Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2018 | 13:15
Consumul mediu de sare în rândul populaţiei din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un adult consumă zilnic circa zece grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de cinci grame pe zi. Datele se conţin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biroul OMS din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19 Ianuarie 2017 | 12:55
Mai multe servicii pentru deţinătorii poliţei de asigurare
În anul 2016, în pachetul unic al poliţei de asigurare au fost incluse noi servicii medicale acordate persoanelor asigurate. Potrivit şefei Direcţiei relaţii cu beneficiarii din cadrul Companiei Naţional de Asigurări în Medicină (CNAM), Iuliana Garam, anul trecut au fost incluse în poliţa de asigurare finanţarea costurilor pentru exzoproteză şi implanturi mamare, precum şi unele servicii de investigaţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
31 Decembrie 2016 | 09:18
Atenţie la alimentaţie şi consumul de alcool în perioada sărbătorilor de iarnă
În contextul sărbătorilor de iarnă, Ministerul Sănătăţii îndeamnă populaţia să fie prudentă faţă de propria sănătate, evitând consumul abuziv de băuturi alcoolice şi de alimente bogate în grăsimi.
21 Decembrie 2016 | 18:58
Atenţie la masa de sărbătoare
Specialiştii atenţionează populaţia să fie foarte atentă la produsele alimentare pe care le procură pentru masa de sărbătoare. Potrivit lor, anume în această perioadă comercianţii pot aduce în faţa consumatorilor produse neconforme, relatează Radio Moldova Actualităţi.
01 Noiembrie 2016 | 14:46
Top cinci alimente recomandate în post
Postul Crăciunului se va sfârşi pe data de 7 ianuarie. Dacă v-aţi hotărât să postiţi, citiţi mai jos care sunt top cinci alimente recomandate în post, pentru ca organismul să primească necesarul de elemente nutritive.
26 Octombrie 2016 | 11:42
Plumbul – duşmanul creierului copilului
Ameţeală, stări de vomă, dureri abdominale şi disconfort profund - sunt doar unele semne ale intoxicaţiei cu substanţe chimice. Anual, sute de mii de oameni din întreaga lume mor din cauza expunerii la poluarea cu plumb. În cadrul săptămânii dedicate acţiunilor de prevenire a contaminării cu acest metal greu, mai multe instituţii din Republica Moldova organizează evenimente tematice cu scopul de informare a cetăţenilor, relatează Moldova 1.
25 Octombrie 2016 | 10:51
Plumbul - un metal periculos pentru sănătate
A fost lansată campania de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. În cadrul acestei săptămâni, specialiştii şi-au propus să atragă atenţia asupra pericolului ce vine din centrul Chişinăului, sectorul Botanica şi cartierul Telecentru, considerate drept cele mai poluate zone ale oraşului, relatează Moldova 1.
16 Octombrie 2016 | 14:24
Conjunctivita netratată poate duce la urmări grave, medici
Conjunctivita virală poate surveni în timpul unei gripe sau răceli banale. Mai este numită ochiul de culoare roz şi poate fi uneori bacteriană sau o reacţie alergică. Medicii spun că infecţia nu necesită un tratament medicamentos riguros, dar în primul rând presupune respectarea regulilor de igienă a ochilor, relatează Moldova 1.
17 Septembrie 2016 | 13:30
Mai multă claritate în stabilirea bolilor profesionale
Modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală profesională se va face pe baza unul regulament special, aprobat de către Guvern - Regulamentul sanitar privind modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală (intoxicaţie) profesională, relatează Moldova 1.
02 Septembrie 2016 | 19:46
ATENŢIE Bolile cronice de rinichi sunt uşor confundate şi depistate prea târziu!
Ştiaţi că o persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome să apară. De cele mai multe ori este asimptomatică şi depistată în stadii avansate. Adesea bolile cronice de rinichi ajung să fie depistate prea târziu sau confundate cu alte probleme de sănătate.
17 August 2016 | 18:11
Află despre beneficiile afinelor în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Afinele, numite şi fructele medicament, sunt pomuşoarele ce conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Sunt bune nu doar în tratarea multor boli, dar, mai ales, în prevenirea acestora.
12 August 2016 | 16:47
Schimbările bruşte de temperatură ne afectează sănătatea
Medicii afirmă că schimbările bruşte de temperatură atrag după sine probleme de sănătate. Potrivit lor, trecerea de la caniculă la ploaie şi vreme înnorată, afectează în special copiii, bătrânii şi bolnavii cronici, pentru că organismul are nevoie de 14 zile pentru a se adapta, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 August 2016 | 10:10
Află despre beneficiile piersicilor în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Piersicii sunt fructe aromate cu origine exotică care mai este cunoscut şi sub denumirea de fructul longevităţii.
09 August 2016 | 10:10
Află despre beneficiile pepenelui galben în cadrul Campaniei „Fructele şi legumele de acasă”
Pepenele galben numit şi fructul regal este savuros, delicios şi poate înlocui cu uşurinţă orice desert. Prezintă numeroase beneficii pentru sănătate care izvorăsc din multiplele substanţe nutritive pe care le conţine.
04 August 2016 | 17:17
Un nou studiu va fi realizat în Moldova
Peste două mii de persoane vor participa la studiu naţional privind consumul de sare în Republica Moldova. Cercetarea este realizată de către Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Rezultatele acestui studiu vor fi folosite la monitorizarea şi evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei, relatează radio Moldova Actualităţi.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam