Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
24 Martie 2017 | 13:00
Documentar Radio: Practica moldo-europeană de acordare a concediului paternal
Suedezii sunt cei mai implicaţi taţi din lume - aceasta este concluzia unui studiu, potrivit căruia 90% din taţii suedezi îşi i-au concediu de paternitate. Dar de ce bărbaţii preferă să schimbe scutece în loc să meargă la serviciu aflaţi dintr-un nou documentar radio, la Radio Moldova, începând cu ora 09:40, sâmbătă, 25 martie.
În Suedia, sistemul de acordare a concediului de paternitate este unul extrem de „prietenos” și „generos”. Durata concediului paternal în Suedia este de 60 de zile.

Experții spun că odată ce barbații suedezi au început să preia mai multe responsabilități pentru creșterea copilului, nivelul de fericire al femeilor a început să crească.

Despre exemplul Suediei, dar și cel din Republica Moldova ne vor vorbi inviații emisiunii, Diana Ciubotaru, șef  adjunct al  Direcției Politici de Asigurări Sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei; Alexei Buzu, director executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și Andrei Brighidin, directorul Dezvoltare al  Fundației Est Europene.

Practica europeană de acordare a concediului paternal a fost preluată recent și de Republica Moldova. Potrivit documentului, taţii pot beneficia de concediu paternal de 14 zile calendaristice, perioadă plătită din bugetul de stat. Din cadrul emisiunii vom afla care sunt condițiile unui tată care dorește să beneficieze de concediul paternal.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, până în prezent,  877 de taţi au beneficiat de indemnizaţie paternală. Odată cu instruirea concediului parental, Republica Moldova se aliniază statelor cu o democrație înaltă precul Spania, Portugalia, Suedia, Olanda, Italia.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam