Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
10 Februarie 2018 | 08:47
Aniversare la Radio Moldova: Trei ani de „Album Duminical”
Duminică de duminică Svetlana Sârbu şi Ludmila Alexei invită radioascultătorii să răsfoiască filă cu filă „Albumul Duminical”. Muzică bună, invitaţi speciali, dialoguri cu personalităţi notorii şi cele mai captivante noutăţi – toate acestea, de trei ani de zile, le oferă, cu drag, realizatorii emisiunii „Album Duminical” radioascultătorilor. Ce emoţii le mai încearcă şi astăzi, la trei ani de la lansare, cum a fost începută ideea radiomagazinului duminical şi cu ce surprize vor veni către radioascultători în ediţiile de duminică aflaţi din interviul realizat cu Svetlana Sârbu şi Ludmila Alexei.
La fiecare sfârșit de săptămână „Album Duminical” aduce în casele oamenilor personalități marcante, mesaje profunde, melodii îndrăgite. Din ce surse Vă inspirați atunci când concepeți fiecare ediție a emisiunii?

Svetlana Sârbu: Ne inspirăm din cel mai frumos spectacol, de la cea mai veridică sursă de la viață, căci, fiecare din noi ce-și dorește într-o zi de duminică, desigur ca să stea mai mult în pat, să nu se gândească la lucruri urâte, să aibă timp să se odihnească, să facă ceva plăcut sufletului și trupului, să gătească ceva gustos – exact același dorințe le avem și noi, doar că transpuse pe un scenariu al darurilor spirituale, muzică frumoasă, subiecte interesante, dialoguri non-formale, dialoguri de suflet, pentru că de luni până sâmbătă toată lumea este obosită, este încercată de mai multe ispite, iar duminică, a șaptea zi a săptămânii s-a dat omului pentru odihna trupului și a sufletului. Odihnă înseamnă lectură, meditație și dialog cu sine, îmi place cel mai mult fraza „deliciul spiritual”.

Ludmila Alexei: În primul rând ne inspirăm din realitate, din cărțile pe care le citim zi de zi sau, atunci când avem ocazia, ne inspirăm de la oamenii pe care-i întâlnim, comunicăm cu personalități, cu oameni care citesc, care compun muzică, care educă tânăra generație, de la acele personalități cu sufletul mare care au întotdeuna un mesaj pentru radioascultătorii noștri.

În cei trei ani de la apariția emisiunii ați primit multe scrisori, sugestii din partea radioascultătorilor. Despre ce Vă scriu ei?

Svetlana Sârbu: Scrisori nu am prea am primit în varianta clasică, dar telefoane am avut chair de la prima ediție a emisiunii ce a avut loc la data de 15 februarie 2015. Pe parcursul acestor ani ne-am bucurat că s-a lărgit aria ascultătorilor, avem ascultători fideli, iar unul dintre cei mai fideli ascultători este Valentin Baraliuc, de la Ocnița. Ce vor oamenii ? - oamenii vor spectacol, subiecte despre cultură, întâlniri, vor fragmente din diverse genuri literare, oamenii își doresc ceea de ce duc dorul și atunci emisiunea „Album Duminical” vine să recompenseze anumite lipsuri, dar emisiunea a mai fost gândită pentru a dinamiza și ziua de emisie a duminicii, pentru că de luni până vineri era emisiunea „Casa Radio”, program în direct, sâmbăta apăruse un program sportiv, ziua de duminică era o zi de „conservă”, pe limbajul oamenilor din radio. Pentru a da mai multă culoare și a o dinamiza a fost gândit acest proiect „Album Duminical”, un radiomagazin ce-și dorește să fie pe placul membrilor unei familii.

Ludmila Alexei: Ascultătorii sunt cu noi atunci când venim în direct, când începem emisiunea, avem două ore la dispoziție. Oamenii vor teme ce îi procupă: despre viață, teatru, literatură, personaje din viața culturală, socială, radioascultătorii sunt foarte activi atunci când avem rubrica de concurs, noi le propunem să meargă la teatru.  Avem un public între 40 – 50 de ani, mai puțin tinerii ne ascultă, dar oricum temele care le propunem noi sunt valabile și pentru micii ascultători, în vârstă de zece ani. Poate că ne ascultă tinerii, doar ei nu telefonează, vreu să cred că noi educăm o tânără nouă generație care peste câțiva ani vor telefona la „Album Duminical”.

Vă îndemn să Vă amintiți cum a început totul? Cum a apărut prima emisiune?

Svetlana Sârbu: Îmi amintesc foarte ușor, de la Redacția Dezbateri pe când am fost prezentatoare emisiunii „Casa Radio”, la 15 septembrie 2015 am venit la Redacția Cultură, pe atunci erau niște notițe de ale Oxanei Gherman-Roșca, colega noastră pe care era scris fluidizarea emisiunii, „Magazin de Duminică”, dar prin discuții, ideii am am dat titlul „Album Duminical”. Ne-am gândit să nu fie ceva sofisticat, dar să fie ceva ce ne place multora, după ce într-o zi de sâmbătă facem curățenie, cel puțin la mine în familie, duminică ne așezăm și deschidem albumul. Prima ediție am prezentat-o exact la 15 februarie, textul primei emisiuni l-am păstrat și exact același text îl voi spune și acum duminică, 11 februarie 2018.

Ludmila Alexei: Eu cred că am început să prezint după câteva ediții care deja erau realizate de către Svetlana Sîrbu, sigur că am început cu mari emoții, dar cred că am început cu piciorul drept, fiecare emisiune este pregătită din timp, am șapte zile la dispoziție să pregătesc, să caut, să spun exact ceea ce și-ar dori un radioascultător într-o zi de duminică.

Svetlana Sârbu: În calitate de producător, la început au fost colegele noastre Oxana German-Roșca și Diana Palade, ele ulterior și-au asumat responsabilitatea să îngrijească niște rubrici, Oxana avea grijă de istorie, gastronomie și rubrică destinată conaționalilor noștri plecați peste hotare, Diana și până astăzi realizează două rubrici „Casa Mare” și „Arta de a fi Om”, de asemenea și emisiunea „Convorbiri Literare”, pe atunci realizată de Oleg Carp, acum Emilia Ghețu, rubrica „Știință și invenție”, realizată de Andrei Viziru. La început am avut doi regizori, Elena Vieru și Silvia Ilarionov, mai apoi s-a alăturat  și Pavel Prodan. O familie, cu un frumos album.

„Album Duminical” a devenit parte din viața Dvs. Ce emoții Vă încearcă în studio?

Svetlana Sârbu: Emoții ca de la început nu prea le avem, deja după atâțea ani de muncă am încercat să le stăpânim, mai degrabă este un teamăt, un frământ, oare ne ascultă ? oare o să ne telefoneze ? oare nu voi spune ceva banal? oare nu-i voi plictisi? – un lucru vreau să spun, mie nu-mi pare rău că vin duminica la radio.

Ludmila Alexei: Emoțiile sunt din cele mai bune, e o zi de lux, o zi când lumea chiar poate să stea acasă să se odihnească, cu o carte bună, cu un ceai și să asculte un program ce are două ore. Pentru mine emoțiile sunt atunci când am alături invitatul, niciodată nu știi ce o să-ți spună el, cum o să reacționeze la întrebările tale pentru că  emisiune presupune un dialog mai amplu cu o personalitate din diverse domenii.  

Svetlana Sârbu: Lucrurile sunt mai complicate atunci când avem invitat o personalitate despre care se pare că cunoști tot, aici capcana este mai mare. Emoții am avut când am dialogat cu Mariana Bahnaru, să discuți cu colegii este un lucru foarte greu.


Ludmila Alexei: Eu îmi amintesc de discuția la telefon de la Paris cu Matei Vișniec, au fost emoții mari din partea mea, dar ne-am ales cu o discuție la superlativ.

Cu prilejul aniversării ați pregătit și vreo surpriză pentru radioascultătorii emisiunii?

Svetlana Sârbu: Într-adevăr este o data semnificativă, sunt trei ani de zbucim, de căutări, emoții, căldură dăruită, noi am dăruit, dar am și primit. Surpriza cea mai mare pentru un realizator de radio și pentru ascultător este o emisiune bună caldă, interesantă și neplictisitoare, vreu să cred că ediția din 11 februarie așa va fi. La rubrica interactivă îi vom întreba pe oameni cum sunt duminicile alături de „Album Duminical”, în acești trei ani.

Ludmila Alexei: Oamenii vor merge la teatru, pentru că duminică de duminică le oferim câte un bilet gratis, este o oportunitate, asculți și primești ceva în dar.

Svetlana Sârbu: Le mulțumim tuturor ascultătorilor care sunt alături de noi, care ne-au încurajat, care ne ascultă și celor care ne telefonează. Le spunem să fie mai activi să nu le fie frică să intre în direct cu realizatorii căci și noi suntem oameni la fel ca ei.

Ludmila Alexei: Doresc emisiunii ani mulți de viață, cel puțin să ajungem să celebrăm primul deceniu.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam