Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
20 Decembrie 2017 | 14:40
Emisiunea „Matinal Naţional” vine cu detalii de la masa rotundă organizată în Parlamentului Federal al Canadei
Ambasada Republicii Moldova în Canada a organizat o masă rotundă în Parlamentului Federal al Canadei. Detalii despre acest eveniment a oferit pentru programul ,,Matinal Naţional” de la Radio Moldova, ambasadoarea Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi.
Potrivit Alei Beleavschi, evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană a acestor trei state din Parteneriatul Estic  cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Printre participanții la panelul de discuții „Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine” au participat președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul Legislativului canadian, Robert Nault, dar și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa ( ţară care deține președinția în exercițiu la Consiliul UE).

Masa rotundă a fost co-organizată de către ambasadele celor trei state asociate cu UE - Republica Moldova, Georgia, Ucraina.  Evenimentul a avut ca speakeri principali ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei; directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei; directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei.

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și ai corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene. De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.
 
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam