Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2018 | 13:15
Consumul mediu de sare în rândul populaţiei din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un adult consumă zilnic circa zece grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de cinci grame pe zi. Datele se conţin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biroul OMS din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
31 Octombrie 2018 | 16:03
Factorii care pot duce la apariţia unui accident vascular
Tensiunea arterială crescută, diabetului zaharat, fumatul, stresul şi lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori care pot duce la apariţia unui accident vascular cerebral, au menţionat medicii invitaţi în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova. Accidentul vascular cerebral ocupă locul întâi în şirul maladiilor neurologice în Republica Moldova, au subliniat şefa secţiei neurourgenţe la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Olesea Odainic.
08 Octombrie 2018 | 16:52
Stresul – boala secolului XXI. Cinci idei pentru a atinge echilibrul între job şi relaxare
Echilibrul între viaţa profesională şi cea personală sună minunat în teorie, dar devine tot mai dificil de realizat. În anumite domenii, cum ar fi contabilitatea, dreptul, consultanţa sau pur şi simplu întreprinderile în general, acest echilibru se presupune că este imposibil de atins.
21 Septembrie 2018 | 10:02
12% din persoanele înregistrate la Centrul de Dializă din capitală sunt tineri
Maladiile genetice, hipertensiunea arterială, alimentaţia nesănătoasă, fumatul şi consumul abuziv de alcool sunt principalii factori ce pot cauza insuficienţa renală. Potrivit statisticilor, cei mai mulţi pacienţi care fac dializa sunt din raioanele Călăraşi şi Cimişlia. Potrivit directorului medical al instituţiei, Petru Cepoida, 12 procente din persoanele înregistrate la Centrul de Dializă din capitală sunt tineri, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Septembrie 2018 | 13:40
Medicii atenţionează despre virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar
Febră, dureri de cap, cefalee, conjunctivită şi greţuri - aşa se manifestă primele simptome ale virusului West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar, care a făcut 17 victime în România. Potrivit autorităţilor moldovene, ţara noastră, deocamdată, se află în afara oricărui pericol. Medicii susţin că cea mai uşoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înţepăturilor de insecte, întrucât deocamdată nu există niciun vaccin sau tratament antiviral specific, relatează Moldova 1.
04 Septembrie 2018 | 18:01
Simptome de răceală la început de toamnă? E posibil să fiţi alergici
Chiar dacă primăvara este considerată anotimpul cu cele mai multe riscuri de alergii şi în toamnă numărul persoanelor care ajung la medic este destul de mare, mai ales din cauza ambroziei, o plantă sălbatică care înfloreşte în perioada august-octombrie, relatează Mesager.
14 August 2018 | 12:43
Avantajele şi dezavantajele aparatelor de aer condiţionat
În zilele de vară, când căldura devine insuportabilă, aerul condiţionat este o necesitate pentru confortul şi randamentul populaţiei, atât la serviciu, acasă sau în maşină. Totuşi, dacă sunt utilizate incorect, aparatele de aer condiţionat pot face mai mult rău decât bine, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 August 2018 | 12:58
Numărul cazurilor de boli diareice acute sunt în creştere
Perioada estivală este timpul în care, din ce în ce mai mulţi oameni ajung la spital cu intoxicaţii, întrucât, potrivit specialiştilor, vremea caldă este asociată cu consumul de produse necalitative.
09 August 2018 | 16:15
Ambrozia – periculoasă pentru sănătatea oamenilor
Sezonul ambroziei e în plină desfăşurare. Această plantă, care creşte pe marginea drumului, pe terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini sau printre culturile de cereale este extrem de periculoasă pentru oameni, atenţionează specialiştii. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze şi este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
23 Iulie 2018 | 18:36
Miezul de nucă, alimentul minune pentru organismul uman
În această perioadă, în capitală, comercianţii ambulanţi propun spre vânzare miez de nucă. Costul unui pahar de 300 de grame este în jur de 20 de lei. Acest produs este unul benefic, care conţine mai multe vitamine, cu toate acestea, medicii nu recomandă oamenilor să cumpere miez de pe marginea drumului, relatează Radio Moldova Actualităţi.
22 Iulie 2018 | 12:50
Părinţii trebuie să fie atenţi privind expunerea la soare a copiilor
Mai multe familii preferă să meargă vara la odihnă împreună cu copiii mici, însă, potrivit specialiştilor, părinţii trebuie să fie atenţi privind expunerea la soare a copiilor, relatează Radio Moldova Actualităţi.
22 Iulie 2018 | 11:30
Recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci
În ultima perioadă, în ţară se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci în rândul populaţiei. Doar în perioada 09-13 iulie, s-au intoxicat cu ciuperci 11 persoane mature şi şase minori, dintre care doi copii, soră şi frate, au decedat. Majorarea numărului de intoxicaţii este cauzată de volumul mare de precipitaţii din ultima perioadă, fapt ce a dus la creşterea abundentă a ciupercilor, oamenii având acces de-a le procura din locuri neautorizare de pe traseele naţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
21 Iulie 2018 | 13:04
Sfaturile specialiştilor cum trebuie utilizate aparatele de aer condiţionat
În zilele de vară, atunci când căldura devine insuportabilă, aerul condiţionat este o necesitate pentru confortul şi randamentul populaţiei, atât la serviciu, acasă sau în maşină. Totuşi, dacă sunt utilizate incorect, aparatele de aer condiţionat pot face mai mult rău decât bine, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 Iulie 2018 | 15:10
Cum să rămânem sănătoşi atunci când călătorim?
A început sezonul vacanţelor - prilej de bucurie, de relaxare, de stare de bine. Însă trebuie să avem grijă să nu devenim ţinta bacteriilor şi a germenilor atât de des întâlniţi în locurile publice. Iată câteva trucuri care ajută la menţinerea stării de bine atunci când călătorim, mai ales cu avionul!
12 Iulie 2018 | 20:24
Doar o treime dintre femeile de vârstă reproductivă din Moldova utilizează contraceptive moderne
Doar o treime dintre femeile de vârstă reproductivă din Moldova utilizează contraceptive moderne, iar 14 la sută apelează la mijloacele de contracepţie tradiţionale. Sunt datele unui studiu făcut public de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Instituţia, împreună cu Agenţia ONU pentru drepturile şi sănătatea reproductivă a discutat astăzi despre planificarea familiei şi mijloacele moderne de contracepţie în cadrul unei sesiuni publice de consiliere, relatează Mesager.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam