Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
15 Aprilie 2017 | 11:00
Alexei Revenco: O voce de aur a Radioului Naţional
Din cei 60 de ani, 40, cu mici excepţii, i-a trăit muncind la Radio Moldova, radioul a fost şi este pentru el o şcoală, pentru că spune că, graţie radioului, fiind bine informat, te poţi pronunţa în cunoştinţă de cauză asupra problemelor din diverse domenii. Vorbim de Alexei Revenco, Vocea de Aur a Radioului Public.
Alexei Revenco spune că radioul este soarta sa, iar vocea cu care a fost înzestrat i-a oferit posibilitatea de a se afirma în domeniul audiovizualului de la noi, toate acestea îl fac să se considere un  norocos.

„Am și părăsit radioul pentru  anumite perioade de timp, dar de fiecare dată am revenit, simțindu-mă parcă vinovat că am încălcat legământul. Acum 40 de ani, în 1977, eram student în anul trei, Facultatea Regie și Măiestria Actorului la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, când un coleg mi-a sugerat să particip la un concurs organizat de fostul Comitet de Stat al RSSM pentru Televiziune și Radiodifuziune care era în căutare de crainici radio. După trei etape de concurs, ce au durat vreo două luni și la care au participat peste o sută de concurenți, eu am fost norocosul selectat  ca, ulterior, să fiu angajat în calitate de crainic-stagiar cu un salariu de 110 ruble. Având și o bursă de 40 de ruble, eram un student bogat la vremea aceea”, spune Alexei Revenco.

Totodată, Maestrul ne povestește despre îndrumătorii care aveau deja un nume și erau cunoscuți în toată republica fiind considerați corifei în ale crăiniciei. „Am avut parte de îndrumatori pe care îi veneram cum ar fi Igor Rotaru, Vera Mereuță, Claudia Polerca, Afanasie Grom, Tamara Barzoi, Tudor Hodorogea ș.a., erau cunoscuți în toată republica, fiind considerați corifei în ale crainiciei. În scurt timp, cu susținerea lor, am reușit să cunosc mai multe subtilități ale profesiei și pe parcursul anilor am fost solicitat pentru a prezenta mai multe emisiuni, atât radiofonice cât și televizate. Printre ele „Lumea în viziunea copiilor”, „Gaudeamus”, „Univers poetic”, „Noapte bună copii”, „În lumea muzicii”, „Afiș teatral”, „În orele de răgaz”, „Orizontul”, „Panorama globului” și multe altele”, a menționat Alexei Revenco.Întrebat de ce anume radioul, Alexei Revenco a răspuns că: „pe timpul copilăriei mele radioul, cu toate ca pe alocuri aparuseră și televizoare, era una dintre principalele surse de informare, dar nu asta mă interesa. La vremea mea, eu ca și mulți alți copii, probabil, am dezmembrat difuzorul de sub streșina casei părintești ca să vad cum arată oamenii care vorbesc și cântă toata ziua în cutia aia neagră. Așa că de acolo pornește curiozitate mea pentru Radio, curiozitate care cu timpul, mi-a devenit profesie”, menționează Maestrul.

Alexei Revenco povestește cu mândrie despre colectivul în care muncește. „Muncesc într-un colectiv unde sunt înconjurat de mulți tineri talentați și bine instruiți, iar elanul și energia lor debordantă, mă mențin pe linia de plutire. Da, ei se deosebesc de tinerii generației mele, prin libertatea de a gândi, de a alege, de a spune, de a nu fi îndoctrinați. Îndemnul pentru tinerele generații de jurnaliști este că, Potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului, libertatea de exprimare este dreptul fundamental de a spune ce gândești. Bucurați-vă de acest drept și utilizați-l din plin, tinerii generației mele au fost privați de acest drept”.

Din 1990 până în 1995 a fost prezentatorul emisiunii „Mesager” la Televiziunea Națională, totuși activitatea de bază  era prezentarea edițiilor informative. I-a avut colegi pe Valeriu Frumusachi, Petru Bogatu, Valeriu Saharneanu, Aneta Grosu, Alina Radu, Dumitru Amihalachioaie. O perioadă de timp a fost vicedirector, apoi directorul primei televiziuni independente din Republica Moldova ca pâna la urmă să revină acasă, la Radio.

Alexei Revenco, este casătorit de 39 de ani cu un om de radio, pe nume Maricica Munteanu care este redactor-prezentator în aceeași redacție. Are o fiică, un ginere și un nepot, pe care îl iubește foarte mult. „Apropo, de nepotul Teodor, este născut pe 25 martie, iar eu pe 30 martie, doar că el a împlinit șase ani iar eu 60”, ne mai spune Maestrul.Actualmente este editor-coordonator și redactor-prezentator în Redacția Actualități Radio.

Colegii de la „Teleradio-Moldova” Vă urează sănătate și mult succes !!!
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam