Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Septembrie 2017 | 15:33
Din vremuri străvechi oţetul de mere era considerat drept un remediu excelent pentru a scădea febra, a urma o cură de slăbire sau chiar a tămădui bolile cauzate de inflamaţii. Licoarea este unul din cele mai apreciate remedii naturiste. Consumat corect, în dozele recomandate, oţetul de mere elimină toxinele, ajută la menţinerea unui ten tânăr.
14 Iulie 2016 | 17:49
Mai mult de jumătate din moldoveni au o greutate mai mare decât media recomandată
Mai mult de jumătate din populaţia adultă a Republicii Moldova este supraponderală, iar 75 la sută consumă cu regularitate alcool. Sunt datele de care au ţinut cont specialiştii la elaborarea Programului naţional de promovare a sănătăţii pentru anii 2016-2020. Astfel, în următorii ani vor fi organizate un şir de acţiuni şi campanii de informare, iar o atenţie sporită va fi acordată minorilor, relatează Mesager.
11 Iulie 2016 | 16:41
Ziua Ciocolatei – marcată în întreaga lume
Din anul 1995, în Franţa, s-a decis ca în ziua 11 iulie să fie marcată Ziua Ciocolatei. Pe acest subiect, echipa emisiunii „Bună Dimineaţa” a realizat un scurt reportaj despre beneficiile acestui produs de desert.
04 Iulie 2016 | 16:40
Măsuri de precauţie împotriva razelor solare
Expunerea la soare este benefică atâta timp cât respectăm şi ţinem cont de anumite măsuri de precauţie. Invitata emisiunii „Bună Dimineaţa”, Virgilia Prisăcaru, medic dermatolog-cosmetolog ne oferă câteva sfaturi utile pentru a ne proteja de soare şi a beneficia de un bronz sănătos şi frumos.
01 Iulie 2016 | 17:28
Cum se tratează sau se previne hipertensiunea arterială
Dureri constante de cap, dificultăţi de respiraţie şi sângerări nazale sunt semnele care indică afecţiuni ale tensiunii arteriale. Echipa emisiunii “Bună Dimineaţa” de la Moldova 1 au realizat un reportaj la acest subiect şi ne oferă câteva recomandări pentru prevenirea şi tratarea acestei afecţiuni.
22 Iunie 2016 | 17:00
Fii activ cu „SonRise”
În perioada 22-25 iunie, între orele 17:00 - 21:00, pe terenurile sportive ale liceelor „Ion Creangă” şi „George Călinescu” din capitală se va desfăşura evenimentul sportiv cu caracter social „SonRise”, ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediţie.
10 Mai 2016 | 17:27
Sălile de sport, aglomerate după sărbători
Pentru a scăpa de kilogramele în plus, mulţi s-au retras în sălile de forţă, unde încearcă să revină la formele iniţiale. Prima zi lucrătoare de după vacanţa de Paşti a coincis cu Ziua Europeană a Mişcării, iar unii moldoveni au marcat-o prin sport, relatează Moldova 1.
18 Ianuarie 2016 | 16:00
„Blue Monday” – cea mai deprimantă zi a anului
Astăzi este cea mai deprimantă zi din an. „Blue Monday” este numele dat dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie considerată cea mai deprimantă zi a anului. Conceptul a apărut pentru prima dată în 2005 în cadrul unei campanii publicitare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Octombrie 2015 | 17:17
Raport: Carnea procesată poate provoca apariţia cancerului
Consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicităţii luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
25 Septembrie 2015 | 22:00
Un japonez a depăşit recordul de viteză la 105 ani
Un bărbat în vârstă de 105 ani a depăşit recordul de viteză la alergare la categoria sa de vârstă. Hidekichi Miyazaki a străbătut distanţă de 100 de metri în doar 42,22 de secunde. Performanţa bătrânului, care cu o zi înainte de competiţie îşi sărbătorise ziua de naştere, a fost consemnată în Cartea Recordurilor.
09 August 2015 | 15:19
Ghiozdanul - un potenţial pericol pentru coloana vertebrală a elevilor
Deformarea coloanei vertebrale, dereglarea ţinutei sau chiar invaliditatea - acestea sunt câteva dintre riscurile la care sunt expuşi elevii care poartă ghiozdane grele şi incomode. Medicii îi avertizează pe părinţi să aleagă cu atenţie acest accesoriu şcolar. Iar asta pentru că doar în 2014 fiecare al patrulea copil a fost diagnosticat cu scolioză.
08 Iulie 2015 | 18:14
Sfaturi să ne protejăm copiii de caniculă
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de caniculă pentru întreaga ţară. Temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius. De multe ori suntem luaţi prin surprindere de vremea toridă şi din acest motiv trebuie să prevenim afecţiunile sănătăţii în loc să înlăturăm consecineţele.
11 Iunie 2015 | 17:08
Câţiva paşi de urmat pentru un somn bun pe timp de vară
E vară, e vreme frumoasă, însă uităm să ne facem un regim bine structurat pe care să-l urmăm şi respectăm.
10 Iunie 2015 | 16:52
Cele mai importante principii în alimentaţia de vară, în emisiunea „Bună dimineaţa!”
A venit vara şi temperaturile înalte ne dau bătăi de cap, iar mulţi dintre noi nu sunt deloc pregătiţi pentru perioada caniculară a anului.
03 Iunie 2015 | 18:15
Metode de protecţie împotriva razelor solare
Odată cu temperaturile ridicate, pielea noastră devine mai sensibilă pe vreme de caniculă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizaează că razele ultraviolete pot provoca anumite boli de piele, de aceea protecţia pielii necesită o atenţie sporită.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam