Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
20 Ianuarie 2018 | 11:53
Află care sunt cauzele şi simptomele claustrofobiei
Claustrofobia este teama iraţională de spaţii mici închise. De asemenea, această tulburare se poate manifesta şi prin teama de a fi blocat într-un anumit loc, chiar dacă nu este vorba despre un spaţiu închis precum scaunul medicului dentist, coada de la casa supermarketului ori alte situaţii în care suntem obligaţi să stăm într-un loc anume.
Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că între 15% şi 37% din populaţia lumii suferă de claustrofobie, însă un procentaj mic merge la medic pentru a-şi trata această problemă.
 
Claustrofobia are două simptome: teama de restricţie şi teama de sufocare. O persoană claustrofobă se va simţi restricţionată în cel puţin una dintre următoarele situaţii: încăperi de dimensiuni reduse, lift, maşină, avion, tren, tunel, peşteră, pivniţă sau încăperi închise.
 
Întrucât situaţiile prezentate mai sus declanşează anxietate severă sau atacuri de panică, persoanele care suferă de claustrofobie vor ajunge să evite o mulţime de situaţii ce le pot declanşa senzaţiile neplăcute.
 
Se pare însă că factorii ce ţin de mediu joacă un rol important în dezvoltarea acestei tulburări. De regulă, oamenii dezvoltă claustrofobia în timpul copilăriei sau adolescenţei.
 
Claustrofobia ar putea fi cauzată de o disfuncţie a amigdalei, parte a creierului responsabila cu modul în care procesăm frica. Totodată, alte cauze ale claustrofobiei pot fi evenimente traumatice din trecut precum: a fost blocată în spaţii închise sau foarte aglomerate pentru o perioadă îndelungată, a experimentat turbulente serioase în timpul unui zbor, a fost pedepsit în copilărie fiind închis în baie sau într-o altă încăpere, a fost închis din greşeală într-un loc de dimensiuni redus, a fost blocat într-un mijloc de transport foarte aglomerat.
 
De asemenea, dacă un părinte sau o rudă suferă de claustrofobie, copilul are şanse mari să dezvolte această tulburare, preluând comportamentul adultului.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam