Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Mai 2017 | 11:42
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
16 Octombrie 2016 | 14:24
Conjunctivita netratată poate duce la urmări grave, medici
Conjunctivita virală poate surveni în timpul unei gripe sau răceli banale. Mai este numită ochiul de culoare roz şi poate fi uneori bacteriană sau o reacţie alergică. Medicii spun că infecţia nu necesită un tratament medicamentos riguros, dar în primul rând presupune respectarea regulilor de igienă a ochilor, relatează Moldova 1.
17 Septembrie 2016 | 13:30
Mai multă claritate în stabilirea bolilor profesionale
Modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală profesională se va face pe baza unul regulament special, aprobat de către Guvern - Regulamentul sanitar privind modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală (intoxicaţie) profesională, relatează Moldova 1.
02 Septembrie 2016 | 19:46
ATENŢIE Bolile cronice de rinichi sunt uşor confundate şi depistate prea târziu!
Ştiaţi că o persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome să apară. De cele mai multe ori este asimptomatică şi depistată în stadii avansate. Adesea bolile cronice de rinichi ajung să fie depistate prea târziu sau confundate cu alte probleme de sănătate.
17 August 2016 | 18:11
Află despre beneficiile afinelor în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Afinele, numite şi fructele medicament, sunt pomuşoarele ce conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Sunt bune nu doar în tratarea multor boli, dar, mai ales, în prevenirea acestora.
12 August 2016 | 16:47
Schimbările bruşte de temperatură ne afectează sănătatea
Medicii afirmă că schimbările bruşte de temperatură atrag după sine probleme de sănătate. Potrivit lor, trecerea de la caniculă la ploaie şi vreme înnorată, afectează în special copiii, bătrânii şi bolnavii cronici, pentru că organismul are nevoie de 14 zile pentru a se adapta, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 August 2016 | 10:10
Află despre beneficiile piersicilor în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Piersicii sunt fructe aromate cu origine exotică care mai este cunoscut şi sub denumirea de fructul longevităţii.
09 August 2016 | 10:10
Află despre beneficiile pepenelui galben în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Pepenele galben numit şi fructul regal este savuros, delicios şi poate înlocui cu uşurinţă orice desert. Prezintă numeroase beneficii pentru sănătate care izvorăsc din multiplele substanţe nutritive pe care le conţine.
04 August 2016 | 17:17
Un nou studiu va fi realizat în Moldova
Peste două mii de persoane vor participa la studiu naţional privind consumul de sare în Republica Moldova. Cercetarea este realizată de către Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Rezultatele acestui studiu vor fi folosite la monitorizarea şi evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei, relatează radio Moldova Actualităţi.
29 Iulie 2016 | 14:24
Asigurare medicală pentru cei care se odihnesc peste hotarele ţării
Pentru că este perioada concediilor şi foarte mulţi cetăţeni pleacă la odihnă peste hotarele ţării, este important să ne asigurăm şi din punct de vedere medical. Detalii despre acest subiect a oferit juristul Sergiu Costin, în cadrul matinalului „Bună Dimineaţa”.
28 Iulie 2016 | 16:17
Astăzi este marcată Ziua mondială a hepatitei
În întreaga lume, astăzi, 28 iulie, este marcată Ziua mondială a hepatitei, eveniment ce se focalizează asupra factorilor de risc, prevenţiei şi controlului hepatitei.
26 Iulie 2016 | 12:44
Află despre beneficiile pepenelui roşu în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă ”
Pepenele roşu este considerat fructul vedetă al verii. Este un fruct cu un conţinut de 90 % de apă ionizată bogată în nutrienţi, enzime, vitamina B6 care ajută la o bună funcţionare a sistemului nervos, dar şi la eliminarea toxinelor din organsm.
22 Iulie 2016 | 17:08
Află despre beneficiile zmeurii în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Zmeura este numită medicamentul vieţii şi tinereţii veşnice, iar pentru a beneficia din plin de nutrienţii şi vitaminele ce se conţin în acest fruct, nutriţioniştii recomandă, în această perioadă, consumul zilnic a minim 120 de grame de zmeură sub forma ei naturală şi fără adaos de zahăr.
22 Iulie 2016 | 17:05
Află despre beneficiile pătrunjelului şi mărarului în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
În cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”, echipa Moldova 1 prezintă beneficiile care le au asupra sănătăţii verdeţurile, şi anume pătrunjelul şi mărarul.
22 Iulie 2016 | 17:03
Află despre beneficiile coacăzei în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Parfumată şi plină de vitamine, coacăza, care este numită şi elixirul tinereţii, este un excelent depurativ, vitaminizant şi imunostimulatoar. O cană de coacăză neagră consumată zilnic conţine 46 de miligrame de vitamina C, iar acest aport întăreşte imunitatea organismului.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam