Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Septembrie 2017 | 15:33
Din vremuri străvechi oţetul de mere era considerat drept un remediu excelent pentru a scădea febra, a urma o cură de slăbire sau chiar a tămădui bolile cauzate de inflamaţii. Licoarea este unul din cele mai apreciate remedii naturiste. Consumat corect, în dozele recomandate, oţetul de mere elimină toxinele, ajută la menţinerea unui ten tânăr.
11 Septembrie 2017 | 11:10
Femeile care au trecut prin mastectomie îşi aşteaptă protezele de jumătate de an
Femeile care s-au operat de cancer mamar şi au trecut printr-o mastectomie îşi aşteaptă de luni bune protezele promise de autorităţi. În februarie anul curent, Institutul Oncologic anunţa că a cumpărat 1600 de proteze. Banii au fost alocaţi de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină. La foarte scurt timp, pacientele acuzau însă că nu-şi mai găsesc proteze de mărimea potrivită. În cazul unor femei aşteptarea protezei durează de mai bine de jumătate de an, scrie IPN.
18 August 2017 | 14:40
Patru cazuri de infecţii extrem de periculoase, depistate în Moldova
Patru cazuri de infecţii extrem de periculoase au fost identificate de către specialiştii instituţiilor medico-sanitare publice din ţară, în perioada lunilor iulie-august. Este vorba despre două cazuri de tularemie, depistate în raionul Cahul şi câte un caz suspect de leptospiroză - în raionul Briceni şi municipiul Chişinău.
11 August 2017 | 20:36
FRANŢA Peste 4000 de copii născuţi cu malformaţii din cauza medicamentului Depakine administrat în timpul sarcinii
Recent guvernul francez a dezvăluit că peste 4000 de copii s-au născut cu malformaţii congenitale severe, deoarece mamele au luat un medicament aprobat împotriva epilepsiei. Familiile afectate cer să fie luate măsuri. Vedeţi un subiect detaliat despre această problemă, într-un reportaj marca „Focus Europa”!
03 August 2017 | 15:38
Din ce cauză apare acneea şi cum o tratăm?
Acneea este una din cele mai frecvente afecţiuni medicale cu care ne confruntăm la orice vârstă, dar mai ales în perioada adolescenţei şi mai mult pe suprafaţa tenului. Coşurile sunt inestetice şi incomode pentru tot organismul. Ele trebuie înlăturate, însă nu înainte de a şti totul despre ele.
02 August 2017 | 16:08
Cum consumăm corect migdalele
Migdalele au foarte multe proprietăţi benefice pentru sănătate şi frumuseţe. Deşi sunt nuci, nu conţin carbohidraţi, astfel că nu au niciun pericol asupra siluetei. Mai mult decât atât – pot ajuta la slăbire, dacă sunt consumate cu măsură. Migdalele trebuie consumate în stare crudă, astfel îşi păstrează toţi nutrienţii, enzimele şi vitaminele. Mai jos vezi care sunt cele mai importante beneficii aduse de migdale.
02 August 2017 | 14:36
Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată
Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1000 de locuitori din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
25 Iulie 2017 | 13:20
Hipoterapia – modalitatea de a trata copiii cu ajutorul cailor
Zece copii cu nevoi speciale vor beneficia de terapie cu ajutorul cailor. Proiectul este finanţat de un grup de moldoveni stabiliţi cu traiul în Statele Unite ale Americii. Iniţiatorii Gallop Moldova îşi propun să sprijine cel puţin 50 de copii prin terapia cu ajutorul cailor. Banii pentru implementarea proiectului au fost colectaţi în urma unui concert de caritate organizat de moldovenii din SUA.
14 Iulie 2017 | 09:58
Dovlecelul – leacul din grădina ta
Originar din America Centrală, dovlecelul este una dintre cele mai fine şi gustoase legume. Sănătos şi gustos, el aduce numeroase beneficii organismului. Este bogat în mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fibre, potasiu, acid folic şi fosfor. Menţine sănătatea inimii şi combate ateroscleroza, ţine departe astmul şi luptă cu osteroartrita – un miracol pentru sănătatea ta, la mare căutare în această perioadă. În continuare îţi propunem să afli mai multe beneficii ale dovlecelului, cum să-i prepari, dar şi în ce formă este cel mai bine să-i găteşti.
12 Iulie 2017 | 14:44
Cum puteţi salva un pacient cu infarct miocardic, în detalii la „Bună Dimineaţa”
Ştiaţi că un pacient cu infarct miocardic are şanse majore de a fi salvat şi recuperat dacă ajunge în primele 4-6 ore la spital. Dacă cineva din familia sau colegii dvs acuză o stare generală cu aceste simptome: „Nu am mai simţit aşa ceva, mă apasă ceva în piept, mă striveşte. Durerea se duce în umeri, în spate… mie greaţă. Abia respir, parcă m-ar strânge cineva de gât”, atunci aveţi grijă, acestea sunt semnele unui infarct miocardic!
04 Iulie 2017 | 18:00
Efectele terapeutice ale dansului
Dansul combină în modul cel mai frumos şi emoţionant mişcarea cu muzica, arta, sau comunicarea, aducând buna dispoziţie şi sănătate. Dansul există în fiecare om manifestându-se încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi este acceptat faptul că dansul nu joacă doar un rol de artă sau educaţie, ci şi de terapie. În zilele noastre se cunoaşte că una dintre cele mai bune metode de descărcare emoţională, de eliminare a stresului, de slăbire, dar şi de comunicare este dansul.
19 Iunie 2017 | 15:12
Slăbeşte sănătos la 40 de ani
După 40 de ani kilogramele se depun mult mai uşor şi slăbitul pare un chin fără rezultate. Cauzele sunt diferite – faci mai puţină mişcare, mănânci mai copios, nu respecţi regimul alimentar, în special, seara. Există câteva reguli, pe care ar trebui să le cunoaşteţi şi să le respectaţi pentru a putea ţine sub control greutatea corporală. Câteva recomandări de slăbire pentru persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, urmăriţi în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
19 Mai 2017 | 11:42
Fructele de mare – deliciul care reduce riscul atacului de cord
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
26 Aprilie 2017 | 19:20
Milioane de decese, prevenite graţie vaccinării
Graţie vaccinării, anual, la nivel global, sunt prevenite aproximativ trei milioane de decese, provocate de boli precum poliomielita, hepatita virală B, difteria, tusea convulsivă, rujeola sau infecţia rota-virală. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă, dedicat Săptămânii Europene a Imunizărilor în Republica Moldova, care are loc în perioada 24 – 30 aprilie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
20 Aprilie 2017 | 18:46
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, medic Liliana Groppa
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, susţine Liliana Groppa, protagonista rubricii „Confidenţe” din cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică Moldova 1. Doctor habilitat în medicină şi profesor universitar, Liliana Groppa a vorbit despre medicină, activitatea profesională, familie şi hobby.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam