Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Aprilie 2018 | 10:15
Ţelina este consumată pe toată planeta şi este folosită în toate bucătăriile lumii. Urâtă pe dinafară, ţelina este o minunăţie pe interior. Dacă în estul Europei este folosită doar ocazional, în supe, ciorbe şi salate, în Anglia şi Franţa ţelina este o răsfăţată, fiind considerată o legumă preţioasă cu un imens potenţial gastronomic.
08 Decembrie 2014 | 15:22
Gripa din acest an ar putea lovi mai puternic
Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile care provoacă gripa, ar putea slăbi anul acesta eficacitatea vaccinului, au informat autorităţile medicale americane, potrivit AFP. Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des întâlnită în sezoanele 2012-2013, 2007-2008 şi 2003-2004, marcate de cea mai ridicată mortalitate a acestor ultimi zece ani, au explicat reprezentanţii Centrului american pentru controlul şi prevenire bolilor (CDC).
06 Noiembrie 2014 | 16:53
Cancerul de esofag, diagnosticat cu o capsulă
Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu, care implică folosirea unui burete legat de un fir de aţă, informează bbc.com.
24 Octombrie 2014 | 16:20
Remedii împotriva depresiei de toamnă
Depresia sau tulburarea afectivă de sezon, aşa cum este denumită această afecţiune în literatura de specialitate, se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic, pe care de regulă o resimţim la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, informează sanatate.unica.ro.
17 Octombrie 2014 | 20:16
Pacienţii care ascultă muzică după o operaţie se simt mai bine
O cercetare prezentată în cadrul întâlnirii anuale organizată de American Society of Anesthesiologists arată că pacienţii care ascultă jazz imediat după operaţie simt mai puţină durere şi anxietate, informează Medical Daily.
23 Septembrie 2014 | 16:25
Studiu: Pauzele lungi şi dese – cheia marilor succese
Deşi folosită în sens ironic, această zicală ar putea fi mai adevărată decât se credea: pentru a maximiza productivitatea, ar trebui să luăm câte o pauză de 17 minute după fiecare 52 de minute de muncă, afirmă autorii unui studiu recent.
11 Septembrie 2014 | 19:27
Premieră medicală: A fost aprobat primul tratament cu celule stem pe oameni
Un pacient japonez cu o afecţiune severă a ochilor va deveni prima persoană din lume care va beneficia de tratament cu ajutorul celulelor stem pluripotente.
10 Septembrie 2014 | 16:58
Ciocolata şi ceaiul verde au efecte pozitive asupra vederii
O dietă bogată în surse de antioxidanţi, cum sunt ciocolata, vinul roşu şi ceaiul verde, are efecte pozitive asupra vederii persoanelor cu glaucom, încetinind evoluţia bolii, cel puţin pe termen scurt, potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.
19 August 2014 | 16:57
Mutaţii genetice grave depistate la animalele care trăiesc lângă Fukushima
Radiaţiile emise în zona de lângă centrala atomică de la Fukushima în timpul accidentului nuclear din martie 2011 au un efect negativ puternic asupra formelor de viaţă din această zonă, informează Oxford Journals.
27 Iulie 2014 | 15:12
Studiu: Persoanele care lucrează în schimburi sunt predispuse să facă diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele care lucrează în schimburi, susţine un studiu internaţional de mare amploare, preluat de BBC.
09 Iulie 2014 | 11:07
Consumul produselor fast food produce modificări nocive la nivelul ADN-ului
Deşi se ştie de mult că un consum ridicat de mâncăruri tip fast food, cu conţinut mare de grăsimi, zahăr şi sare, dăunează sistemului imunitar şi sănătăţii în general, un nou studiu scoate în evidenţă adevărata amploare a impactului negativ al unei alimentaţii nesănătoase. Aceasta afectează microbiomul intestinal şi produce modificări nocive la nivelul ADN-ului celular, modificări care sunt transmise şi urmaşilor, informează Medical News.
11 Iunie 2014 | 14:05
Nucşoara - cauza războiului condimentelor
Cândva una dintre cele mai scumpe condimente din lume, astăzi, nucşoara este accesibilă tuturor. Apreciat graţie aromei şi gustului delicat, se combină de minune cu bucătăria asiatică, devenind un condiment indispensabil şi în cea europeană. În orient nucşoare se adaugă în băuturile fierbinţi, iar grecii o folosesc la preparatele din carne.
05 Iunie 2014 | 13:27
Pomuşoare mici cu proprietăţi mari
Micuţele pomuşoare de agriş au o serie întreagă de proprietăţi medicinale, printre care se numără stimularea imunităţii, protejarea ficatului şi a vezicii biliare şi stimularea sistemului cardiovascular. Mai mult, agrişul detoxifică organismul, ajută la creşterea puterii de concentrare şi sporeşte fertilitatea feminină.
30 Mai 2014 | 12:32
„Un măr pe zi ţine doctorul departe”
Mărul este un aliment excelent pentru sănătate. Consumate de cinci ori pe săptămână, merele ajută la prevenirea bolilor de inimă, celor respiratorii şi reduc problemele intestinale. Datorită conţinutului de fosfor, calciu, fier, potasiu şi vitaminelor A şi C, mărul ajută la diminuarea secreţiei de insulină şi la scăderea colesterolului din organism. Datorită valorii sale nutritive de doar 50-80 de calorii şi a lipsei de grăsimi, mărul este ideal pentru a vă ţine în formă.
30 Mai 2014 | 11:05
Echipa „Bună dimineaţa” te îndeamnă să te leşi de fumat
Consumul de tutun este foarte răspândit în ţara noastră. Fumatul este considerat a fi unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate şi ocupa primul loc într-un clasament al deceselor anuale. Potrivit statisticilor, fumatul cauzează mai multe decese anuale decât drogurile ilegale, crimele şi accidentele de maşină, toate adunate.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam