Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
23 Iunie 2018 | 14:20
Diana Ştefîrţă: Eu am ales jurnalismul, iar în timp m-a ales şi el pe mine
Provine dintr-o familie de medici, dar totuşi a ales să facă jurnalism. De patru ani coordonează procesul redacţional al echipei de la Radio Moldova Tineret (RMT). Vorbim de Diana Ştefîrţă, editor-coordonator RMT, care a acordat un interviu pentru TRM.MD, în cadrul căruia a vorbit despre carieră şi specificul meseriei de jurnalist.
Vii dintr-o familie de medici, ai  ales totuși jurnalismul, de ce ?

Am ales jurnalismul, deși medicina era prioritate în viața mea. Eram sigură că o să devin medic, cel puțin stomatolog precum este mama. Jurnalismul era un al doilea vis pe care doream să-l îndeplinesc - dacă nu reușesc la medicină – reușesc în jurnalism. Cunoștințele și predilecția pentru literatura română doream să le reflectez anume în acest domeniu.De  câți ani ești la Radio Moldova Tineret și cum ai ajuns aici ?

Ne asumăm decizii și alegeri - eu am ales jurnalismul și, în timp, s-a adeverit ca și el pe mine. Primii pași în domeniul mediatic i-am făcut alegând să fiu membra Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, dar și studenta Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Concomitent, în timp a apărut oportunitatea de a activa la fel cu tinerii numai că într-o redacție propriu-zisă Radio Moldova Tineret. Astfel, de cinci ani de zile activitatea mea la RMT dovedește că am facut o alegere potrivită.Ești cea care de mai bine de patru ani coordonează tot procesul redacțional al RMT, cum a evoluat RMT în tot acest răstimp ?

Radio Moldova Tineret, cu siguranță, a evoluat și am văzut și am simțit acest progres. Începând de la un singur calculator ce era în redacție și un singur coordonator în persoana mea, până la evoluția la nivel tehnic și profesional a întregii echipe. Meritul acestei evoluții este datorat șefei de programe, Tatiana Bunduchi – ori un management bun este cel care dă rezultate.

Care sunt temele pe care le alegeți și le abordați în emisiunile voastre și ce îi interesează de fapt pe ascultătorii RMT ?

În general ceea ce se întâmplă în emisie directă este un proces integru și complex. Ați menționat potrivit de teme pentru că, redactarea temelor și planificarea programului săptămânal al emisiei, ulterior, aprobat de către șefa de programe, este una dintre sarcinile mele principale. Moderatorul când intră pe post are deja un draft al emisiei, care este programul de care am menționat mai sus. Temele pe care le alegem împreună cu colegii sunt legate, în mare parte, de actualitatea zilei, actualitatea internațională și mondială și, cu siguranță, subiectele actuale care țin nemijlocit de tineri și de interesele lor.Ce  mesaj aveți pentru cei care și-ar dori să facă jurnalism și să activeze într-o redacție destinată tinerilor ?

O să fiu dură și sinceră - mi-aș dori ca absolvenții facultăților de jurnalism să vină în redacții cu un bagaj de cunoștințe și foarte important – aptitudini  din universitate și doar să le implementeze la nivel pracatic, inclusiv în redacția noastră. Presa nu înseamnă o frază „copy paste” de pe Google, fața și vocea plăcută de la TV sau radio.

Da, jurnalismul doresc să-l practice mulți, dar nu este pentru toți. Poți să dorești, dar poți să nu fii capabil sau potrivit pentru că, în special, radioul presupune: voce, talent, improvizație și mișcări de moment. În cazul în care nu ai abilitățile necesare, cu siguranță, radioul nu este pentru tine. Radioul este sursa prin care transmiți un mesaj doar cu voce și trebuie să fii foarte convingator și talentat ca să nu-ți faci munca în zadar.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam