Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Ianuarie 2019 | 17:28
Un nou studiu suedez arată că screening-ul pentru cancerul de prostată poate salva vieţi. Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţi supravieţuiesc bolii ,datorită screening-ul. Studiul are la bază datele examinărilor a 20.000 de bărbaţi, pe o perioadă de 20 de ani, relatează Moldova 1.
04 Mai 2018 | 13:47
Numărul cazurilor de boli diareice acute şi intoxicaţii, în creştere în perioada caldă a anului
Anual se înregistrează circa 20 de mii cazuri de boli diareice acute în Republica Moldova, inclusiv până la 20 de decese la copiii sub vârsta de cinci ani. Totodată, din cauza migraţiei intense a populaţiei se menţine riscul înalt de apariţie a cazurilor indigene şi de import a holerei. Medicii atenţionează că în perioada caldă a anului bolile diareice acute şi intoxicaţiile alimentare sunt mai frecvente şi ne sugerează să respectăm unele reguli simple de precauţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Aprilie 2018 | 14:52
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere. Asta chiar dacă, în ultimii 60 de ani imunizarea a salvat viaţa mai multor copii decât orice altă intervenţie medicală. Constatarea a fost făcută în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
23 Aprilie 2018 | 16:37
Patru alimente folositoare care dăunează, dacă le consumaţi în exces
Partea esenţială din modul sănătos de viaţă este alimentaţia. Suntem obişnuiţi să credem că bucatele care au o valoare nutritivă mare, conţin multe vitamine şi minerale ar trebuie să fie frecvente pe masa noastră. Specialiştii însă ne recomandă să luăm aminte că există alimente sănătoase pe care nu ar trebui să le consumăm zilnic.
19 Aprilie 2018 | 10:15
Beneficiile consumului de ţelină
Ţelina este consumată pe toată planeta şi este folosită în toate bucătăriile lumii. Urâtă pe dinafară, ţelina este o minunăţie pe interior. Dacă în estul Europei este folosită doar ocazional, în supe, ciorbe şi salate, în Anglia şi Franţa ţelina este o răsfăţată, fiind considerată o legumă preţioasă cu un imens potenţial gastronomic.
18 Aprilie 2018 | 14:41
Căpuşele, periculoase pentru oameni
Odată cu încălzirea vremii, în parcuri şi în zonele împădurite au apărut şi căpuşele. Fie că mergeţi la o plimbare sau picnic, puteţi oricând să vă întoarceţi acasă cu o asemenea insectă agăţată de piele. Acestea sunt periculoase prin faptul că pot provoca maladii grave la om, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Aprilie 2018 | 10:05
De ce este sănătos să practicăm Yoga
Considerată de unii o arta, de alţii o disciplină ce trebuie învăţată, yoga este de fapt o practica indiana străveche, caracterizată prin meditaţie şi exerciţiu fizic, ce poate îmbunătăţi flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul şi, în general, ameliora starea de sănătate.
07 Aprilie 2018 | 13:05
Beneficiile consumului de apă caldă
Apa caldă ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Câteva pahare de apă caldă sau fierbinte în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii, despre care aflaţi din reportajul realizat de către echipa emisiunii „Bună dimineaţa”.
30 Martie 2018 | 10:40
Cum îngrijim tenul gras?
Tenul gras poate reprezenta o adevărată provocare. Există riscul să fie curăţat într-un mod prea agresiv şi să se deshidrateze. Pe de altă parte, dacă nu este curăţat suficient de bine cu ingredientele potrivite – apare acneea. Cum ţinem sub control tenul gras, ne spune echipa emisiunii „Bună Dimineaţa!”.
22 Martie 2018 | 10:15
Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă
„Un măr pe zi ţine doctorul departe” , fraza aceasta s-a dovedit a fi adevărată şi în laboratoarele cercetătorilor. Nu numai că merele au puţine calorii şi multe fibre, dar nutriţioniştii şi oamenii de ştiinţă au descoperit că merele previn unele probleme de sănătate.
21 Martie 2018 | 10:15
Afecţiuni cauzate de alimentaţie
Multe persoane reacţionează la anumite alimente cu stări de rău, diaree sau dureri de cap, fără să prezinte o alergie. Cauzele sunt efectele biochimice, adesea combinate cu reacţii imuno-neurologice locale.
20 Martie 2018 | 10:15
Aflaţi ce afecţiuni serioase ascunde starea de oboseală
Oboseala este descrisă prin senzaţie de extenuare, epuizare şi lipsa de energie. Nivelul mediu de oboseală poate fi cauzat de muncă în exces, calitatea scăzută a somnului, griji, plictiseală sau lipsa activităţii fizice. Însă senzaţia permanentă de oboseală şi somnolenţă pe tot parcursul zilei poate ascunde boli grave, pe care nici nu le bănuim.
17 Martie 2018 | 09:05
Somnul bun înseamnă sănătate şi fericire
Somnul este indispensabil vieţii, la fel ca apa şi mâncarea, de aceea, în ultimii 25 de ani, oamenii de ştiinţă i-au acordat o atenţie deosebită şi au descoperit multe lucruri importante.
14 Martie 2018 | 10:35
Secretele îngrijirii tenului primăvara
Schimbarea vremii şi a temperaturilor îşi pun amprenta asupra tenului, indiferent dacă este unul normal-mixt sau cu probleme. Îngrijirea zilnică a pielii depinde de tipul de ten al fiecărei persoane, care la rândul său, este determinat genetic. Iar pentru fiecare tip în parte, specialistul vine cu sfaturi şi soluţii pentru hidratarea şi hrănirea tenului.
13 Martie 2018 | 14:05
Ce este astenia de primăvară şi cum o prevenim
Odată cu încălzirea vremii, unele persoane resimt o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică, iritare sau chiar melancolie. Cauza este de cele mai multe ori astenia de primăvară, care poate fi combătută. Cum să ţinem la distanţă astenia ne spune Luminiţa Suveică, nutriţionist, medic-şef la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, invitată în platoul emisiunii „Bună Dimineaţa!”.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam