Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Decembrie 2017 | 14:00
Alimente ce nu trebuie consumate la micul dejun
Este demult cunoscut faptul că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Organismul are nevoie de nutrienţi pentru a funcţiona corect şi a se menţine în formă, iar dacă este privat de hrana de la începutul zilei, pot apărea disfuncţionalităţi la nivel organic. Mai jos puteţi vedea care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le consumaţi la micul dejun.
1) Cafeaua este o sursă de antioxidanți, dar are și un PH acid, făcând posibilă agravarea simptomologiei gastritei de reflux. Totodată, aciditatea internă crește riscul dezvoltării celulor pretumolare.

2) Este recomandată evitarea consumării de citrice pe stomacul gol, deoarece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex și să începem dimineața cu un pahar de apă caldă cu lămâie, singura din categoria citricelor, care în contact cu sucul gastric scade aciditatea.

3) Foietajele – în ciuda gustului îmbietor și a gustului plăcut, trebuie evitat consumul de croissante la micul dejun, deoarece drojdia din conținut poate irita mucoasa gastrică și are potențial gazogen.

4) Cartoful dulce – taninul și pectinele din compoziția cartofului dulce stimulează producția de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, secretând producția de suc gastric, ceea ce duce la afecțiuni gastrice.

5) Roșiile au în compoziție un procent ridicat de acid tanic, ce crește aciditatea stomacului, riscul dezvoltării unui ulcer gastric și alte patologii digestive.

6) Perele au în compoziție fibre brute, care au un efect agresiv pe mucoasa gastrică. Este important să protejăm stratul de mucus de la acest nivel. Acesta este un component esențial al barierei antiacide gastrice.

7) Alimentele picante au un efect iritant și cresc aciditatea gastrică. Acestea pot precipita apariția simptomologiei digestive, cu scăderea considerabilă a calității vieții, dar mai ales creșterea riscului complicațiilor gastroenterologice.

8) Consumul de alcool pe stomacul gol determină în mod direct creșterea alcoolemiei. Alcoolul provoacă vasodilatație, tahicardie și hipertensiune arterială.

9) Sucurile carbogazoase, atât cele dulci cât și cele dietetice, consumate pe stomacul gol, perturbă procesele digestive. Dacă sunt consumate reci, acestea scad vascularizația locală, încetinind metabolismul.

E de preferat începerea rutinei zilnice cu un mic dejun variat, bogat în nutrienți și corect echilibrat din punct de vedere al vârstei, sexului și gradului de activitate fizică. Deși unele alimente sun sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam