Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Iunie 2018 | 18:21
Prima operaţie intervenţională la inimă cu hologramă din România a fost realizată marţi de medicul primar Florina Pinte şi transmisă live pe internet. Procedura intervenţională a avut ca scop tratarea unei malformaţii cardiace congenitale denumită Persistenţă de canal arterial (PDA) la o femeie de aproximativ 25 de ani, scrie Agerpres.
16 Noiembrie 2017 | 17:58
Practici europene în medicină, discutate la o conferinţă internaţională
Cele mai bune practici de eficientizare, sporire a performanţei şi creşterii calităţii serviciilor medicale au fost discutate astăzi, 16 noiembrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale de profil, organizată de Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova.
13 Noiembrie 2017 | 09:13
Cetăţenii, mai informaţi privind utilizarea antibioticelor
În perioada 13-19 noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii desfăşoară Săptămâna Mondială de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice, relatează Radio Moldova Actualităţi.
12 Noiembrie 2017 | 10:02
Oamenii de ştiinţă recomandă un loc de muncă în apropiere de casă
Călătoriile lungi spre locul de muncă reduc satisfacţia angajaţilor, au descoperit specialiştii de la Universitatea de Vest a Angliei, notează rador.ro, citat de Radio Moldova Actualităţi.
02 Noiembrie 2017 | 20:41
Descoperă beneficiile apei calde pentru întreg corpul, în detalii la „Bună Dimineaţa”
Oferă un aspect sănătos pielii, stimulează circulaţia, îmbunătăţeşte digestia, previne constipaţiile şi balonarea, detoxifică organismul sunt doar câteva din beneficiile asigurate de consumul de apă caldă. Cum afectează fiecare proces biologic şi ce probleme putem preveni prin consumul de apă caldă, ne spune în detalii Inga Stegărescu în rubrica „Sănătate” a emisiunii „Bună Dimineaţa”!
13 Octombrie 2017 | 20:30
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant hepatic, renal sau cardiac. Viaţa lor depinde la propriu de o minune, mai exact de un donator, care să îşi dea acordul pentru transplant. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Donatorului de organe, Agenţia de Transplant a lansat o campanie prin care îşi propune să promoveze donarea de organe în Moldova, relatează Mesager.
10 Octombrie 2017 | 12:58
Statistică: Aproximativ 60 de mii de moldoveni, diagnosticaţi cu probleme de sănătate mintală
Aproximativ 60 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova prezintă probleme de sănătate mintală, dintre care 28 mii au grad de dizabilitate. Date în acest sens au fost prezentate de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în contextul marcării Zilei mondiale a sănătăţii mintale la locul de muncă.
19 Septembrie 2017 | 15:33
Efectele miraculoase ale oţetului de mere
Din vremuri străvechi oţetul de mere era considerat drept un remediu excelent pentru a scădea febra, a urma o cură de slăbire sau chiar a tămădui bolile cauzate de inflamaţii. Licoarea este unul din cele mai apreciate remedii naturiste. Consumat corect, în dozele recomandate, oţetul de mere elimină toxinele, ajută la menţinerea unui ten tânăr.
11 Septembrie 2017 | 11:10
Femeile care au trecut prin mastectomie îşi aşteaptă protezele de jumătate de an
Femeile care s-au operat de cancer mamar şi au trecut printr-o mastectomie îşi aşteaptă de luni bune protezele promise de autorităţi. În februarie anul curent, Institutul Oncologic anunţa că a cumpărat 1600 de proteze. Banii au fost alocaţi de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină. La foarte scurt timp, pacientele acuzau însă că nu-şi mai găsesc proteze de mărimea potrivită. În cazul unor femei aşteptarea protezei durează de mai bine de jumătate de an, scrie IPN.
18 August 2017 | 14:40
Patru cazuri de infecţii extrem de periculoase, depistate în Moldova
Patru cazuri de infecţii extrem de periculoase au fost identificate de către specialiştii instituţiilor medico-sanitare publice din ţară, în perioada lunilor iulie-august. Este vorba despre două cazuri de tularemie, depistate în raionul Cahul şi câte un caz suspect de leptospiroză - în raionul Briceni şi municipiul Chişinău.
11 August 2017 | 20:36
FRANŢA Peste 4000 de copii născuţi cu malformaţii din cauza medicamentului Depakine administrat în timpul sarcinii
Recent guvernul francez a dezvăluit că peste 4000 de copii s-au născut cu malformaţii congenitale severe, deoarece mamele au luat un medicament aprobat împotriva epilepsiei. Familiile afectate cer să fie luate măsuri. Vedeţi un subiect detaliat despre această problemă, într-un reportaj marca „Focus Europa”!
03 August 2017 | 15:38
Din ce cauză apare acneea şi cum o tratăm?
Acneea este una din cele mai frecvente afecţiuni medicale cu care ne confruntăm la orice vârstă, dar mai ales în perioada adolescenţei şi mai mult pe suprafaţa tenului. Coşurile sunt inestetice şi incomode pentru tot organismul. Ele trebuie înlăturate, însă nu înainte de a şti totul despre ele.
02 August 2017 | 16:08
Cum consumăm corect migdalele
Migdalele au foarte multe proprietăţi benefice pentru sănătate şi frumuseţe. Deşi sunt nuci, nu conţin carbohidraţi, astfel că nu au niciun pericol asupra siluetei. Mai mult decât atât – pot ajuta la slăbire, dacă sunt consumate cu măsură. Migdalele trebuie consumate în stare crudă, astfel îşi păstrează toţi nutrienţii, enzimele şi vitaminele. Mai jos vezi care sunt cele mai importante beneficii aduse de migdale.
02 August 2017 | 14:36
Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată
Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1000 de locuitori din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
25 Iulie 2017 | 13:20
Hipoterapia – modalitatea de a trata copiii cu ajutorul cailor
Zece copii cu nevoi speciale vor beneficia de terapie cu ajutorul cailor. Proiectul este finanţat de un grup de moldoveni stabiliţi cu traiul în Statele Unite ale Americii. Iniţiatorii Gallop Moldova îşi propun să sprijine cel puţin 50 de copii prin terapia cu ajutorul cailor. Banii pentru implementarea proiectului au fost colectaţi în urma unui concert de caritate organizat de moldovenii din SUA.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam