Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
21 Martie 2018 | 10:15
Afecţiuni cauzate de alimentaţie
Multe persoane reacţionează la anumite alimente cu stări de rău, diaree sau dureri de cap, fără să prezinte o alergie. Cauzele sunt efectele biochimice, adesea combinate cu reacţii imuno-neurologice locale.
Boala celiacă
Această sensibilitate este declanşată de un produs de descompunere al glutenului , care se găseşte în grâu, secară, orz şi ovăz. Mucoasa intestinală se inflamează, iar vilozităţile se atrofiază. Se ajunge la o digestie incompletă. Netratată, boala duce la alimentaţie deficitară şi la o scădere în greutate care poate periclita viaţa pacientului. Tratamentul constă în evitarea consecventă a alimentelor care conţin gluten şi a produselor derivate (bere, produse de patiserie etc).

Intoleranţa la lactoză
Unii oameni reacţionează deja la cantităţi mici de lapte şi produse lactate cu balonări masive şi diaree. Cauza o reprezintă o carenţă a enzimei lactoză, care descompune în intestinul subţire lactoza în glucoză şi galactoză. Lactoza nedigerată ajunge în intestinal gros, unde este descompusă de bacterii intestinale. Produsele descompunerii se leagă de apă şi se ajunge la diaree. O carenţă de lactază poate apărea deja la sugar, de obicei se dezvoltă însă abia la adulţi. Pacienţii trebuie să evite laptele şi produsele lactate. Trebuie să se ţină seama de un aport suficient de calciu din alte surse alimentare.

Sensibilitatea la tiramină
Vinul, brânza şi alte alimente fermentate pot cauza dureri de cap şi palpitaţii. Acestea sunt generate de produsele de descompunere de aminoacizi apărute la fermentare precum tiramina şi histamina. Acestea au un efect asemănător cu mediatorii corpului şi influenţează vascularizarea şi tensiunea arterial. Celor afectaţi li se recomandă evitarea produselor fermentate, în special în combinaţie cu alcool.

Intoleranţa la alcool
Intoleranţa la alcool este provocată deja de cantităţi mici (un pahar de bere), efectele fiind stări de greaţă, dureri de cap şi roşeaţa pielii. Cauza este probabil produsul de descompunere acetaldehida. Intoleranţele la alcool pot fi condiţionate genetic ( la mulţi oameni din Asia de Est) dar şi de boli la pacienţii cu tumori produse de hormone (carcinoid). O combinaţie cu anumite alimente sau medicamente creşte intoleranţa.

Boli metabolice genetice
În ziua de azi sângele nou-născuţilor este analizat pentru a depista fenilcetonuria. Pacienţii trebuie să respecte o dietă săracă în fenilalanină. Favismul este o sensibilitate la substanţele conţinute în fasole. Acestea lezează membrana celulară a globulelor roşii din sânge( anemie hemolitică acută). Cauza o reprezintă o lipsă a enzimei, care este necesară pentru a repara leziunile membrane.
Dacă se suspectează o intoleranţă alimentară, identificarea alimentelor este adesea dificilă. Cel mai important mijloc de diagnosticare este anamneza alimentelor.

Alimente cu gluten (interzise) :
Grâu, secară, ovăz, orz, pâine, patiserie, prăjituri, uruială, tărâţe, făină, griş, fulgi, amidon, praf de budincă, paste, bere, produse semipreparate, mezeluri, dulciuri care conţin făină
 
Alimente fără gluten (premise) :
Lapte, brânză, carne, peşte, legume cartofi, fructe, orez, porumb, făină de soia, mei, produse fabricate special pentru alimentaţia fără gluten (pâine, făină, paste)
 
Tratamentul constă în evitarea consecventă a alimentelor.  Deoarece alimentele prefabricate conţin diferite ingredient, este dificilă evitarea declanşatorilor ascunşi ai simptomelor. O declarare exacta a substanţelor conţinute este necesară.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam