Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Mai 2018 | 11:20
Majoritatea fructelor uscate, livrate pe piaţă, sunt prelucrate cu dioxid de sulf, notat pe ambalaj drept conservant E220. Acest conservant previne dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se înnegrească, cu alte cuvinte, le conferă un aspect apetisant şi sporeşte foarte mult termenul de păstrare, însă puţini ştiu că acesta este foarte toxic pentru organism.
22 Mai 2018 | 13:48
Moldova participă la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii
Principalele probleme din domeniu sănătăţii, dar şi reformele realizate în Republica Moldova în acest sens vor fi discutate astăzi, în cadrul celei dea 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii. Evenimentul are loc în perioada 21-26 mai, la Geneva, relatează Moldova 1.
17 Mai 2018 | 12:05
Aflaţi cum să preveniţi răspândirea microbilor
Nas înfundat, dureri intense de stomac sau senzaţii de vomă, aceste senzaţii vă dau de ştiri că organismul este atacat de microbi. Atunci când un copil vine acasă cu germenii pe mâini, în mai puţin de patru ore aceştia se răspândesc pe 90% din suprafeţele acelei case, afirmă cercetătorii. Iată câteva modalităţi de a preveni răspândirea germenilor şi bolilor!
15 Mai 2018 | 13:20
Potriviţi-vă ochelarii de soare ţinând cont de sănătatea ochilor
Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii, care nu numai că pot să ne schimbe întregul look într-o clipă, dar şi să fie un ajutor extrem de mare pentru sănătatea ochilor. Cum alegem cei mai buni ochelarii de soare, pentru a proteja ochii de razele solare, ne spune echipa emisiunii ,,Bună dimineaţa’’.
14 Mai 2018 | 16:30
Alimentaţia corectă – sursa de sănătate
Modul de viaţă dinamic ne determină să facem mai multe lucruri in acelaşi timp, pentru a le reuşi pe toate. Cu motorul mereu turat la maxim, avem tendinţa de a mânca în acelaşi ritm cu care muncim, iar drept rezultat, cântarul arată kg în plus, iar noi depăşim zona de confort. Cu puţin efort putem schimba acest stil de viaţă. Iată câteva sfaturi.
08 Mai 2018 | 15:59
Află ce alimente nu pot fi consumate pe stomacul gol
Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime din punct de vedere fizic şi intelectual. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.
07 Mai 2018 | 15:44
Cum este corect să te coafezi pentru a-ţi menţine sănătatea părului
Părul bogat şi frumos aranjat este un detaliu determinant în aspectul unei femei. Cine dintre ele nu visează să obţină un păr frumos ondulat sau o coafură cu care să facă senzaţie? Cu toate astea, dacă nu sunt folosite corespunzător, instrumentele de styling pot afecta semnificativ sănătatea podoabei capilare.
04 Mai 2018 | 13:47
Numărul cazurilor de boli diareice acute şi intoxicaţii, în creştere în perioada caldă a anului
Anual se înregistrează circa 20 de mii cazuri de boli diareice acute în Republica Moldova, inclusiv până la 20 de decese la copiii sub vârsta de cinci ani. Totodată, din cauza migraţiei intense a populaţiei se menţine riscul înalt de apariţie a cazurilor indigene şi de import a holerei. Medicii atenţionează că în perioada caldă a anului bolile diareice acute şi intoxicaţiile alimentare sunt mai frecvente şi ne sugerează să respectăm unele reguli simple de precauţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Aprilie 2018 | 14:52
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere. Asta chiar dacă, în ultimii 60 de ani imunizarea a salvat viaţa mai multor copii decât orice altă intervenţie medicală. Constatarea a fost făcută în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
23 Aprilie 2018 | 16:37
Patru alimente folositoare care dăunează, dacă le consumaţi în exces
Partea esenţială din modul sănătos de viaţă este alimentaţia. Suntem obişnuiţi să credem că bucatele care au o valoare nutritivă mare, conţin multe vitamine şi minerale ar trebuie să fie frecvente pe masa noastră. Specialiştii însă ne recomandă să luăm aminte că există alimente sănătoase pe care nu ar trebui să le consumăm zilnic.
19 Aprilie 2018 | 10:15
Beneficiile consumului de ţelină
Ţelina este consumată pe toată planeta şi este folosită în toate bucătăriile lumii. Urâtă pe dinafară, ţelina este o minunăţie pe interior. Dacă în estul Europei este folosită doar ocazional, în supe, ciorbe şi salate, în Anglia şi Franţa ţelina este o răsfăţată, fiind considerată o legumă preţioasă cu un imens potenţial gastronomic.
18 Aprilie 2018 | 14:41
Căpuşele, periculoase pentru oameni
Odată cu încălzirea vremii, în parcuri şi în zonele împădurite au apărut şi căpuşele. Fie că mergeţi la o plimbare sau picnic, puteţi oricând să vă întoarceţi acasă cu o asemenea insectă agăţată de piele. Acestea sunt periculoase prin faptul că pot provoca maladii grave la om, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Aprilie 2018 | 10:05
De ce este sănătos să practicăm Yoga
Considerată de unii o arta, de alţii o disciplină ce trebuie învăţată, yoga este de fapt o practica indiana străveche, caracterizată prin meditaţie şi exerciţiu fizic, ce poate îmbunătăţi flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul şi, în general, ameliora starea de sănătate.
07 Aprilie 2018 | 13:05
Beneficiile consumului de apă caldă
Apa caldă ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Câteva pahare de apă caldă sau fierbinte în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii, despre care aflaţi din reportajul realizat de către echipa emisiunii „Bună dimineaţa”.
30 Martie 2018 | 10:40
Cum îngrijim tenul gras?
Tenul gras poate reprezenta o adevărată provocare. Există riscul să fie curăţat într-un mod prea agresiv şi să se deshidrateze. Pe de altă parte, dacă nu este curăţat suficient de bine cu ingredientele potrivite – apare acneea. Cum ţinem sub control tenul gras, ne spune echipa emisiunii „Bună Dimineaţa!”.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam