Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Ianuarie 2018 | 10:05
Secretul unui sistem imunitar rezistent constă în obiceiurile zilnice, în special cele pe care le ai cu privire la programul de odihnă şi la alimentaţie. Astfel, pentru a menţine cu succes viaţa sănătoasă şi energia pozitivă din interiorul nostru, specialiştii ne recomandă să ţinem cont şi de o alimentaţie echilibrată. Ce elemente nutritive trebuie să consumi pentru a te putea bucura de o sănătate de fier, dar şi care sunt cele mai importante surse alimentare de sănătate pentru o femeie, aflaţi în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
18 Ianuarie 2018 | 09:05
Afinele – leacul minune care distruge bacteriile
Cunoscute pentru efectele lor terapeutice, afinele nu sunt doar delicioase, dar şi foarte bogate în antioxidanţi, vitamine şi fibre. Acestea au cea mai mare capacitate antioxidantă din toate fructele – întăresc imunitatea şi au rol antibacterian. Mai multe despre proprietăţile, dar şi beneficiile afinelor, aflaţi în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
19 Decembrie 2017 | 14:00
Alimente ce nu trebuie consumate la micul dejun
Este demult cunoscut faptul că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Organismul are nevoie de nutrienţi pentru a funcţiona corect şi a se menţine în formă, iar dacă este privat de hrana de la începutul zilei, pot apărea disfuncţionalităţi la nivel organic. Mai jos puteţi vedea care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le consumaţi la micul dejun.
18 Decembrie 2017 | 10:00
Sfaturi şi recomandări cum să alegem produse de calitate pentru masa de sărbătoare
În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări cum să alegem produse de calitate pentru masa de sărbătoare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Decembrie 2017 | 09:00
Află care sunt beneficiile consumului apei calde
Apa aduce beneficii pentru piele, muşchi şi articulaţii. Apa ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Dacă apa de orice temperatură este esenţială pentru organism, câteva pahare de apă caldă în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii pentru sănătate.
01 Decembrie 2017 | 14:50
Sfaturi pentru a evita durerile de articulaţii
Odată cu trecerea anilor, articulaţiile dau semne că cedează şi duc la apariţia durerilor ce se manifestă în special în timpul nopţii. Nu doar vârsta este de vină pentru degradarea articulaţiilor, ci şi greutatea în exces, exerciţiile fizice incorect executate, precum şi alte probleme de sănătate ce pot apărea inclusiv în tinereţe, relatează Moldova 1.
01 Decembrie 2017 | 13:36
Tot mai multe persoane tinere, afectate de HIV
În Republica Moldova infecţia HIV afectează tot mai multe persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă. Potrivit medicilor, majoritatea cazurilor sunt depistate în timpul sarcinii. Cel mai des aceste persoane suferă de tuberculoză şi hepatite virale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
16 Noiembrie 2017 | 17:58
Practici europene în medicină, discutate la o conferinţă internaţională
Cele mai bune practici de eficientizare, sporire a performanţei şi creşterii calităţii serviciilor medicale au fost discutate astăzi, 16 noiembrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale de profil, organizată de Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova.
13 Noiembrie 2017 | 09:13
Cetăţenii, mai informaţi privind utilizarea antibioticelor
În perioada 13-19 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii desfăşoară Săptămâna Mondială de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice, relatează Radio Moldova Actualităţi.
12 Noiembrie 2017 | 10:02
Oamenii de ştiinţă recomandă un loc de muncă în apropiere de casă
Călătoriile lungi spre locul de muncă reduc satisfacţia angajaţilor, au descoperit specialiştii de la Universitatea de Vest a Angliei, notează rador.ro, citat de Radio Moldova Actualităţi.
02 Noiembrie 2017 | 20:41
Descoperă beneficiile apei calde pentru întreg corpul, în detalii la „Bună Dimineaţa”
Oferă un aspect sănătos pielii, stimulează circulaţia, îmbunătăţeşte digestia, previne constipaţiile şi balonarea, detoxifică organismul sunt doar câteva din beneficiile asigurate de consumul de apă caldă. Cum afectează fiecare proces biologic şi ce probleme putem preveni prin consumul de apă caldă, ne spune în detalii Inga Stegărescu în rubrica „Sănătate” a emisiunii „Bună Dimineaţa”!
13 Octombrie 2017 | 20:30
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant hepatic, renal sau cardiac. Viaţa lor depinde la propriu de o minune, mai exact de un donator, care să îşi dea acordul pentru transplant. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Donatorului de organe, Agenţia de Transplant a lansat o campanie prin care îşi propune să promoveze donarea de organe în Moldova, relatează Mesager.
10 Octombrie 2017 | 12:58
Statistică: Aproximativ 60 de mii de moldoveni, diagnosticaţi cu probleme de sănătate mintală
Aproximativ 60 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova prezintă probleme de sănătate mintală, dintre care 28 mii au grad de dizabilitate. Date în acest sens au fost prezentate de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în contextul marcării Zilei mondiale a sănătăţii mintale la locul de muncă.
19 Septembrie 2017 | 15:33
Efectele miraculoase ale oţetului de mere
Din vremuri străvechi oţetul de mere era considerat drept un remediu excelent pentru a scădea febra, a urma o cură de slăbire sau chiar a tămădui bolile cauzate de inflamaţii. Licoarea este unul din cele mai apreciate remedii naturiste. Consumat corect, în dozele recomandate, oţetul de mere elimină toxinele, ajută la menţinerea unui ten tânăr.
11 Septembrie 2017 | 11:10
Femeile care au trecut prin mastectomie îşi aşteaptă protezele de jumătate de an
Femeile care s-au operat de cancer mamar şi au trecut printr-o mastectomie îşi aşteaptă de luni bune protezele promise de autorităţi. În februarie anul curent, Institutul Oncologic anunţa că a cumpărat 1600 de proteze. Banii au fost alocaţi de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină. La foarte scurt timp, pacientele acuzau însă că nu-şi mai găsesc proteze de mărimea potrivită. În cazul unor femei aşteptarea protezei durează de mai bine de jumătate de an, scrie IPN.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam