare în comunicare. Vorbim despre colegul nostru, unul din prezentatorii principalului buletin de ştiri „Mesager”, Iurie Gologan.
07 Iunie 2017 | 16:55
Gutiera Prodan: Menirea jurnaliştilor este să schimbe lumea spre mai bine
Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor a fost fondată la 8 iunie 1946, în timpul Congresului de la Copenhaga, de către reprezentanţi ai 21 de state. La împlinirea a 71 de ani de la fondarea organizaţiei, jurnalista Gutiera Prodan a vorbit despre rolul ziariştilor în societate şi starea jurnalismului autohton în prezent, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la Moldova 1.
29 Mai 2017 | 20:43
Misiune imposibilă transformată în realitate prin bunătate pentru Dorina Dereveachin
O simplă discuţie între două prietene în cabina de machiaj s-a transformat într-o campanie socială. Iar o misiune imposibilă pentru un om cu salariu mediu pe economie, a devenit o realitate datorită bunătăţii oamenilor. Nu a trecut nici o lună de atunci, iar sarcina dificilă aproape a fost rezolvată şi colega noastră se pregăteşte pentru prima operaţie. Vorbim de make-up artista de la Moldova 1, Dorina Dereveachin, care la un control de rutină a constatat o problemă care în scurt timp o puteau lăsa fără vedere.
29 Mai 2017 | 16:15
Mihaela Cîrnov, super eroina din domeniul Jurnalism
Frumoasă şi inteligentă, Mihaela Cîrnov, prezentatoarea emisiunii „Fii tânăr” de la postul public de televiziune Moldova 1 este, mai nou şi super eroina din domeniul „Jurnalism”, premiu acordat jurnalistei în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Tinerilor Super Eroi din Moldova.
25 Mai 2017 | 00:03
Din culisele povestei de dragoste a jurnaliştilor Vadim Cheptănaru şi Ecaterina Covali
Mai bine de trei ani îl vedem pe Vadim Cheptănaru în calitate de reporter la „Mesager” sau prezentator la Moldova 1. Pe lângă munca de reporter, colegul nostru trăieşte o frumoasă poveste de dragoste alături de Ecaterina Covali, care de sâmbătă a luat o altă întorsătură. Sâmbătă la nunta unei prietene apropiate, Vadim a cerut mâna şi inima Ecaterinei şi a primit cel mai important răspuns din viaţă - "Da"!
21 Mai 2017 | 23:34
Vadim Cheptănaru a primit cel mai important răspuns în viaţă - "Da"!
Reporterul Moldova 1, Vadim Cheptănaru formează de ceva timp un cuplu frumos cu jurnalista Ecaterina Covali, iar în această seară colegul nostru a cerut mâna şi inima preaiubitei lui la o nuntă. Colegul nostru a primit cel mai important răspuns din viaţă - "Da"!
18 Mai 2017 | 17:44
Tatiana Cojocaru, doi ani plini de experienţe inedite în proiectul „Fii Tânăr”!
Debordează de energie, emană mult pozitivism şi la ecran o vedem mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru ea este un efort să tacă, iar în echipa din care face parte este „sufletul companiei”. Tot timpul ştie să distingă atmosfera cu un banc potrivit, chiar şi în cele mai dificile momente din procesul de lucru. Vorbim de colega noastră, Tatiana Cojocaru, care ne-a deschis culisele şi ne-a povestit în detalii cum e viaţa în televiziune cu ocazia marcării a doi ani în rolul de prezentatoare a emisiunii „Fii Tânăr”.
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam