Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Mai 2017 | 11:42
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
10 Iunie 2015 | 16:52
Cele mai importante principii în alimentaţia de vară, în emisiunea „Bună dimineaţa!”
A venit vara şi temperaturile înalte ne dau bătăi de cap, iar mulţi dintre noi nu sunt deloc pregătiţi pentru perioada caniculară a anului.
03 Iunie 2015 | 18:15
Metode de protecţie împotriva razelor solare
Odată cu temperaturile ridicate, pielea noastră devine mai sensibilă pe vreme de caniculă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizaează că razele ultraviolete pot provoca anumite boli de piele, de aceea protecţia pielii necesită o atenţie sporită.
28 Mai 2015 | 15:40
Mihai Stamati - tânărul care confecţionează jucării ecologice
Jucăriile ocupă un loc important în dezvoltarea copiilor. Pentru ca acestea să nu afecteze sănătatea micuţilor, cel mai sigur este să se opteze pentru jucăriile ecologice. Conform unui studiu, o jucărie din trei este fabricată din materiale sintetice şi conţine un nivel ridicat de compuşi chimici.
10 Mai 2015 | 17:00
Află de câte ore de somn au nevoie moldovenii
Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Oamenii au păreri împărţite la câte ore pe noapte ar trebui să doarmă, unii consideră că ar trebui să dormim cât mai mult, ajungând chiar şi la 12 ore de somn. Alţii însă sunt nevoiţi să-şi îndeplinească somnul în doar 3-4 ore.
31 Martie 2015 | 17:07
Demonstrat: Ciocolata – mai sănătoasă
Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ghana din Belgia susţin că au descoperit o modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este. Secretul constă în modificarea procesului de obţinere a ciocolatei din boabele de cacao.
17 Martie 2015 | 09:09
Târg al produselor de post organizat la Chişinău
Cel de-al doilea târg al produselor de post „Vegan Show” va avea loc duminică, 22 martie, la Chişinău. Agenda evenimentului include masterclass-uri cu degustări de bucate de post, pregătite de bucătari profesionişti, o tribună cu prezentări ale medicilor nutriţionişti.
03 Martie 2015 | 16:58
Stimulează longevitatea: O dietă bazată pe post şi înfometare
O dietă caracterizată prin post şi înfometare timp de două zile pe săptămână, stimulează longevitatea şi îi ajută pe oameni nu doar să slăbească, ci şi să se protejeze faţă de o serie de maladii grave, precum diabet, cancer şi Alzheimer, informează de dailymail.co.uk.
26 Februarie 2015 | 16:32
Ingredient „dulce” care afectează grav sănătatea
Ingredientele folosite de producătorii de dulciuri, precum îngheţata sau batoanele de ciocolată, ar putea duce la apariţia unor boli inflamatorii cronice, informează news.sciencemag.org.
25 Februarie 2015 | 16:08
Studiu: Două treimi dintre fumători mor din cauza acestui viciu
Studii anterioare sugerau că aproximativ jumătate dintre fumători decedează din cauza unei boli asociate cu fumatul, dar cercetări mai recente arată că lucrurile sunt chiar mai înfricoşătoare: două treimi dintre fumători mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurtează viaţa, în medie, cu zece ani.
15 Ianuarie 2015 | 15:51
Mirosul încrederii
Un studiu recent susţine că există un anumit miros care ne face să avem mai multă încredere în cei din jurul nostru. Acest efect îl are mirosul de levănţică. De obicei, acest miros are efecte relaxante, calmante şi ajută şi în caz de insomnii, informează Huffington Post.
17 Decembrie 2014 | 17:00
Studiu: Persoanele care se simt mai tinere ar putea trăi mai mult
Persoanele care se simt mai tinere decât vârsta lor reală prezintă un risc de mortalitate mai scăzut în comparaţie cu cele care se simt mai bătrâne decât vârsta lor adevărată, afirmă autorii unui studiu realizat în Marea Britanie şi publicat de Mediafax.
08 Decembrie 2014 | 15:22
Gripa din acest an ar putea lovi mai puternic
Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile care provoacă gripa, ar putea slăbi anul acesta eficacitatea vaccinului, au informat autorităţile medicale americane, potrivit AFP. Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des întâlnită în sezoanele 2012-2013, 2007-2008 şi 2003-2004, marcate de cea mai ridicată mortalitate a acestor ultimi zece ani, au explicat reprezentanţii Centrului american pentru controlul şi prevenire bolilor (CDC).
06 Noiembrie 2014 | 16:53
Cancerul de esofag, diagnosticat cu o capsulă
Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu, care implică folosirea unui burete legat de un fir de aţă, informează bbc.com.
24 Octombrie 2014 | 16:20
Remedii împotriva depresiei de toamnă
Depresia sau tulburarea afectivă de sezon, aşa cum este denumită această afecţiune în literatura de specialitate, se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic, pe care de regulă o resimţim la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, informează sanatate.unica.ro.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam