Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Mai 2017 | 11:42
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
26 Mai 2014 | 13:46
Peştele - un produs indispensabil în dieta fiecăruia
Datorită conţinutlui ridicat de grăsimi Omega 3, seleniu, vitamina D, dar şi a conţinutului ridicat de proteine şi scăzut de grăsimi saturate, consumul de peştele este recomandat de către specialişti. Medicii nutriţionişti recomandă consumul a 60-90 de grame de peşte cel puţin o dată pe săptămână.
21 Mai 2014 | 16:46
Limeta - fructul cu gust şi culoare inconfundabilă
Limeta sau cum i se mai spune în popor – lime-ul - este fructul care are gust, aromă şi culoare inconfundabilă. Fructul se cultivă în Asia şi face parte din familia citricelor.
20 Mai 2014 | 16:38
Produse sănătoase la Festivalul „Mai dulce”
Participanţii, maeştri culinari la Festivalul „Mai dulce” au participat la un training de două zile pentru a obţine un certificat de calitate şi inofensivitate a produselor pe care le folosesc în prepararea alimentelor.
20 Mai 2014 | 13:05
Chimenul – remediu pentru simptome de anemie
Seminţele de chimen sunt cunoscute pentru proprietăţile sale terapeutice încă din timpurile străvechi. Aceste seminţe au proprietăţi afrodisiace, ameliorează toxicitatea sângelui, în special pentru femeile gravide, şi ajută la un set de afecţiuni gastro-intestinale, dar şi respiratorii.
14 Mai 2014 | 15:47
Tarhunul – un condiment-medicament
Originar din Asia centrală, tarhunul poate fi crescut şi în propria locuinţă. Folosit mai ales ca un înlocuitor al sării şi un condiment, tarhunul conţine numeroşi fitonutrienţi, minerale, iod şi vitamine care stimulează apetitul, scade nivelul de glucoză din sânge, alungă oboseala şi detoxifică organismul. Planta poate fi folosită pentru tratamentul anorexiei, al insomniei, al afecţiunilor stomacului, ficatului şi rinichilor.
14 Mai 2014 | 12:03
Alcoolul ucide o persoană la fiecare 10 secunde. Moldovenii, „campioni” la consumul băuturilor alcoolice
Alcoolul ucide în fiecare an 3,3 milioane de persoane, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi actele de violenţă la un loc, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care se teme de o agravare a situaţiei, informează Daily Mail.
10 Mai 2014 | 14:14
O rădăcină cu efecte antibiotice
Vestit pentru gustul său neobişnuit, dar totodată inconfundabil, ghimbirul are mai multe acţiuni curative: întăreşte imunitatea, revigorează creierul şi scade nivelul de colesterol din organism.
26 Aprilie 2014 | 13:31
De ce trebuie să consumăm ouă
Cu ocazia sărbătorilor de Paşti, ouăle se vor afla pe mesele fiecăruia. Cum le alegi pe cele sănătoase, cum să le păstrezi pentru a nu se altera, în ce combinaţii nu fac rău şi câte putem consuma, aflaţi din reportajul realizat de „Bună dimineaţa”.
24 Aprilie 2014 | 15:29
Rucola te ajută să îţi menţii figura
Voinicica, sau rucola, cum e cunoscută mai nou, este o plantă ce se recomandă în curele de slăbire, 20 de căni de rucola având tot atâtea calorii cât un măr. Rucola conţine multe minerale, vitamine şi antioxidanţi care apără organismul, ficatul şi ajută la circulaţia sângelui. Mai mult, contribuie la întărirea oaselor, eliminarea toxinelor şi a radicalilor liberi din oragnism.
18 Aprilie 2014 | 19:15
Medicii au descoperit o nouă boală care afectează copiii
Peste şase milioane de copii americani au fost diagnosticaţi cu tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD), iar tot mai multe cadre medicale sunt îngrijorate că tulburarea este diagnosticată greşit în anumite cazuri şi că este „supratratată” cu medicamente, informează New York Times.
17 Aprilie 2014 | 14:42
Condimentul cu o gamă largă de efecte curative
Cuişoarele sunt fructele arborelui de cuişor care este originar în Caraibe. Acest condiment are o cantitate foarte mare de antioxidanţi naturali care poat concura cu cei sintetici. Cuişoarele au un efect antiseptic şi antiiflamator, încetineşte procesul de îmbătrânire, previne cancerul şi îmbunătăţesc procesul metabolic din organism.
17 Aprilie 2014 | 12:18
Măcieşul – bogat în minerale şi vitamina CMăcieşul – bogat în minerale şi vitamina C
Cunoscut pentru efectele sale curative de mii de ani, măcieşul şi fructele sale de o nuanţă roşu aprins, inspiră sentimentul de „sănătos” de la prima vedere. Fructele măcieşului conţin o doză imensă de vitamina C care este cu 50 de ori mai mare decât cel din lămâie, iar cele ale măcieşului de munte, o concetraţie de 10 ori mai mare decât al celui obişnuit.
15 Aprilie 2014 | 15:20
Yoga - un sport şi un stil de viaţă
Yoga, un stil de antrenament care vrea să inglobeze în sine antrenarea corpului, dar şi al minţii, spiritualităţii, îşi are originile în India. Acest tip de sport este o combinaţie de sport şi meditaţie şi are o vechime de mai bine de 5 mii de ani.
15 Aprilie 2014 | 11:21
Lămâia are 22 de compuşi anticangerigeni
Fructul foarte cunoscut la noi are o mulţime de efecte benefice pentru organism printre care este detoxificarea ficatului, a sângelui, dar şi a întregului organism. Substanţele active din lămâie dizolva pietrele renale, reduce colesterolul rău din organism şi ameliorează simptomele artritei. De asemenea, luptă contra celulelor cancerigene şi poate preveni câteva tipuri frecvente de cancer, printre care cel pulmonar, mamar şi de piele.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam