Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Octombrie 2017 | 20:30
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant hepatic, renal sau cardiac. Viaţa lor depinde la propriu de o minune, mai exact de un donator, care să îşi dea acordul pentru transplant. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Donatorului de organe, Agenţia de Transplant a lansat o campanie prin care îşi propune să promoveze donarea de organe în Moldova, relatează Mesager.
26 Aprilie 2017 | 19:20
Milioane de decese, prevenite graţie vaccinării
Graţie vaccinării, anual, la nivel global, sunt prevenite aproximativ trei milioane de decese, provocate de boli precum poliomielita, hepatita virală B, difteria, tusea convulsivă, rujeola sau infecţia rota-virală. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă, dedicat Săptămânii Europene a Imunizărilor în Republica Moldova, care are loc în perioada 24 – 30 aprilie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
20 Aprilie 2017 | 18:46
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, medic Liliana Groppa
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, susţine Liliana Groppa, protagonista rubricii „Confidenţe” din cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică Moldova 1. Doctor habilitat în medicină şi profesor universitar, Liliana Groppa a vorbit despre medicină, activitatea profesională, familie şi hobby.
19 Aprilie 2017 | 15:11
Urzica, plantă terapeutică cu proprietăţi benefice pentru sănătate
Urzicile sunt considerate un dar al primăverii la care poate avea oricine acces iar după o iarnă cu alimentaţie monotonă, urzicile au rolul de-a revitaliza organismul. Mai multe despre beneficiile urzicilor şi modul de preparare şi consum a acestor plante aflaţi la emisiunea „Bună Dimineaţa” din acest sfârşit de săptămână
18 Aprilie 2017 | 15:29
Consumarea ouălor roşii cu pască este periculoasă pentru organism
Oul roşu şi pasca nu este neapărat o combinaţie reuşită, în contextul tradiţiei de a consuma dimineaţa, în primele zile de Paşti, mâncare sfinţită. Acest lucru îl afirmă nutriţionista Galina Tomaş, care a fost invitată în platoul emisiunii „Bună dimineaţa”, pentru a vorbi despre cum să ne alimentăm în preajma sărbătorilor pascale.
10 Aprilie 2017 | 13:39
Cum alegem produse alimentare proaspete în ajunul sărbătorilor pascale ?
În ajunul sărbătorilor de Paşti se înmulţesc nemulţumirile consumatorilor, fie că este vorba despre produse alterate, locuri de vânzare neconforme standardelor, creşterea artificială a preţurilor sau vânzare neautorizată. Despre măsurile de precauţie în această perioadă a sărbătorilor a vorbit inspectorul principal în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, Nicolae Olăraşu, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea naţională.
08 Aprilie 2017 | 18:06
Procedurile estetice invazive vor fi efectuate de persoane cu studii medicale
Ministerul Sănătăţii va interzice persoanelor fără studii medicale să facă proceduri estetice invazive, cu injectarea substanţelor periculoase. În acest scop a fost instituit un grup de lucru care va evalua serviciul de cosmetologie şi medicină estetica din ţară.
07 Aprilie 2017 | 08:00
Tratamente naturiste pentru cefalee
Durerile de cap se numără printre cele mai frecvente suferinţe, deşi rareori au o cauză gravă. De cele mai multe ori acestea sunt cauzate de suprasolicitare sau oboseală, dar pot fi declanşate, în acelaşi timp, şi de o simplă schimbare a vremii. Şi pentru că fiecare dintre noi am avut cel puţin o dată dureri de cap, vă invităm să ne întoarcem la natură, la sfaturile celor mai în vârstă şi să învăţăm din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune alte metode de „salvare” de la durerile de cap.
06 Aprilie 2017 | 15:05
Germenii din plante - o alegere înţeleaptă pentru sănătate
Germenii sau seminţele încolţite sunt, de fapt, plante verzi foarte tinere, care încolţesc din seminţele aproape oricărei forme vegetale - nuci, seminţe, cereale, fasole, legume, dar şi o serie de ierburi – orz verde sau pir. Consumul regulat de seminţe germinate poate duce la îmbunătăţirea considerabilă a digestiei, a imunităţii şi a stării generale de sănătate şi de bine a organismului. Mai multe informaţii despre beneficiile germenilor pentru sănătatea noastră, cum putem obţine germenii, dar şi ce spune ştiinţa despre seminţele încolţite, vă invităm să urmăriţi în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
06 Aprilie 2017 | 14:50
Consumul porumbului are multiple beneficii
Porumbul este o cereală originară din America Centrală, fiind a treia cea mai consumată, după orez şi grâu. Porumbul este cultivat în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială şi furajeră. În ceea ce priveşte conţinutul şi valoarea nutritivă, porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi. Este bogat în vitaminele A, B, C şi E, în săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi în fibre.
31 Martie 2017 | 16:23
Verdeţurile de sezon – izvor al sănătăţii
Dacă în sezonul rece aţi consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, acum este momentul să vă alimentaţi cu substanţe care vă vor ajuta să reînviaţi odată cu natura. Verdeţurile de sezon sunt numite, pe bună dreptate, un izvor pentru sănătate. Ce trebuie să consumaţi pentru a nu face astenie, dureri de cap, ameţeala, stări de nervozitate şi anxietate, dar şi ce alimente puteţi combina pentru a scăpa de „viciile moderne”, aflaţi din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
23 Martie 2017 | 12:35
Care este rolul femeii în căminul familial?
Femeia este considerată o forţă motrice, pe care se ţine totul. Eforturile ei sunt colosale, deşi nu totdeauna remarcate. Psihologul Rodica Rudei a vorbit în studioul emisiunii „Bună dimineaţa” despre acest rol al femeii în familie şi despre unele greşeli pe care le fac majoritatea cuplurilor în relaţie.
23 Martie 2017 | 08:00
Tratamente naturale pentru întinerirea tenului
Fără a merge în fiecare zi la salonul de frumuseţe, îngrijirea tenului implică tratamente naturale regulate, dar şi o rutină zilnică cu efecte benefice pentru tenul tău pe termen lung. Care sunt metodele cu ajutorul cărora poţi să-ţi întinereşti tenul în cinci minute, care sunt cele mai bune măşti de faţă şi exfoliante naturale, dar şi eficiente, află din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
22 Martie 2017 | 10:30
Zece ingrediente cosmetice dăunătoare
Etichetele de pe produsele cosmetice şi produse de îngrijire corporală sunt un cod greu de descifrat. De regulă industria are o abordare imorală aducând produse toxice pe piaţă şi eliminându-le doar atunci când reclamaţiile vin tot mai dese. Nu aştepta ca produsele tale preferate să nu se mai producă pentru a înceta să le mai foloseşti, verifică acum ingredientele şi află adevărul despre acestea.
15 Martie 2017 | 10:12
Cum lăudăm corect copilul?
Părinţii trebuie să cunoască ce înseamnă lauda pentru copii, cât de des trebuie să laude copilul şi în ce cazuri. Pentru a nu creşte din copil un egoist insuportabil, psihologul Vera Budan vine cu răspunsuri la acest subiect.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam