Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Ianuarie 2019 | 17:28
Un nou studiu suedez arată că screening-ul pentru cancerul de prostată poate salva vieţi. Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţi supravieţuiesc bolii ,datorită screening-ul. Studiul are la bază datele examinărilor a 20.000 de bărbaţi, pe o perioadă de 20 de ani, relatează Moldova 1.
02 August 2017 | 14:36
Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată
Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1000 de locuitori din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
25 Iulie 2017 | 13:20
Hipoterapia – modalitatea de a trata copiii cu ajutorul cailor
Zece copii cu nevoi speciale vor beneficia de terapie cu ajutorul cailor. Proiectul este finanţat de un grup de moldoveni stabiliţi cu traiul în Statele Unite ale Americii. Iniţiatorii Gallop Moldova îşi propun să sprijine cel puţin 50 de copii prin terapia cu ajutorul cailor. Banii pentru implementarea proiectului au fost colectaţi în urma unui concert de caritate organizat de moldovenii din SUA.
14 Iulie 2017 | 09:58
Dovlecelul – leacul din grădina ta
Originar din America Centrală, dovlecelul este una dintre cele mai fine şi gustoase legume. Sănătos şi gustos, el aduce numeroase beneficii organismului. Este bogat în mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fibre, potasiu, acid folic şi fosfor. Menţine sănătatea inimii şi combate ateroscleroza, ţine departe astmul şi luptă cu osteroartrita – un miracol pentru sănătatea ta, la mare căutare în această perioadă. În continuare îţi propunem să afli mai multe beneficii ale dovlecelului, cum să-i prepari, dar şi în ce formă este cel mai bine să-i găteşti.
12 Iulie 2017 | 14:44
Cum puteţi salva un pacient cu infarct miocardic, în detalii la „Bună Dimineaţa”
Ştiaţi că un pacient cu infarct miocardic are şanse majore de a fi salvat şi recuperat dacă ajunge în primele 4-6 ore la spital. Dacă cineva din familia sau colegii dvs acuză o stare generală cu aceste simptome: „Nu am mai simţit aşa ceva, mă apasă ceva în piept, mă striveşte. Durerea se duce în umeri, în spate… mie greaţă. Abia respir, parcă m-ar strânge cineva de gât”, atunci aveţi grijă, acestea sunt semnele unui infarct miocardic!
04 Iulie 2017 | 18:00
Efectele terapeutice ale dansului
Dansul combină în modul cel mai frumos şi emoţionant mişcarea cu muzica, arta, sau comunicarea, aducând buna dispoziţie şi sănătate. Dansul există în fiecare om manifestându-se încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi este acceptat faptul că dansul nu joacă doar un rol de artă sau educaţie, ci şi de terapie. În zilele noastre se cunoaşte că una dintre cele mai bune metode de descărcare emoţională, de eliminare a stresului, de slăbire, dar şi de comunicare este dansul.
19 Iunie 2017 | 15:12
Slăbeşte sănătos la 40 de ani
După 40 de ani kilogramele se depun mult mai uşor şi slăbitul pare un chin fără rezultate. Cauzele sunt diferite – faci mai puţină mişcare, mănânci mai copios, nu respecţi regimul alimentar, în special, seara. Există câteva reguli, pe care ar trebui să le cunoaşteţi şi să le respectaţi pentru a putea ţine sub control greutatea corporală. Câteva recomandări de slăbire pentru persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, urmăriţi în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
19 Mai 2017 | 11:42
Fructele de mare – deliciul care reduce riscul atacului de cord
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
26 Aprilie 2017 | 19:20
Milioane de decese, prevenite graţie vaccinării
Graţie vaccinării, anual, la nivel global, sunt prevenite aproximativ trei milioane de decese, provocate de boli precum poliomielita, hepatita virală B, difteria, tusea convulsivă, rujeola sau infecţia rota-virală. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă, dedicat Săptămânii Europene a Imunizărilor în Republica Moldova, care are loc în perioada 24 – 30 aprilie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
20 Aprilie 2017 | 18:46
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, medic Liliana Groppa
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, susţine Liliana Groppa, protagonista rubricii „Confidenţe” din cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică Moldova 1. Doctor habilitat în medicină şi profesor universitar, Liliana Groppa a vorbit despre medicină, activitatea profesională, familie şi hobby.
19 Aprilie 2017 | 15:11
Urzica, plantă terapeutică cu proprietăţi benefice pentru sănătate
Urzicile sunt considerate un dar al primăverii la care poate avea oricine acces iar după o iarnă cu alimentaţie monotonă, urzicile au rolul de-a revitaliza organismul. Mai multe despre beneficiile urzicilor şi modul de preparare şi consum a acestor plante aflaţi la emisiunea „Bună Dimineaţa” din acest sfârşit de săptămână
18 Aprilie 2017 | 15:29
Consumarea ouălor roşii cu pască este periculoasă pentru organism
Oul roşu şi pasca nu este neapărat o combinaţie reuşită, în contextul tradiţiei de a consuma dimineaţa, în primele zile de Paşti, mâncare sfinţită. Acest lucru îl afirmă nutriţionista Galina Tomaş, care a fost invitată în platoul emisiunii „Bună dimineaţa”, pentru a vorbi despre cum să ne alimentăm în preajma sărbătorilor pascale.
10 Aprilie 2017 | 13:39
Cum alegem produse alimentare proaspete în ajunul sărbătorilor pascale ?
În ajunul sărbătorilor de Paşti se înmulţesc nemulţumirile consumatorilor, fie că este vorba despre produse alterate, locuri de vânzare neconforme standardelor, creşterea artificială a preţurilor sau vânzare neautorizată. Despre măsurile de precauţie în această perioadă a sărbătorilor a vorbit inspectorul principal în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, Nicolae Olăraşu, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea naţională.
08 Aprilie 2017 | 18:06
Procedurile estetice invazive vor fi efectuate de persoane cu studii medicale
Ministerul Sănătăţii va interzice persoanelor fără studii medicale să facă proceduri estetice invazive, cu injectarea substanţelor periculoase. În acest scop a fost instituit un grup de lucru care va evalua serviciul de cosmetologie şi medicină estetica din ţară.
07 Aprilie 2017 | 08:00
Tratamente naturiste pentru cefalee
Durerile de cap se numără printre cele mai frecvente suferinţe, deşi rareori au o cauză gravă. De cele mai multe ori acestea sunt cauzate de suprasolicitare sau oboseală, dar pot fi declanşate, în acelaşi timp, şi de o simplă schimbare a vremii. Şi pentru că fiecare dintre noi am avut cel puţin o dată dureri de cap, vă invităm să ne întoarcem la natură, la sfaturile celor mai în vârstă şi să învăţăm din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune alte metode de „salvare” de la durerile de cap.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam