Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
28 Iulie 2016 | 16:17
Astăzi este marcată Ziua mondială a hepatitei
În întreaga lume, astăzi, 28 iulie, este marcată Ziua mondială a hepatitei, eveniment ce se focalizează asupra factorilor de risc, prevenţiei şi controlului hepatitei.
Potrivit șefului Departamentului Prevenire HIV/SIDA și Hepatitei Virale a Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Ștefan Gheorghiță, invitatul ediției de astăzi a emisiunii „Bună Dimineața”, Organizația Mondială a Sănătății marchează această zi a anului 2016 sub genericul „Cunoaște hepatita și acționează acum” și atrage atenția asupra incidenței și gravității, precum și asupra importanței prevenției prin vaccinare.

În Republica Moldova funcționează un sistem de supraveghere epidemiologică a infecțiilor a hepatitelor virale. Este implementat un program național de control a hepatitelor virale, care are câteva obiective specifice precum prevenirea hepatitelor virale prin vaccinare, tratamentul, conștientizarea, educarea și informarea populației cu privire la această afecțiune, dar și diagnosticul de laborator a hepatitelor virale B, C, D.

Vaccinul pentru hepatitele virale este disponibil la noi în țară și se efectuează gratuit.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam