Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2017 | 17:58
Cele mai bune practici de eficientizare, sporire a performanţei şi creşterii calităţii serviciilor medicale au fost discutate astăzi, 16 noiembrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale de profil, organizată de Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova.
02 Martie 2014 | 17:47
Secretele sănătăţii chinezeşti
După ce anul trecut soţia ambasadorului Chinei în Republica Moldova a susţinut o lecţie de caligrafie şi scriere a ieroglifelor chinezeşti, în acest an DU IN le-a destăinuit femeilor din Moldova şi reprezentantelor corpului diplomatic mai multe secrete de menţinere a sănătăţii prin aplicarea metodelor ce stau la baza medicinii tradiţionale chinezeşti. Care sunt acestea, aflaţi din reportajul Mesager.
19 Februarie 2014 | 13:34
Ce vitamine şi minerale au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate
Mai multe studii recente au arătat că, de cele mai multe ori, cumpărarea de vitamine şi minerale este doar o risipă de bani. Pastilele nu au efectul cu care se laudă producătorii. Există însă câteva excepţii.
12 Februarie 2014 | 17:18
Medicamentul care ne-ar putea scăpa definitiv de răceală şi gripă
Cercetătorii britanici sunt pe cale să realizeze un medicament care poate opri transmiterea virusului gripei şi ajuta, în acelaşi timp, la vindecarea bolnavilor. Medicamentul poate fi folosit şi împotriva altor boli grave, care au simptome similare gripei, de exemplu febra aftoasă umană şi poliomielita.
31 Ianuarie 2014 | 18:42
Hreanul – luptă cu răceala
Hreanul – legumă din familia cruciferelor, este foarte întrebuniţat pentru proprietăţile sale gastronomice dar şi culinare. Un aliment valoros datorită conţinutlui bogat de vitamine, acizi, minerale şi uleiuri volatile, hreanul revigorează organismul, stimulează pofta de mâncare şi ţine la disntanţă afecţiunile pulmonare cum ar fi : răceala, astma, bronşita şi angina.
28 Ianuarie 2014 | 20:23
Darurile mării – bune pentru sănătate
Pe lângă calităţile gustative, fructele de mare sunt o sursă excelentă de substanţe nutritive cum ar fi conţinutul ridicat de omega 3, zinc, seleniu, cupru, iod şi vitamine din clasa B. O singură porţie de fructe de mare consumată săptămânal poate reduce dramatic riscul unui atac de cord.
26 Ianuarie 2014 | 22:41
Vaccin-minune contra hipertensiunii arteriale
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar putea renunţa la medicamentele zilnice în favoarea unui vaccin care necesită a fi administrat de două ori pe an. Cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka au creat vaccinul care inhibă efectele unui hormon ce declanşează hipertensiunea arterială. Soluţia injectabilă va fi testată pe oameni în următorii doi ani.
24 Ianuarie 2014 | 17:02
Varza prelungeşte tinereţea
Una dintre cele mai cunoscute legume – varza, este şi un medicament natural extrem de bun. Conţinutul său de vitamine A, E, B1, B2, B3, B5, B9, mangan, cupru şi fier protejează organismul de anemie, ulcer şi celule cancerigene.
22 Ianuarie 2014 | 15:44
Ridichea neagră – medicament sigur în perioada rece
Deşi ignorată de mulţi, ridichea este un remediu excelent pentru o serie de boli, în special cele specifice iernii. Proprietăţile sale nutriţionale, dar şi medicale nu trebuie trecute cu vedere.
19 Ianuarie 2014 | 23:03
20 ianuarie - cea mai deprimantă zi din 2014
Cea de-a treia zi de luni a anului, care, în 2014, cade pe 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă zi. La această concluzie a ajuns un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.
18 Ianuarie 2014 | 07:30
Cafeaua poate îmbunătăţi memoria
Cafeaua este un stimulator al memoriei vizuale, conform unui studiu realizat cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite.
17 Ianuarie 2014 | 11:12
Şofranul – cel mai scump condiment din lume
Pentru a strânge un kilogram de şofran sunt necesare aproximativ 150 de mii de flori, iar preţul acestuia este de aproximativ patru mii de euro.
16 Ianuarie 2014 | 13:35
Ceapa verde – un inamic al viruşilor gripali
Ceapa verde este folsită în alimentaţie de mii de ani. Pe lângă gustul ei deosebit, ceapa verde are şi efecte curative de excepţie.
08 Ianuarie 2014 | 15:05
Ce să mănânci după masa de Crăciun ca să nu te îngraşi
Crezi că este aproape imposibil să nu pui câteva kilograme în plus pe durata sărbătorilor de iarna? Greşit! Poţi să te bucuri de masa copioasă de Crăciun fără să te îngraşi, dacă ai grijă la alimentaţie în zilele de după.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam