Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
21 Septembrie 2018 | 10:02
12% din persoanele înregistrate la Centrul de Dializă din capitală sunt tineri
Maladiile genetice, hipertensiunea arterială, alimentaţia nesănătoasă, fumatul şi consumul abuziv de alcool sunt principalii factori ce pot cauza insuficienţa renală. Potrivit statisticilor, cei mai mulţi pacienţi care fac dializa sunt din raioanele Călăraşi şi Cimişlia. Potrivit directorului medical al instituţiei, Petru Cepoida, 12 procente din persoanele înregistrate la Centrul de Dializă din capitală sunt tineri, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Supraconsumul de lichid nu este recomandat. Dezintoxicarea prin consumul sporit al lichidelor nu se atinge. Renunţarea la fumat este foarte importantă. Dacă o persoană este obeză trebuie să aibă grijă de normalizarea masei corporale. Trebuie de evitat la maxim administrarea medicamentelor. Rinichii de obicei nu prea produc dureri, dacă sunt dureri în spate poate să fie legat de coloana vertebrală. Semnele principale sunt slăbiciune, dereglări ale somnului, oboseală cronică”, a explicat Petru Cepoida.
 
Directorul medical al Centrului de Dializă din Chișinău a enumerat și miturile ce sunt promovate în societate privind persoanele care ar putea face insuficiență renală.
 
„Un mit este că bolile cronice de rinichi se întâlnesc numai la pacienţii bătrâni, este un mit incorect. Este destul de frecvent şi la pacienţii de vârstă tânără. Pacienţii consideră că dacă au o boală renală este pe viaţă, la fel nu este corect, 99% depinde de pacient. Patologia renală cronică nu permite naşterea copiilor, nu este corect. Dializa nu tratează insuficienţa renală şi nu tratează boala ce a condus la insuficienţă renală. Dializa este un tratament simptomatologic”, a menţionat Petru Cepoida.

Centrul de Dializă  din Chișinău deservește actualmente circa 440 de pacienți.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam