Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Ianuarie 2019 | 17:28
Un nou studiu suedez arată că screening-ul pentru cancerul de prostată poate salva vieţi. Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţi supravieţuiesc bolii ,datorită screening-ul. Studiul are la bază datele examinărilor a 20.000 de bărbaţi, pe o perioadă de 20 de ani, relatează Moldova 1.
06 Aprilie 2017 | 15:05
Germenii din plante - o alegere înţeleaptă pentru sănătate
Germenii sau seminţele încolţite sunt, de fapt, plante verzi foarte tinere, care încolţesc din seminţele aproape oricărei forme vegetale - nuci, seminţe, cereale, fasole, legume, dar şi o serie de ierburi – orz verde sau pir. Consumul regulat de seminţe germinate poate duce la îmbunătăţirea considerabilă a digestiei, a imunităţii şi a stării generale de sănătate şi de bine a organismului. Mai multe informaţii despre beneficiile germenilor pentru sănătatea noastră, cum putem obţine germenii, dar şi ce spune ştiinţa despre seminţele încolţite, vă invităm să urmăriţi în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
06 Aprilie 2017 | 14:50
Consumul porumbului are multiple beneficii
Porumbul este o cereală originară din America Centrală, fiind a treia cea mai consumată, după orez şi grâu. Porumbul este cultivat în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială şi furajeră. În ceea ce priveşte conţinutul şi valoarea nutritivă, porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi. Este bogat în vitaminele A, B, C şi E, în săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi în fibre.
31 Martie 2017 | 16:23
Verdeţurile de sezon – izvor al sănătăţii
Dacă în sezonul rece aţi consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, acum este momentul să vă alimentaţi cu substanţe care vă vor ajuta să reînviaţi odată cu natura. Verdeţurile de sezon sunt numite, pe bună dreptate, un izvor pentru sănătate. Ce trebuie să consumaţi pentru a nu face astenie, dureri de cap, ameţeala, stări de nervozitate şi anxietate, dar şi ce alimente puteţi combina pentru a scăpa de „viciile moderne”, aflaţi din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
23 Martie 2017 | 12:35
Care este rolul femeii în căminul familial?
Femeia este considerată o forţă motrice, pe care se ţine totul. Eforturile ei sunt colosale, deşi nu totdeauna remarcate. Psihologul Rodica Rudei a vorbit în studioul emisiunii „Bună dimineaţa” despre acest rol al femeii în familie şi despre unele greşeli pe care le fac majoritatea cuplurilor în relaţie.
23 Martie 2017 | 08:00
Tratamente naturale pentru întinerirea tenului
Fără a merge în fiecare zi la salonul de frumuseţe, îngrijirea tenului implică tratamente naturale regulate, dar şi o rutină zilnică cu efecte benefice pentru tenul tău pe termen lung. Care sunt metodele cu ajutorul cărora poţi să-ţi întinereşti tenul în cinci minute, care sunt cele mai bune măşti de faţă şi exfoliante naturale, dar şi eficiente, află din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
22 Martie 2017 | 10:30
Zece ingrediente cosmetice dăunătoare
Etichetele de pe produsele cosmetice şi produse de îngrijire corporală sunt un cod greu de descifrat. De regulă industria are o abordare imorală aducând produse toxice pe piaţă şi eliminându-le doar atunci când reclamaţiile vin tot mai dese. Nu aştepta ca produsele tale preferate să nu se mai producă pentru a înceta să le mai foloseşti, verifică acum ingredientele şi află adevărul despre acestea.
15 Martie 2017 | 10:12
Cum lăudăm corect copilul?
Părinţii trebuie să cunoască ce înseamnă lauda pentru copii, cât de des trebuie să laude copilul şi în ce cazuri. Pentru a nu creşte din copil un egoist insuportabil, psihologul Vera Budan vine cu răspunsuri la acest subiect.
13 Martie 2017 | 14:23
Cum combatem astenia de primăvară?
După o perioadă în care am fost obişnuiţi să stăm mai mult în casă şi să consumăm preponderent alimente conservate, este posibil să ne confruntăm cu o stare de slăbiciune fizică, de oboseală permanentă şi nejustificată, precum şi cu dureri de cap şi cu dificultăţi de concentrare. Toate aceste stări definesc astenia de primăvară, ce, în opinia medicilor, este consecinţa ieşirii din hibernare şi a efortului de adaptare a organismului la noile condiţii de viaţă. Despre astenia de primăvară şi cum o putem depăşi ne-a spus Luminiţa Suveică, medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.
10 Martie 2017 | 09:31
Şapte moduri simple de a te pregăti pentru o naştere uşoară
Unul dintre cele mai importante momente din viaţa noastră este atunci când alegem să devenim părinţi, perioadă care trebuie pregătită cu mare grijă, iar toate aspectele trebuie luate în calcul, asta pentru ca atunci când se va naşte copilul să-i oferim ele mai bune condiţii de viaţă. Muzica şi dansul, poveştile cu zânele sau discuţiile cu bebeluşul, au menirea să te liniştească şi să îţi redea încrederea în propriile forţe. În continuare vă invităm să vedeţi care sunt cele mai eficiente exerciţii psihologice care te pot pregăti pentru o naştere naturală uşoară.
09 Martie 2017 | 13:56
Efectele divorţului asupra copiilor
Anual, mii de cupluri divorţează. Datele statistice arată că în 2016 peste 31 mii de cupluri au renuţat la căsătorie, cu o creştere de 4300 de divorţuri comparativ cu anul 2015. Divorţul afectează atât maturii, cât şi copiii, care au de ales să rămână cu unul dintre părinţi.
23 Februarie 2017 | 17:15
Cum poţi salva o persoană de la înec
Odată cu încălzirea vremii, se topeşte sloiul de gheaţă depus pe suprafaşa bazinelor acvatice în timpul iernii. Din motiv că deja s-au înregistrat cazuri de înec, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atenţionează oamenii să nu traverseze râurile şi lacurile în această perioadă.
17 Februarie 2017 | 14:50
Specialiştii atenţionează asupra sporirii morbidităţii din cauza infecţiei rotavirale
Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică atenţionează asupra sporirii morbidităţii prin infecţia rotavirală. De la începutul anului şi până la momentul actual, instituţia a înregistrat 54 de cazuri de infecţie rotavirală în municipiu, comparativ cu lunile ianuarie – februarie 2016, cu 31 de cazuri.
17 Februarie 2017 | 14:13
Hepatitele virale sunt prima cauză de îmbolnăvire cu ciroză hepatică
Hepatitele virale B, C şi D continuă să fie una dintre problemele majore ale sănătăţii din Moldova. Deşi statisticile arată că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este mai mic în ultimii ani, nu există totuşi toate instrumentele necesare pentru a preveni răspândirea infecţiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Februarie 2017 | 17:44
Există un aparat care tratează sforăitul şi impotenţa în acelaşi timp
Sforăitul este o afecţiune care îi afectează mai degrabă pe cei din jur, decât pe cel care sforăie. Nu există un tratament care ar scăpa momentan de sforăit, însă există remedii ce ar ameliora acest lucru.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam