Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
18 Ianuarie 2018 | 09:05
Afinele – leacul minune care distruge bacteriile
Cunoscute pentru efectele lor terapeutice, afinele nu sunt doar delicioase, dar şi foarte bogate în antioxidanţi, vitamine şi fibre. Acestea au cea mai mare capacitate antioxidantă din toate fructele – întăresc imunitatea şi au rol antibacterian. Mai multe despre proprietăţile, dar şi beneficiile afinelor, aflaţi în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Afinele combat anemia, previn infecțiile și țin la distanță bolile care se pot transmite atât pe cale virală, cât și aeriană. Studiile au arătat că o dietă bogată în afine te ajută să scapi de grăsimea de pe talie, care crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. Mai mult, aceste fructe de pădure sunt indicate și hipersensibililor, deoarece previn creșterea tensiunii arteriale.

Afinele ajută și la menținerea sănătății, tractului urinar, păstrează integritatea vederii, ajută digestia și regenerează ficatul. Mai mult decât atât, aceste fructe mențin sănătatea creierului.

Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ capacitatea de învățare. Conținutul bogat de fibre, antioxidanți puternici și abilitatea afinelor de a dezvolta colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru cardiaci. Fructele acestui arbust sunt cele mai utilizate părți ale acestei plante medicinale.

Ceaiurile de afine ajut la vindecarea diferitor afecțiuni ale stomacului și la înlăturarea anumitor probleme ale sistemului digestiv.

Substanța din afine – taninul, ajută și la reducerea inflamațiilor de la nivelul laringelui în cazurile de gripă sau răceală sau a diverselor forme de alergii.

Afinele se consumă proaspete, uscate sau prelucrate sub formă de suc, compot, sirop și dulceață. Ele se pretează foarte bine și la congelare. Se folosesc la prăjituri, creme, spume și alte produse de cofetărie. Sucul de afine se mai folosește și la vinificație pentru a intensifica culoarea și a mări aciditatea vinului. 
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam