ro ru en




Sănătate
Loading
08 Mai 2018 | 15:59
Află ce alimente nu pot fi consumate pe stomacul gol
Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime din punct de vedere fizic şi intelectual. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.
Cafeaua
Deşi face parte din ritualul de dimineaţă şi este o sursă de antioxidanţi şi cafeină, cafeaua are un pH acid, agravând simptomatologia gastritei de reflux. Totodată, aciditatea internă creşte riscul dezvoltării celulelor pretumorale.

Citricele
Recomand evitarea consumului de citrice pe stomacul gol, deoarece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex  şi să începem dimineaţa cu un pahar cu apă cu lămâie, singura din categoria citricelor care în  contact cu sucul gastric scade aciditatea.
 
Foietajele
În ciuda aspectului îmbietor şi al gustului plăcut, e de evitat consumul de croasanți sau alte foietaje la micul dejun, deoarece drojdia din conţinut este iritantă pe mucoasa gastrică şi are totodată potenţial gazogen.

Cartoful dulce
Taninul şi pectinele din compoziţia cartofului dulce  stimulează producţia de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, crescând astfel producţia de suc gastric, ceea ce determină afecţiuni gastrice.

Roşiile
Roşiile au în compoziţie un nivel ridicat de acid tanic, care creşte aciditatea, riscul dezvoltării unui ulcer gastric şi alte patologii digestive.

Perele
Consumul de fibre la micul dejun este esenţial, dar  perele au în compoziţie  fibre brute, care au  efect agresiv pe mucoasa gastrică. Este important să protejăm stratul de mucus de la acest nivel. Acesta este un component important al barierei antiacide gastrice, iar afectarea lui duce la apariţia de leziuni mucosale din cauza agresiunii enzimelor digestive.

Condimentele
Alimentele picante au efect iritant şi cresc aciditatea gastrică. Aceasta poate precipita  apariţia simptomatologiei digestive, cu scăderea considerabilă a calităţii vieţii, dar mai ales creşterea riscului complicaţiilor gastroenterologice.
 
Alcoolul
Consumul de alcool pe stomacul gol determină în mod direct creşterea alcoolemiei. Alcoolul provoacă vasodilataţie, tahicardie (creşterea pulsului) şi hipertensiune arterială. Pe măsura creşterii concentraţiei sangvine a alcoolului, vor  apărea şi manifestările neuropsihice, dezinhibiţie şi pierderea controlului.

Băuturile carbogazoase
Sucurile carbogazoase, atât cele dulci, cât şi cele dietetice, consumate pe stomacul gol, în afară de potenţialul agresiv mucosal, perturbă procesele digestive. Dacă sunt consumate reci, acestea scad vascularizaţia locală, încetinind astfel metabolismul.

E de preferat începerea rutinei zilnice cu un mic dejun variat, bogat în nutrienţi, corect echilibrat din punct de vedere al vârstei, sexului şi gradului de activitate fizică. Totodată, este de evitat consumul de alimente acide cu potenţial iritant al mucoasei gastrice, pe stomacul gol, din cauza dezechilibrului de ph pe care îl creează.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam