Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Mai 2017 | 11:42
Orice formă de viaţă marină care se regăseşte în alimentaţie, de la peşti până la moluşte, crustacee, echinoderme şi alge comestibile se numesc fructe de mare (eng. seafood). Fructele de mare sunt un deliciu adevărat, dar sunt şi bune pentru sănătate. Conţin mult Omega-3, fapt pentru care o porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord.
08 Aprilie 2014 | 11:50
Vinetele - luptă cu cancerul
Vinetele este a doua legumă după varză în lupta împotriva cancerului şi sunt excelente pentru o cură de slăbire. 100 de grame de vinete conţin doar 18 calorii.
07 Aprilie 2014 | 18:30
O alimentaţie sănătoasă duce la o viaţă frumoasă
De ziua internaţională a sănătăţii, nutriţionista Galina Tomaş, invitata emisiunii „Cine vine la noi?” a confesat din secretele unei alimentaţii corecte şi a unui mod sănătos de viaţă. Ea ne recomandă să mergem de cel puţin 3 ori pe săptămână la sală şi să abordăm o alimentaţie raţională
06 Aprilie 2014 | 13:33
Pericolul care îi paşte pe supravieţuitorii unui cutremur puternic
Cutremurele mari şi alte dezastre naturale pot declanşa apariţia, la multe persoane, a aşa-numitului „sindrom al inimii frânte”, o boală cardiacă acută produsă de şocuri emoţionale puternice. Deşi, este o boală temporară şi se vindecă după câteva săptămâni, boala poate fi însoţită uneori de complicaţii care pun în pericol viaţa, informează dailymail.co.uk.
05 Aprilie 2014 | 15:30
O boală frecventă ar putea fi tratată cu ajutorul unor „mini-inimi” implantate în corp
„Mini-inima” experimentală, la care lucrează oamenii de ştiinţă americani de la George Washington University, ar putea ajuta persoanele ce suferă de insuficienţă venoasă şi, consecutiv, de varice, senzaţia de „picioare grele” şi alte probleme cauzate de proasta circulaţie a sângelui la nivelul membrelor inferioare. Implantată în jurul unei vene defecte, mini-inima ar pompa sângele spre cord, ajutând astfel circulaţia sângelui, informează livescience.com.
04 Aprilie 2014 | 14:20
Proteze gratuite pentru bolnavii oncologic
Ieri, 3 aprilie, Guvernul a adoptat o decizie, conform căreia, va fi acordată asistenţă protetică bolnavilor ce suferă de cancer. Doctorul habilitat în ştiinţele medicale, Vasile Jovmir, a declarat pentru „Bună dimineaţa” că decizia autorităţilor a fost una binevenită, deoarece bolnavii de cancer sunt de multe ori supuşi unor intervenţii chirurgicale care pot duce la pierderea membrelor şi, în general, la schilodirea pacienţilor, astfel, pacienţii fiind limitaţi în interacţiunile cu societatea.
04 Aprilie 2014 | 12:31
A 3-a cea mai consumată cereală din lume are beneficii mari pentru sănătate
După orez şi grâu, porumbul este cea mai consumată cereală din lume, şi pe bună dreptate: consumul de porumb fiert protejează inima, rinichii, ficatul şi sistemul nervos.
20 Martie 2014 | 11:18
Rozmarinul – condimentul care stimulează memoria
Cunoscută pentru prorietăţile ei medicale, planta de rozmarin este folosită în alimentaţia oamenilor de peste 2000 de ani. Încă în perioada Greciei antice, elevii purtau coroniţe de rozmarin când mergeau la şcoală.
06 Martie 2014 | 10:25
Mangustanul, fructul cu proprietăţi antiinflamatorii excepţionale
Mangustanul este fructul pomului fructifer tropical cu denumirea ştiinţifică de Garcinia mangostana. Este cultivat cu precădere în Asia de sud, mai ales în Thailanda, şi este folosit în medicina populară asiatică de sute de ani.
05 Martie 2014 | 13:01
Prunele, surprinzător de folositoare pentru organismul uman
Banalele şi arhicunoscutele fructe de prun au beneficii mari pentru organism. Curele cu prune întăresc şi detoxifică organismul.
03 Martie 2014 | 10:30
Aproape jumătate dintre europeni suferă de probleme auditive
360 de milioane de persoane din lume manifestă probleme de auz. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre europeni au probleme auditive, numărul hipoacuzicilor crescând simţitor în ultimii 30 de ani. Datele au fost făcute publice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul marcării, pe 3 martie, a Zilei Mondiale privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului.
02 Martie 2014 | 17:47
Secretele sănătăţii chinezeşti
După ce anul trecut soţia ambasadorului Chinei în Republica Moldova a susţinut o lecţie de caligrafie şi scriere a ieroglifelor chinezeşti, în acest an DU IN le-a destăinuit femeilor din Moldova şi reprezentantelor corpului diplomatic mai multe secrete de menţinere a sănătăţii prin aplicarea metodelor ce stau la baza medicinii tradiţionale chinezeşti. Care sunt acestea, aflaţi din reportajul Mesager.
19 Februarie 2014 | 13:34
Ce vitamine şi minerale au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate
Mai multe studii recente au arătat că, de cele mai multe ori, cumpărarea de vitamine şi minerale este doar o risipă de bani. Pastilele nu au efectul cu care se laudă producătorii. Există însă câteva excepţii.
12 Februarie 2014 | 17:18
Medicamentul care ne-ar putea scăpa definitiv de răceală şi gripă
Cercetătorii britanici sunt pe cale să realizeze un medicament care poate opri transmiterea virusului gripei şi ajuta, în acelaşi timp, la vindecarea bolnavilor. Medicamentul poate fi folosit şi împotriva altor boli grave, care au simptome similare gripei, de exemplu febra aftoasă umană şi poliomielita.
31 Ianuarie 2014 | 18:42
Hreanul – luptă cu răceala
Hreanul – legumă din familia cruciferelor, este foarte întrebuniţat pentru proprietăţile sale gastronomice dar şi culinare. Un aliment valoros datorită conţinutlui bogat de vitamine, acizi, minerale şi uleiuri volatile, hreanul revigorează organismul, stimulează pofta de mâncare şi ţine la disntanţă afecţiunile pulmonare cum ar fi : răceala, astma, bronşita şi angina.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam