Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2017 | 17:58
Cele mai bune practici de eficientizare, sporire a performanţei şi creşterii calităţii serviciilor medicale au fost discutate astăzi, 16 noiembrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale de profil, organizată de Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova.
17 Aprilie 2014 | 14:42
Condimentul cu o gamă largă de efecte curative
Cuişoarele sunt fructele arborelui de cuişor care este originar în Caraibe. Acest condiment are o cantitate foarte mare de antioxidanţi naturali care poat concura cu cei sintetici. Cuişoarele au un efect antiseptic şi antiiflamator, încetineşte procesul de îmbătrânire, previne cancerul şi îmbunătăţesc procesul metabolic din organism.
17 Aprilie 2014 | 12:18
Măcieşul – bogat în minerale şi vitamina CMăcieşul – bogat în minerale şi vitamina C
Cunoscut pentru efectele sale curative de mii de ani, măcieşul şi fructele sale de o nuanţă roşu aprins, inspiră sentimentul de „sănătos” de la prima vedere. Fructele măcieşului conţin o doză imensă de vitamina C care este cu 50 de ori mai mare decât cel din lămâie, iar cele ale măcieşului de munte, o concetraţie de 10 ori mai mare decât al celui obişnuit.
15 Aprilie 2014 | 15:20
Yoga - un sport şi un stil de viaţă
Yoga, un stil de antrenament care vrea să inglobeze în sine antrenarea corpului, dar şi al minţii, spiritualităţii, îşi are originile în India. Acest tip de sport este o combinaţie de sport şi meditaţie şi are o vechime de mai bine de 5 mii de ani.
15 Aprilie 2014 | 11:21
Lămâia are 22 de compuşi anticangerigeni
Fructul foarte cunoscut la noi are o mulţime de efecte benefice pentru organism printre care este detoxificarea ficatului, a sângelui, dar şi a întregului organism. Substanţele active din lămâie dizolva pietrele renale, reduce colesterolul rău din organism şi ameliorează simptomele artritei. De asemenea, luptă contra celulelor cancerigene şi poate preveni câteva tipuri frecvente de cancer, printre care cel pulmonar, mamar şi de piele.
08 Aprilie 2014 | 11:50
Vinetele - luptă cu cancerul
Vinetele este a doua legumă după varză în lupta împotriva cancerului şi sunt excelente pentru o cură de slăbire. 100 de grame de vinete conţin doar 18 calorii.
07 Aprilie 2014 | 18:30
O alimentaţie sănătoasă duce la o viaţă frumoasă
De ziua internaţională a sănătăţii, nutriţionista Galina Tomaş, invitata emisiunii „Cine vine la noi?” a confesat din secretele unei alimentaţii corecte şi a unui mod sănătos de viaţă. Ea ne recomandă să mergem de cel puţin 3 ori pe săptămână la sală şi să abordăm o alimentaţie raţională
06 Aprilie 2014 | 13:33
Pericolul care îi paşte pe supravieţuitorii unui cutremur puternic
Cutremurele mari şi alte dezastre naturale pot declanşa apariţia, la multe persoane, a aşa-numitului „sindrom al inimii frânte”, o boală cardiacă acută produsă de şocuri emoţionale puternice. Deşi, este o boală temporară şi se vindecă după câteva săptămâni, boala poate fi însoţită uneori de complicaţii care pun în pericol viaţa, informează dailymail.co.uk.
05 Aprilie 2014 | 15:30
O boală frecventă ar putea fi tratată cu ajutorul unor „mini-inimi” implantate în corp
„Mini-inima” experimentală, la care lucrează oamenii de ştiinţă americani de la George Washington University, ar putea ajuta persoanele ce suferă de insuficienţă venoasă şi, consecutiv, de varice, senzaţia de „picioare grele” şi alte probleme cauzate de proasta circulaţie a sângelui la nivelul membrelor inferioare. Implantată în jurul unei vene defecte, mini-inima ar pompa sângele spre cord, ajutând astfel circulaţia sângelui, informează livescience.com.
04 Aprilie 2014 | 14:20
Proteze gratuite pentru bolnavii oncologic
Ieri, 3 aprilie, Guvernul a adoptat o decizie, conform căreia, va fi acordată asistenţă protetică bolnavilor ce suferă de cancer. Doctorul habilitat în ştiinţele medicale, Vasile Jovmir, a declarat pentru „Bună dimineaţa” că decizia autorităţilor a fost una binevenită, deoarece bolnavii de cancer sunt de multe ori supuşi unor intervenţii chirurgicale care pot duce la pierderea membrelor şi, în general, la schilodirea pacienţilor, astfel, pacienţii fiind limitaţi în interacţiunile cu societatea.
04 Aprilie 2014 | 12:31
A 3-a cea mai consumată cereală din lume are beneficii mari pentru sănătate
După orez şi grâu, porumbul este cea mai consumată cereală din lume, şi pe bună dreptate: consumul de porumb fiert protejează inima, rinichii, ficatul şi sistemul nervos.
20 Martie 2014 | 11:18
Rozmarinul – condimentul care stimulează memoria
Cunoscută pentru prorietăţile ei medicale, planta de rozmarin este folosită în alimentaţia oamenilor de peste 2000 de ani. Încă în perioada Greciei antice, elevii purtau coroniţe de rozmarin când mergeau la şcoală.
06 Martie 2014 | 10:25
Mangustanul, fructul cu proprietăţi antiinflamatorii excepţionale
Mangustanul este fructul pomului fructifer tropical cu denumirea ştiinţifică de Garcinia mangostana. Este cultivat cu precădere în Asia de sud, mai ales în Thailanda, şi este folosit în medicina populară asiatică de sute de ani.
05 Martie 2014 | 13:01
Prunele, surprinzător de folositoare pentru organismul uman
Banalele şi arhicunoscutele fructe de prun au beneficii mari pentru organism. Curele cu prune întăresc şi detoxifică organismul.
03 Martie 2014 | 10:30
Aproape jumătate dintre europeni suferă de probleme auditive
360 de milioane de persoane din lume manifestă probleme de auz. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre europeni au probleme auditive, numărul hipoacuzicilor crescând simţitor în ultimii 30 de ani. Datele au fost făcute publice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul marcării, pe 3 martie, a Zilei Mondiale privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam