Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
20 Martie 2018 | 10:15
Aflaţi ce afecţiuni serioase ascunde starea de oboseală
Oboseala este descrisă prin senzaţie de extenuare, epuizare şi lipsa de energie. Nivelul mediu de oboseală poate fi cauzat de muncă în exces, calitatea scăzută a somnului, griji, plictiseală sau lipsa activităţii fizice. Însă senzaţia permanentă de oboseală şi somnolenţă pe tot parcursul zilei poate ascunde boli grave, pe care nici nu le bănuim.
Anemia  
Oboseala cauzată de anemie este rezultatul lipsei de globule roşii din sânge, care aduc oxigenul dinspre plămâni către ţesuturi şi celule. Se poate manifesta prin slăbiciune. Anemia poate fi cauzata de o carenta de fier şi vitamine, de pierderea sângelui, de o hemoragie interna sau de o boală cronică, cum ar fi artrita reumatoida, cancer sau funcţionarea defectuoasa a rinichilor.
Simptome : oboseală; ameţeli; senzaţie de frig; iritabilitate.

Probleme ale glandei tiroide
Glanda tiroidă care arata cam cât nodul unei cravate bărbăteşti, este situata în gat şi produce exact hormonii care controlează întregul metabolism. Dacă avem hormoni prea puţini metabolismul încetineşte în reacţii, iar daca avem surplus de hormoni, metabolismul o ia razna, apăsând pe acceleraţie.
Simptome : extenuare; stare de slăbiciune; sensibilitate la frig; depresie; iritabilitate; confuzie si pierderi de memorie.

Diabetul
Diabetul provoacă tot felul de tulburări, printre care şi oboseala exagerată. Zaharul sau glucoza este principalul furnizor de energie al organismului. Însa acesta cauzează probleme serioase persoanelor diagnosticate cu diabet. Tocmai de aceea în cazul în care glicemia este ridicată trebuie să mergeţi la control cu regularitate şi rigurozitate.
Simptome : oboseala pronunţată; senzaţie crescuta de foame şi sete; urinare frecventa; scădere neobişnuită în greutate.

Depresia
În afara de starea de tristeţe şi supărare, depresia reprezintă o afecţiune care poate aduce o groaza de alte inconveniente, precum lipsa poftei de mâncare, insomnie, şi tot felul de alte sentimente contradictorii şi oboseală. Fără tratament adecvat, depresiile pot dura luni de zile sau chiar ani la rând.
Simptome : stare de agitaţie; dificultăţi de somn; sentimentul de “a fi în plus”

Oboseala cronică
Afectează în mod special populația tânără, cu vârsta cuprinsă între 20-40 ani. Femeile au șanse de două ori mai mari să facă această boală, decât bărbații. Boala se întâlnește rar la copii. Poate apărea la adolescenți, mai ales la tinerele adolescente. Spre deosebire de adulţi, adolescenții au mai multe șanse să dezvolte sindromul după un episod de boală precum mononucleoza sau gripa.
Simptome: ameţeală; senzaţia de leşin; dureri severe de cap; insomnie; oboseala accentuată pe timpul zilei; dificultăţi de concentrare; probleme de memorie.

Exista mai multe modalităţi uşoare prin care poţi ajuta organismul tău în lupta cu oboseala. Astfel trebuie să consumăm cât mai multe fructe şi legume; să bem cel puţin 8 ceşti de lichid pe zi; să limităm consumul de cafea, ceai, alcool şi ţigări.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam