Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
17 Mai 2018 | 12:05
Nas înfundat, dureri intense de stomac sau senzaţii de vomă, aceste senzaţii vă dau de ştiri că organismul este atacat de microbi. Atunci când un copil vine acasă cu germenii pe mâini, în mai puţin de patru ore aceştia se răspândesc pe 90% din suprafeţele acelei case, afirmă cercetătorii. Iată câteva modalităţi de a preveni răspândirea germenilor şi bolilor!
20 Martie 2018 | 10:15
Aflaţi ce afecţiuni serioase ascunde starea de oboseală
Oboseala este descrisă prin senzaţie de extenuare, epuizare şi lipsa de energie. Nivelul mediu de oboseală poate fi cauzat de muncă în exces, calitatea scăzută a somnului, griji, plictiseală sau lipsa activităţii fizice. Însă senzaţia permanentă de oboseală şi somnolenţă pe tot parcursul zilei poate ascunde boli grave, pe care nici nu le bănuim.
17 Martie 2018 | 09:05
Somnul bun înseamnă sănătate şi fericire
Somnul este indispensabil vieţii, la fel ca apa şi mâncarea, de aceea, în ultimii 25 de ani, oamenii de ştiinţă i-au acordat o atenţie deosebită şi au descoperit multe lucruri importante.
14 Martie 2018 | 10:35
Secretele îngrijirii tenului primăvara
Schimbarea vremii şi a temperaturilor îşi pun amprenta asupra tenului, indiferent dacă este unul normal-mixt sau cu probleme. Îngrijirea zilnică a pielii depinde de tipul de ten al fiecărei persoane, care la rândul său, este determinat genetic. Iar pentru fiecare tip în parte, specialistul vine cu sfaturi şi soluţii pentru hidratarea şi hrănirea tenului.
13 Martie 2018 | 14:05
Ce este astenia de primăvară şi cum o prevenim
Odată cu încălzirea vremii, unele persoane resimt o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică, iritare sau chiar melancolie. Cauza este de cele mai multe ori astenia de primăvară, care poate fi combătută. Cum să ţinem la distanţă astenia ne spune Luminiţa Suveică, nutriţionist, medic-şef la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, invitată în platoul emisiunii „Bună Dimineaţa!”.
12 Martie 2018 | 11:30
Beneficiile consumului de morcovi
Morcovul este un aliment renumit îndeosebi pentru conţinutul bogat de vitamina A , având şi o mulţime de beneficii pentru organism. De ce este bine să consumăm zilnic morcovi, vedeţi în reportajul realizat de către echipa emisiunii „Bună dimineaţa de Weekend”.
24 Februarie 2018 | 09:15
Beneficiile fructelor şi legumelor în funcţie de culoare
Culorile fructelor şi legumelor pot fi un indiciu asupra beneficiilor lor. Legumele şi fructele cât mai viu colorate sunt prima alegere atunci când ne gândim la un regim alimentar cât mai sănătos.
22 Februarie 2018 | 09:20
Medicii avertizează despre consecinţele unui post stric asupra persoanelor în etate şi a celor bolnave
Moldovenii au intrat de câteva zile în post, decişi să renunţe pentru câteva săptămâni la consumul de carne. Nu toţi însă îşi pot permite să ţină un post strict, pentru că le poate afecta starea de sănătate. Medicii avertizează că nu ar trebui să renunţe la carne persoanele care suferă de boli cronice, femeile gravide şi copiii, relatează Mesager.
22 Februarie 2018 | 09:05
Opt alimente şi băuturi ce provoacă insomnia
Insomnia poate crea adevărate probleme de sănătate. Este important să avem un somn liniştit şi să evităm consumarea anumitor alimente înainte de culcare. Care este topul celor 8 alimente şi băuturi ce trebuie să le evitam înainte de culcare, aflaţi din reportajul realizat de echipa „Bună dimineaţa”.
21 Februarie 2018 | 08:20
Apa cu lămâie - între mit şi realitate
Lămâia are o mulţime de beneficii, deoarece reprezintă o sursă sănătoasă de vitamina C , care te ajută să ai o imunitate bună. Sucul de lămâie adaugat în apă are şi el o influenţă pozitivă asupra organismului, insă unele efecte „minune” pe care se presupune că le are consumul de apă cu lămâie, par a fi doar nişte mituri pe care le dezvăluie echipa emisiunii „Bună dimineaţa” în reportajul ce urmează.
20 Februarie 2018 | 08:00
Top cinci alimente care ţin depresia la distanţă
Deşi depresia este cauzată de mai mulţi factori, o alimentaţie corectă vă va ajuta să evitaţi stările de tristeţe. Pentru aceasta este suficient să întrebuinţaţi cinci alimente. Echipa emisiunii „Bună dimineaţa” vă prezintă topul celor cinci alimente care îşi ridică dispoziţia şi ţin la distanţă depresia.
16 Februarie 2018 | 16:20
Cinci reţete pentru a avea un păr sănătos
Îţi doreşti un păr bogat, cu volum, care să emane sănătate? Echipa emisiunii „Bună dimineaţa” îţi dezvăluie paşii pe care trebuie să îi urmezi, dacă vrei să îţi cureţi în profunzime podoaba capilară şi să îi redai frumuseţea.
14 Februarie 2018 | 14:52
Beneficiile sărutului asupra sănătăţii
Sărutul reprezintă cea mai frumoasa formă de relaţionare între doua persoane. Este un gest care ne apropie şi în care punem toată iubirea şi încrederea faţă de cel de lângă noi. Atunci când vorbeşti despre sărut te gândeşti, în primul rând, la plăcerea pe care acesta ţi-o aduce, fără a lua în considerare faptul că această activitate face foarte bine organismului. Iată, deci, care sunt cele mai interesante secrete ale sărutului şi cum influenţează acesta funcţionarea întregului organism.
13 Februarie 2018 | 16:26
"Aurul roşu" – cel mai scump condiment
Şofranul, supranumit "aurul roşu", este cel mai scump condiment, fără care bucătăriile lumii nu ar mai fi la fel. Doar 500g de şofran costă între 2000-10 000 lire sterline, valorând mai mult decât oricare alt condiment. Echipa emisiunii „Bună dimineaţa” a aflat de ce este atât de preţios şofranul şi care sunt proprietăţile sale miraculoase.
12 Februarie 2018 | 15:45
Topul alimentelor care hrănesc memoria
Consumul de alimente sănătoase poate să îmbunătăţească semnificativ memoria. Dieta joacă un rol considerabil în sănătatea creierului, care are nevoie de anumiţi nutrienţi pentru a funcţiona într-un mod optim. Echipa de la „Bună Dimineaţa!” vă prezintă întreaga listă de alimente consumul cărora îmbunătăţesc memoria.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam