Loading
ro ru en
Radio Moldova
Loading
14 Februarie 2017 | 09:01
Veaceslav Gheorghişenco: Radioul este cel care uneşte milioane de oameni din întreaga lume
Radioul este cel care uneşte mii şi milioane de oameni din întreaga lume, pentru că poate fi ascultat la distanţe foarte mari, în special, că în ultimul timp, există şi posibilitatea de a audia un post de radio şi prin internet. De această părere este directorul radiodifuziunii publice, Veaceslav Gheorghişenco, care, în contextul Zilei Mondiale a Radioului, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre misiunea radiodifuzorului public.
Care este rolul unui post de radio în societate ?

Radioul este cel care unește mii și milioane de oameni în întreaga lume, pentru că poate fi ascultat la distanțe foarte mari, mai ales că în ultimul timp mai avem și transmisiunea prin internet, deci Radio Moldova poate fi ascultat în toată lumea. În primul rând, orice post de radio vine cu informații și cu muzică, pe parcurs ajunge să promoveze, în mod special, cultura, pentru că este o instituție culturală. Radioul public acordă foarte multă atenție acestui aspect, de a promova cultura, de a fi altfel, de a ajunge la orice grup de ascultători. Noi, colaborăm, în mod special, cu Radio România, avem și un acord, acum semnăm un alt accord. Colaborăm și cu cei din Ucraina, avem un duplex cu ei, vrem sa facem același lucru și cu jurnaliștii din Georgia, dar  avem și o colaborare mult mai largă cu toată Europa.

Ce proiecte sunt implementate sau sunt în curs de realizare ?

Pe 20 de februarie ne gândim să venim cu un stil mai dinamic, pentru că timpurile se schimbă, lumea este tot mai grăbită și vrem să venim cu mai multă informație și mai multă muzică. Pentru a deveni mai atractivi, vom veni cu rubrici pentru ascultătorii din orașe, rubrici pentru tineri, rubrici ce vizează activismul în societate. De asemenea, ne vom întoarce la o temă, cândva mai des prezentă la Radio Moldova, auto, automobilismul, pentru că radio se ascultă acasă, cât și în mașină și la serviciu când este posibilitatea.

Ziua Mondială a Radioului … ce ne puteți spune desprea această zi ?

Dacă e să mă refer la Ziua Mondială a Radioului, aș vrea să menționez că, anul trecut am participat la o conferință privind noile tehnologii, această zi se marchează pentru a cincea dată, din 2012. În ultimii ani au fost teme precum tehnologiile noi și tineretul, în acest an genericul este: Radio ești tu !!!, pentru că toți lucrăm pentru public, dacă nu ar fi publicul, nu ar fi nici un rost. Vreau să mai menționez că în lume radioul se dezvoltă foarte dinamic și este cu totul o altă tehnologie, depășește cu mult ceea ce avem noi în present: unde media scutre AM și unde media lungi FM. Sperăm ca pe viitor să avem și noi strategii naționale de digitalizare internațională, cum este cel din domeniul televiziunii și atunci și radioul se va putea dezvolta, spre exemplu, anul trecut, Norvegia a fost prima țară care a renunțat la undele medii și scurte și a trecut la tehnologia dabplus. Marele avantaj al roadioului este că, el este portabil.

În prezent Radio Moldova are un volum total anul de emisii de peste 26 mii de ore, pe toate cele trei canale Radio Moldova, Radio Moldova Actualități și Radio Moldova Tineret.

Amintim că, anual, pe 13 februarie, în întreaga lume, este marcată Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită în anul 2011 de către UNESCO, pentru a încuraja factorii de decizie să ofere acces la informaţie şi să contribuie la îmbunătăţirea cooperării internaţionale şi locale între radiodifuzori.

Postul naţional Radio Moldova a marcat la data de 30 octombrie 2016, 86 de ani de activitate. Timp de opt decenii și jumătate, generaţii de jurnalişti, redactori, editori, oameni de artă, ingineri au muncit 365 de zile pe an cu dedicaţie şi ardoare pentru a aduce în casele radioascultătorilor cele mai proaspete şi mai obiective ştiri, cele mai interesante emisiuni, cele mai îndrăgite piese muzicale, concerte, transmisiuni și spectacole radiofonice.

Radio Moldova, pe parcursul activităţii sale, a fost nu doar prietenul devotat al ascultătorilor, dar şi a făcut istorie alături de ei. A reflectat cele mai importante evenimente, fiind principala sursă de informare pentru oameni. Radiodifuzorul public a colectat şi păstrat o mare parte din patrimoniul cultural al ţării.

Actualmente, Radio Moldova continuă să fie o platformă de comunicare pentru publicul său. Postul național de radio rămâne să respecte și să promoveze valori precum responsabilitatea, credibilitatea, independenţa editorială, pluralismul politic şi social, echidistanţa, competenţa, perseverenţa şi tenacitatea, conduita ireproşabilă, politeţea şi toleranţa, creativitatea şi receptivitatea.

În tendința de a valorifica potențialul său și a diversifica produsele, IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a lansat pe piaţa mediatică autohtonă în această zi, doar că în ani diferiți, posturile radio de nişă: în 2008 – Radio Moldova Muzical, iar în 2012 – Radio Moldova Tineret.

Postul Radio Moldova poate fi recepţionat în eter pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe unde FM şi AM, dar şi accesat on-line pe portalul TRM.MD.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:
Ascultă on-line
Radio Moldova
Actualităţi
Radio Moldova
Tineret
Radio Moldova
Muzical
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam