Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
24 Februarie 2018 | 09:15
Culorile fructelor şi legumelor pot fi un indiciu asupra beneficiilor lor. Legumele şi fructele cât mai viu colorate sunt prima alegere atunci când ne gândim la un regim alimentar cât mai sănătos.
27 Octombrie 2015 | 17:17
Raport: Carnea procesată poate provoca apariţia cancerului
Consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicităţii luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
25 Septembrie 2015 | 22:00
Un japonez a depăşit recordul de viteză la 105 ani
Un bărbat în vârstă de 105 ani a depăşit recordul de viteză la alergare la categoria sa de vârstă. Hidekichi Miyazaki a străbătut distanţă de 100 de metri în doar 42,22 de secunde. Performanţa bătrânului, care cu o zi înainte de competiţie îşi sărbătorise ziua de naştere, a fost consemnată în Cartea Recordurilor.
09 August 2015 | 15:19
Ghiozdanul - un potenţial pericol pentru coloana vertebrală a elevilor
Deformarea coloanei vertebrale, dereglarea ţinutei sau chiar invaliditatea - acestea sunt câteva dintre riscurile la care sunt expuşi elevii care poartă ghiozdane grele şi incomode. Medicii îi avertizează pe părinţi să aleagă cu atenţie acest accesoriu şcolar. Iar asta pentru că doar în 2014 fiecare al patrulea copil a fost diagnosticat cu scolioză.
08 Iulie 2015 | 18:14
Sfaturi să ne protejăm copiii de caniculă
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de caniculă pentru întreaga ţară. Temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius. De multe ori suntem luaţi prin surprindere de vremea toridă şi din acest motiv trebuie să prevenim afecţiunile sănătăţii în loc să înlăturăm consecineţele.
11 Iunie 2015 | 17:08
Câţiva paşi de urmat pentru un somn bun pe timp de vară
E vară, e vreme frumoasă, însă uităm să ne facem un regim bine structurat pe care să-l urmăm şi respectăm.
10 Iunie 2015 | 16:52
Cele mai importante principii în alimentaţia de vară, în emisiunea „Bună dimineaţa!”
A venit vara şi temperaturile înalte ne dau bătăi de cap, iar mulţi dintre noi nu sunt deloc pregătiţi pentru perioada caniculară a anului.
03 Iunie 2015 | 18:15
Metode de protecţie împotriva razelor solare
Odată cu temperaturile ridicate, pielea noastră devine mai sensibilă pe vreme de caniculă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizaează că razele ultraviolete pot provoca anumite boli de piele, de aceea protecţia pielii necesită o atenţie sporită.
28 Mai 2015 | 15:40
Mihai Stamati - tânărul care confecţionează jucării ecologice
Jucăriile ocupă un loc important în dezvoltarea copiilor. Pentru ca acestea să nu afecteze sănătatea micuţilor, cel mai sigur este să se opteze pentru jucăriile ecologice. Conform unui studiu, o jucărie din trei este fabricată din materiale sintetice şi conţine un nivel ridicat de compuşi chimici.
10 Mai 2015 | 17:00
Află de câte ore de somn au nevoie moldovenii
Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Oamenii au păreri împărţite la câte ore pe noapte ar trebui să doarmă, unii consideră că ar trebui să dormim cât mai mult, ajungând chiar şi la 12 ore de somn. Alţii însă sunt nevoiţi să-şi îndeplinească somnul în doar 3-4 ore.
31 Martie 2015 | 17:07
Demonstrat: Ciocolata – mai sănătoasă
Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ghana din Belgia susţin că au descoperit o modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este. Secretul constă în modificarea procesului de obţinere a ciocolatei din boabele de cacao.
17 Martie 2015 | 09:09
Târg al produselor de post organizat la Chişinău
Cel de-al doilea târg al produselor de post „Vegan Show” va avea loc duminică, 22 martie, la Chişinău. Agenda evenimentului include masterclass-uri cu degustări de bucate de post, pregătite de bucătari profesionişti, o tribună cu prezentări ale medicilor nutriţionişti.
03 Martie 2015 | 16:58
Stimulează longevitatea: O dietă bazată pe post şi înfometare
O dietă caracterizată prin post şi înfometare timp de două zile pe săptămână, stimulează longevitatea şi îi ajută pe oameni nu doar să slăbească, ci şi să se protejeze faţă de o serie de maladii grave, precum diabet, cancer şi Alzheimer, informează de dailymail.co.uk.
26 Februarie 2015 | 16:32
Ingredient „dulce” care afectează grav sănătatea
Ingredientele folosite de producătorii de dulciuri, precum îngheţata sau batoanele de ciocolată, ar putea duce la apariţia unor boli inflamatorii cronice, informează news.sciencemag.org.
25 Februarie 2015 | 16:08
Studiu: Două treimi dintre fumători mor din cauza acestui viciu
Studii anterioare sugerau că aproximativ jumătate dintre fumători decedează din cauza unei boli asociate cu fumatul, dar cercetări mai recente arată că lucrurile sunt chiar mai înfricoşătoare: două treimi dintre fumători mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurtează viaţa, în medie, cu zece ani.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam