Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Ianuarie 2019 | 17:28
Un nou studiu suedez arată că screening-ul pentru cancerul de prostată poate salva vieţi. Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţi supravieţuiesc bolii ,datorită screening-ul. Studiul are la bază datele examinărilor a 20.000 de bărbaţi, pe o perioadă de 20 de ani, relatează Moldova 1.
02 Februarie 2018 | 08:00
Zahărul – inamicul dulce al sănătăţii
Chiar dacă celulele noastre au nevoie de zahăr sub formă de glucoză pentru a supravieţui, consumarea lui în cantităţi mari creşte riscul unor afecţiuni precum cele dentare, obezitatea şi diabetul de tip 2. Echipa de la „Bună dimineaţa” a aflat care este cantitatea necesară de zahăr consumată zilnic, pentru a nu dăuna sănătăţii.
01 Februarie 2018 | 15:31
Consumul de ghimbir – un pas spre sănătate!
Ghimbirul este considerat un aliat remarcabil pentru sănătate, care poate trata multe afecţiuni şi oferi rapid beneficii pentru sistemul digestiv. Acesta este apreciat pentru acţiunile sale stimulente, tonice şi energizante. Cum se foloseşte ghimbirul în alimentaţie pentru a obţine efecte terapeutice, aflăm în detalii din rubrica „Sfaturi utile” a emisiunii matinale „Bună dimineaţa”.
01 Februarie 2018 | 13:13
Cele mai sănătoase ţări din lume
O agenţie de ştiri americană a realizat topul celor mai sănătoase ţări, clasificate în baza unor caracteristice precum speranţa de viaţă, cauzele de deces şi riscurile pentru sănătate. Echipa de la „Bună dimineaţa” a aflat care ţări au fost in fruntea topului şi de ce.
29 Ianuarie 2018 | 16:47
Osteoporoza: Simptome, factori de risc şi metode de diagnosticare
Osteoporoza este caracteristică vârstnicilor, dar nu este o lege. Asociată cu afecţiunea structurii osoase tuberculare, creşte riscul fracturii osului în urma celui mai mic traumatism, uneori chiar fără vreo traumă. În cazul în care procesul de pierdere osoasă este prea alert, apare creşterea riscului de fractură la o simplă cădere, or la un efort mediu ca intensitate, cum ar fi afecţiunea vertebrelor în cazul unei ridicări. Aşa dar, osteoporoza este o afecţiune silenţioasă până când apare o fractură. Mai multe despre simptomele şi factorii de risc ale osteoporozei, dar şi ce metode de diagnosticare a acesteia există, aflaţi în reportajul de la „Bună Dimineaţa”, Moldova 1.
29 Ianuarie 2018 | 16:04
Sfaturi utile: Cum protejăm copiii de frig
Frigul iernii nu trebuie sa fie un obstacol în a ieşi la aer şi joc în zăpadă cu copiii atât timp cât îi veţi îmbrăca în hăinuţe călduroase. Mai multe sfaturi utile despre cum protejăm copii de frig, cum alegem hainele potrivite pentru cei mici, dar şi încălţămintea, aflăm în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
26 Ianuarie 2018 | 18:01
Cum tratăm boala secolului prin puterea gândului?
Gândurile au obişnuinţa de a se materializa. De cele mai multe ori, lucrurile devin realitate dupa ce noi le gândim. Orice moment dificil din viaţă poate fi depăşit prin puterea gândurilor. Este demonstrat ştiinţific că tot ceea ce gândim este sprijinit de un fundament energetic, aşă că gândurile negative pot influenţa negativ starea sănătăţii, iar cele pozitive ne pot ajuta să învingem chiar şi boli.
24 Ianuarie 2018 | 18:49
Moldova - între două focare de rujeolă
Moldova se află între două focare de rujeolă. Infecţia a făcut mai multe victime în România şi Ucraina. Epidemiologii monitorizează zilnic situaţia din ţară, însă un motiv de îngrijorare este nivelul de vaccinare ce nu depăşeşte 90 la sută, relatează Mesager.
24 Ianuarie 2018 | 10:10
Cele mai simple trucuri ca să ai un păr strălucitor şi sănătos
Cine îşi doreşte un păr care radiază de strălucire? Cu siguranţă că toţi! Află că lucrurile pe care le faci zi de zi influenţează mai mult sănătatea părului tău decât o schimbare radicală de moment. Urmează aceşti cinci paşi simpli în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1, şi cu siguranţă te vei bucura de un păr mai lucios, mai mătăsos şi, cu siguranţă, mai sănătos.
20 Ianuarie 2018 | 11:53
Află care sunt cauzele şi simptomele claustrofobiei
Claustrofobia este teama iraţională de spaţii mici închise. De asemenea, această tulburare se poate manifesta şi prin teama de a fi blocat într-un anumit loc, chiar dacă nu este vorba despre un spaţiu închis precum scaunul medicului dentist, coada de la casa supermarketului ori alte situaţii în care suntem obligaţi să stăm într-un loc anume.
19 Ianuarie 2018 | 10:05
Top şase alimente esenţiale pentru sănătatea unei femei
Secretul unui sistem imunitar rezistent constă în obiceiurile zilnice, în special cele pe care le ai cu privire la programul de odihnă şi la alimentaţie. Astfel, pentru a menţine cu succes viaţa sănătoasă şi energia pozitivă din interiorul nostru, specialiştii ne recomandă să ţinem cont şi de o alimentaţie echilibrată. Ce elemente nutritive trebuie să consumi pentru a te putea bucura de o sănătate de fier, dar şi care sunt cele mai importante surse alimentare de sănătate pentru o femeie, aflaţi în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
18 Ianuarie 2018 | 09:05
Afinele – leacul minune care distruge bacteriile
Cunoscute pentru efectele lor terapeutice, afinele nu sunt doar delicioase, dar şi foarte bogate în antioxidanţi, vitamine şi fibre. Acestea au cea mai mare capacitate antioxidantă din toate fructele – întăresc imunitatea şi au rol antibacterian. Mai multe despre proprietăţile, dar şi beneficiile afinelor, aflaţi în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
19 Decembrie 2017 | 14:00
Alimente ce nu trebuie consumate la micul dejun
Este demult cunoscut faptul că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Organismul are nevoie de nutrienţi pentru a funcţiona corect şi a se menţine în formă, iar dacă este privat de hrana de la începutul zilei, pot apărea disfuncţionalităţi la nivel organic. Mai jos puteţi vedea care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le consumaţi la micul dejun.
18 Decembrie 2017 | 10:00
Sfaturi şi recomandări cum să alegem produse de calitate pentru masa de sărbătoare
În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări cum să alegem produse de calitate pentru masa de sărbătoare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Decembrie 2017 | 09:00
Află care sunt beneficiile consumului apei calde
Apa aduce beneficii pentru piele, muşchi şi articulaţii. Apa ajută celulele organismului să absoarbă substanţe nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor. Dacă apa de orice temperatură este esenţială pentru organism, câteva pahare de apă caldă în fiecare zi ar putea oferi însă şi mai multe beneficii pentru sănătate.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam