Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Septembrie 2017 | 15:33
Din vremuri străvechi oţetul de mere era considerat drept un remediu excelent pentru a scădea febra, a urma o cură de slăbire sau chiar a tămădui bolile cauzate de inflamaţii. Licoarea este unul din cele mai apreciate remedii naturiste. Consumat corect, în dozele recomandate, oţetul de mere elimină toxinele, ajută la menţinerea unui ten tânăr.
09 Martie 2017 | 13:56
Efectele divorţului asupra copiilor
Anual, mii de cupluri divorţează. Datele statistice arată că în 2016 peste 31 mii de cupluri au renuţat la căsătorie, cu o creştere de 4300 de divorţuri comparativ cu anul 2015. Divorţul afectează atât maturii, cât şi copiii, care au de ales să rămână cu unul dintre părinţi.
23 Februarie 2017 | 17:15
Cum poţi salva o persoană de la înec
Odată cu încălzirea vremii, se topeşte sloiul de gheaţă depus pe suprafaşa bazinelor acvatice în timpul iernii. Din motiv că deja s-au înregistrat cazuri de înec, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atenţionează oamenii să nu traverseze râurile şi lacurile în această perioadă.
17 Februarie 2017 | 14:50
Specialiştii atenţionează asupra sporirii morbidităţii din cauza infecţiei rotavirale
Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică atenţionează asupra sporirii morbidităţii prin infecţia rotavirală. De la începutul anului şi până la momentul actual, instituţia a înregistrat 54 de cazuri de infecţie rotavirală în municipiu, comparativ cu lunile ianuarie – februarie 2016, cu 31 de cazuri.
17 Februarie 2017 | 14:13
Hepatitele virale sunt prima cauză de îmbolnăvire cu ciroză hepatică
Hepatitele virale B, C şi D continuă să fie una dintre problemele majore ale sănătăţii din Moldova. Deşi statisticile arată că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este mai mic în ultimii ani, nu există totuşi toate instrumentele necesare pentru a preveni răspândirea infecţiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Februarie 2017 | 17:44
Există un aparat care tratează sforăitul şi impotenţa în acelaşi timp
Sforăitul este o afecţiune care îi afectează mai degrabă pe cei din jur, decât pe cel care sforăie. Nu există un tratament care ar scăpa momentan de sforăit, însă există remedii ce ar ameliora acest lucru.
27 Ianuarie 2017 | 22:15
INTERVIU cu Stanislav Groppa: „Accidentele vasculare sunt a doua cauză a deceselor în lume”
Ultimele cercetări ştiinţifice au constatat că accidentele vasculare reprezintă a doua cauză a deceselor în lume, mai frecvent decât cancerul. Un progres alarmant a deceselor provocate de accidentele vasculare se înregistrează în mod special în Europa Centrală şi Europa de Est, susţine neurochirurgul, Stanislav Groppa într-un dialog exclusiv oferit în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa”.
19 Ianuarie 2017 | 12:55
Mai multe servicii pentru deţinătorii poliţei de asigurare
În anul 2016, în pachetul unic al poliţei de asigurare au fost incluse noi servicii medicale acordate persoanelor asigurate. Potrivit şefei Direcţiei relaţii cu beneficiarii din cadrul Companiei Naţional de Asigurări în Medicină (CNAM), Iuliana Garam, anul trecut au fost incluse în poliţa de asigurare finanţarea costurilor pentru exzoproteză şi implanturi mamare, precum şi unele servicii de investigaţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
31 Decembrie 2016 | 09:18
Atenţie la alimentaţie şi consumul de alcool în perioada sărbătorilor de iarnă
În contextul sărbătorilor de iarnă, Ministerul Sănătăţii îndeamnă populaţia să fie prudentă faţă de propria sănătate, evitând consumul abuziv de băuturi alcoolice şi de alimente bogate în grăsimi.
21 Decembrie 2016 | 18:58
Atenţie la masa de sărbătoare
Specialiştii atenţionează populaţia să fie foarte atentă la produsele alimentare pe care le procură pentru masa de sărbătoare. Potrivit lor, anume în această perioadă comercianţii pot aduce în faţa consumatorilor produse neconforme, relatează Radio Moldova Actualităţi.
01 Noiembrie 2016 | 14:46
Top cinci alimente recomandate în post
Postul Crăciunului se va sfârşi pe data de 7 ianuarie. Dacă v-aţi hotărât să postiţi, citiţi mai jos care sunt top cinci alimente recomandate în post, pentru ca organismul să primească necesarul de elemente nutritive.
26 Octombrie 2016 | 11:42
Plumbul – duşmanul creierului copilului
Ameţeală, stări de vomă, dureri abdominale şi disconfort profund - sunt doar unele semne ale intoxicaţiei cu substanţe chimice. Anual, sute de mii de oameni din întreaga lume mor din cauza expunerii la poluarea cu plumb. În cadrul săptămânii dedicate acţiunilor de prevenire a contaminării cu acest metal greu, mai multe instituţii din Republica Moldova organizează evenimente tematice cu scopul de informare a cetăţenilor, relatează Moldova 1.
25 Octombrie 2016 | 10:51
Plumbul - un metal periculos pentru sănătate
A fost lansată campania de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. În cadrul acestei săptămâni, specialiştii şi-au propus să atragă atenţia asupra pericolului ce vine din centrul Chişinăului, sectorul Botanica şi cartierul Telecentru, considerate drept cele mai poluate zone ale oraşului, relatează Moldova 1.
16 Octombrie 2016 | 14:24
Conjunctivita netratată poate duce la urmări grave, medici
Conjunctivita virală poate surveni în timpul unei gripe sau răceli banale. Mai este numită ochiul de culoare roz şi poate fi uneori bacteriană sau o reacţie alergică. Medicii spun că infecţia nu necesită un tratament medicamentos riguros, dar în primul rând presupune respectarea regulilor de igienă a ochilor, relatează Moldova 1.
17 Septembrie 2016 | 13:30
Mai multă claritate în stabilirea bolilor profesionale
Modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală profesională se va face pe baza unul regulament special, aprobat de către Guvern - Regulamentul sanitar privind modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală (intoxicaţie) profesională, relatează Moldova 1.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam