Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2018 | 13:15
Consumul mediu de sare în rândul populaţiei din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un adult consumă zilnic circa zece grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de cinci grame pe zi. Datele se conţin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biroul OMS din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Iunie 2018 | 18:21
În România a fost efectuată prima operaţie intervenţională la inimă cu hologramă
Prima operaţie intervenţională la inimă cu hologramă din România a fost realizată marţi de medicul primar Florina Pinte şi transmisă live pe internet. Procedura intervenţională a avut ca scop tratarea unei malformaţii cardiace congenitale denumită Persistenţă de canal arterial (PDA) la o femeie de aproximativ 25 de ani, scrie Agerpres.
08 Iunie 2018 | 14:39
Află topul alimentelor care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică
Există o serie de alimente extrem de sănătoase care nu sunt atât de populare, precum avocado, fructele de pădure sau broccoli, dar care merită introduse în dieta zilnică, datorită proprietăţilor nutritive speciale pe care le au şi care ar trebui să le ofere locuri de cinste pe farfurie. Iată câteva dintre acestea:
07 Iunie 2018 | 15:21
Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecţiilor
La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” va fi aplicată nouă metodă de vindecare a bolnavilor gravi, cu patologii cauzate de tulpini microbiene multidrog rezistente. Este vorba despre fagoterapie – terapia cu bacteriofagi. Metoda a fost prezentată în cadrul unei conferinţe cu participarea microbiologului Universităţii din Hannover, Germania, Evghenii Rubalskii.
05 Iunie 2018 | 20:23
Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de a trata cancerul mamar
Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de a trata cancerul de sân. O pacientă diagnosticată cu ultimul stadiu al bolii s-a vindecat după ce medicii i-au folosit propriile celule ale sistemului imunitar pentru a distruge tumorile.
04 Iunie 2018 | 13:04
Numărul cazurilor de boli diareice acute, în creştere în municipiul Chişinău
Numărul cazurilor de boli diareice acute a crescut în municipiul Chişinău în săptămâna 21-27 mai curent, a anunţat şeful-adjunct al Direcţiei generale asistenţă socială a capitalei, Irina Banova. Potrivit ei, cei mai afectaţi sunt copiii, relatează Radio Moldova Actualităţi.
31 Mai 2018 | 11:48
Astăzi este marcată Ziua Mondială fără Tutun
Astăzi, 31 mai, în întreaga lume este marcată cea de-a XXI-a ediţie a Zilei Mondiale fără Tutun. Jurnaliştii de la AFP au publicat un articol în care se arată că dintr-o populaţie globală de aproape 7,5 miliarde de oameni, numărul fumătorilor este de aproximativ 1 miliard. În Republica Moldova, numărul consumatorilor de tutun a scăzut cu două la sută de la intrarea în vigoarea a legii antifumat în 2016, relatează Radio Moldova Actualităţi.
23 Mai 2018 | 11:20
Consumaţi fructe uscate fără conservanţi
Majoritatea fructelor uscate, livrate pe piaţă, sunt prelucrate cu dioxid de sulf, notat pe ambalaj drept conservant E220. Acest conservant previne dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se înnegrească, cu alte cuvinte, le conferă un aspect apetisant şi sporeşte foarte mult termenul de păstrare, însă puţini ştiu că acesta este foarte toxic pentru organism.
22 Mai 2018 | 13:48
Moldova participă la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii
Principalele probleme din domeniu sănătăţii, dar şi reformele realizate în Republica Moldova în acest sens vor fi discutate astăzi, în cadrul celei dea 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii. Evenimentul are loc în perioada 21-26 mai, la Geneva, relatează Moldova 1.
17 Mai 2018 | 12:05
Aflaţi cum să preveniţi răspândirea microbilor
Nas înfundat, dureri intense de stomac sau senzaţii de vomă, aceste senzaţii vă dau de ştiri că organismul este atacat de microbi. Atunci când un copil vine acasă cu germenii pe mâini, în mai puţin de patru ore aceştia se răspândesc pe 90% din suprafeţele acelei case, afirmă cercetătorii. Iată câteva modalităţi de a preveni răspândirea germenilor şi bolilor!
15 Mai 2018 | 13:20
Potriviţi-vă ochelarii de soare ţinând cont de sănătatea ochilor
Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii, care nu numai că pot să ne schimbe întregul look într-o clipă, dar şi să fie un ajutor extrem de mare pentru sănătatea ochilor. Cum alegem cei mai buni ochelarii de soare, pentru a proteja ochii de razele solare, ne spune echipa emisiunii ,,Bună dimineaţa’’.
14 Mai 2018 | 16:30
Alimentaţia corectă – sursa de sănătate
Modul de viaţă dinamic ne determină să facem mai multe lucruri in acelaşi timp, pentru a le reuşi pe toate. Cu motorul mereu turat la maxim, avem tendinţa de a mânca în acelaşi ritm cu care muncim, iar drept rezultat, cântarul arată kg în plus, iar noi depăşim zona de confort. Cu puţin efort putem schimba acest stil de viaţă. Iată câteva sfaturi.
08 Mai 2018 | 15:59
Află ce alimente nu pot fi consumate pe stomacul gol
Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime din punct de vedere fizic şi intelectual. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.
07 Mai 2018 | 15:44
Cum este corect să te coafezi pentru a-ţi menţine sănătatea părului
Părul bogat şi frumos aranjat este un detaliu determinant în aspectul unei femei. Cine dintre ele nu visează să obţină un păr frumos ondulat sau o coafură cu care să facă senzaţie? Cu toate astea, dacă nu sunt folosite corespunzător, instrumentele de styling pot afecta semnificativ sănătatea podoabei capilare.
04 Mai 2018 | 13:47
Numărul cazurilor de boli diareice acute şi intoxicaţii, în creştere în perioada caldă a anului
Anual se înregistrează circa 20 de mii cazuri de boli diareice acute în Republica Moldova, inclusiv până la 20 de decese la copiii sub vârsta de cinci ani. Totodată, din cauza migraţiei intense a populaţiei se menţine riscul înalt de apariţie a cazurilor indigene şi de import a holerei. Medicii atenţionează că în perioada caldă a anului bolile diareice acute şi intoxicaţiile alimentare sunt mai frecvente şi ne sugerează să respectăm unele reguli simple de precauţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam