Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
06 Decembrie 2018 | 18:30
Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului, la Radioabonamentul „Prietenii muzicii”
Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului a răsunat în cadrul emisiunii cu public de la Radio Moldova „Prietenii muzicii”. Creaţiile au fost interpretate de Orchestra naţională simfonică a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova”, sub bagheta tânărului dirijor şi compozitor Matei Pop din Cluj (România), relatează Mesager.
„Un program de muzică care constituie un reper al creaţiei şcolilor componistice de pe ambele maluri ale Prutului. Un nou concert cu orchestra Companiei publice „Teleradio-Moldova”, care face parte din suita manifestaţiilor artistice consacrate Centenarului Unirii”, a declarat Victor Stahi, moderatorul emisiunii „Prietenii muzicii”.

Deşi a mai dirijat la Chişinău, tânărul compozitor şi dirijor Matei Pop din Cluj  s-a aflat în premieră la pupitrul Orchestrei naţionale simfonice a IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

 „O colaborare de bun augur, am găsit aici o orhestră de top care e obişnuită să facă lucrurile bine şi cântă mereu cu microfoanele deschise. Un program foarte bine ales, l-am întocmit cu maestrul Gheorghe Mustea, tartorele acestor orchestre care va împlini în curând 30 de ani”, a menţionat dirijorul Matei Pop. 

În program au fost incluse creaţii de Bela Bartok, Gheorghe Mustea, Theodor Rogalski, Vlad Burlea, Matei Pop, Ghenadie Ciobanu.

„Acest proiect ne oferă şansa să audiem muzica românească în totalitate, de pe ambele maluri ale Prutului şi programul din această seară este unul foarte interesant, diverse tendinţe, diverse abordări folclorice şi concertul de azi este în întregime de inspiraţie folclorică”, a spus compozitorul Ghenadie Ciobanu.
Emisiunea cu public „Prietenii muzicii” are spectatori fideli: „Ne putem permite să cumpărăm bilete la alte concerte, dar aici este întotdeauna fără plată şi vin foarte mulţi artişti valoroşi, de aceea noi venim”. „Iubesc foarte mult muzica de tot felul, dar mai ales acum că e de pe două maluri. Este o minune, se unesc malurile prin muzică”. „Când auzim la Radio anunţul că este concert, noi venim că întotdeauna este interesant”, au spus spectatorii.

Creaţiile muzicale au fost audiate cu interes şi de ambasadorul României în Moldova.

„Am simţit că Republica Moldova sărbătoreşte alături de România Actul Marii Uniri şi iată această serie de acţiuni continuă cu acest eveniment organizat în comun cu artişti din Moldova şi din România. Cred că e important să dăm atenţie culturii, care este liantul ce pune un pansament pe sufletele noastre uneori greu încercate de istorie”, susţine ambasadorul Daniel Ioniţă.

Astfel, comuniunea dintre două proiecte importante: Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului şi Radioabonamentul „Prietenii muzicii” au oferit ascultătorilor Radio Moldova, dar şi spectatorilor din sală o întâlnire inedită cu opere de valoare în interpretarea desăvârşită a Orhestrei simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam