Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
03 Martie 2014 | 10:30
Aproape jumătate dintre europeni suferă de probleme auditive
360 de milioane de persoane din lume manifestă probleme de auz. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre europeni au probleme auditive, numărul hipoacuzicilor crescând simţitor în ultimii 30 de ani. Datele au fost făcute publice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul marcării, pe 3 martie, a Zilei Mondiale privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului.
Totodată, aproape jumătate din populaţia Uniunii Europene este expusă, zilnic, unui zgomot care depăşeşte 55 de decibeli (limita considerată sigură), iar 20% sunt expuşi la un zgomot mai mare de 65 de decibeli.

Potrivit specialiştilor, pierderea auzului nu ţine cont de vârstă și poate surveni oricând. Problema auditivă la copii poate întârzia dezvoltarea limbajului şi a abilităţilor cognitive, care ar putea împiedica succesul la şcoală, iar la adulţi, aceasta împiedică obţinerea performanţelor la locul de muncă.

Jumătate din cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin consultație primară, iar o altă parte semnificativă de cazuri ar putea fi tratate prin diagnosticul precoce şi gestionare adecvată.

Pentru prevenirea și reducerea maladiilor urechii, specialiștii recomandă imunizarea copiilor împotriva bolilor copilăriei, inclusiv rujeolei, meningitei, oreionului şi rubeolei, precum și a adolescentelor şi femeilor de vârstă fertilă împotriva rubeolei înainte de sarcină. De asemenea, este recomandată consultarea nou-născuţilor cu risc sporit (din familii cu surzi, născuţi cu greutate mică sau cu asfixie, icter, cu meningită etc.) de specialiştii de profil.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, incidenţa totală prin bolile urechii se menţine la cote sporite – 69,8 de cazuri la 10 mii populaţie în anul 2012.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam